Démonok és bukott angyalok – a gonoszság megtestesítői?

Démonok és bukott angyalok – a gonoszság megtestesítői?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Démonok és bukott angyalok – a gonoszság megtestesítői?

A démonok, és bukott angyalok világa meglehetősen kusza, a különböző vallások eltérő módon jelenítik meg őket. Lássunk most a legismertebb ártó lények közül néhányat.

Baál

Mint sok társa, eredetileg istenség, a nyugat sémi népeknél, valamint a kánaánita területeken. Nevének jelentése úr, uralkodó, és az eső, a termékenység valamint a vihar istene. A történelem során sokféle funkcióval rendelkezett a különböző vallásokban.
Az átalakulás kezdetén magasra emelkedett, mivel a görög mitológia Zeuszával, majd a római Jupiterrel azonosították. Később, a kereszténységben azonban már mint gonosz démon jelenik meg, aki a hiábavalóságot jeleníti meg, és ártó lények légióinak parancsol.

Belzebub

Szintén ismert démon, neve azonban arra enged következtetni, hogy nem külön lény. A Belzebub eredetileg Baál-zebub, vagyis a „legyek ura”. A különböző értelmezéseknek, és az időnek köszönhetően különvált a másik démontól, és a bibliában már mint eredetileg Szeraf-bukott angyalként jelenik meg. Ismerik még, mint a halál hercegét is.
Az eredeti elnevezéshez kapcsolódik, hogy Belzebub légy alakjában jelenik meg, és ennek a rendnek is parancsol. Gyűlölt alakját az egyház az eretnekség patrónusaként emeli ki.

Mammon

A szó arameus eredetű, pénzt, értelemmel elért nyereséget jelent. Tulajdonképpen Mammon jelképezi azt, amiben valaki bízik. Megjelenik a görögöknél is, még eredeti jelentésében. A bibliában azonban már megváltozik a helyzete.
Még mindig a gazdagságot jelenti, ám itt már, mint személyes hatalmat, amit Máté és Lukács szembeállít az isteni hatalommal, így Mammon démonná lényegül át. Az idők folyamán a gonoszsága tovább mélyül, míg végül a mohóság és a fösvénység ördögeként jelenik meg.

Sátán

Valószínűleg senki előtt nem ismeretlen ez a démon. Vagyis, tulajdonképpen sátán egy bukott angyal, azok között is az első, és azonos az ördöggel, vagy azok fejedelmével. Mind eredete, mind pedig funkciója egy kissé ködös, mindenesetre a kereszténység a gonosz megtestesítőjeként, vagy a lelkünkben lakozó romlottság szinonimájaként tekint rá.
Alakja az évezredek során sokat változott. Jellemzően sokszor ábrázolják egy görög isten alakjában. A patás, kecskeszarvú Pán isten a hellén mitológiában a pásztorok, halászok és vadászok védője, dalos kedvű, zenekedvelő (pán-síp) istenség.

Lucifer

Szintén egy bukott angyal, tulajdonképpen alakja azonos Sátánnal, nevének jelentése „fényhozó”. Kiűzetése egy verzió szerint azért történt, mert az úr megkérdezte: melyik angyal hajlandó feláldozni magát azért, hogy megkísértse az embereket, hogy szembeszálljon az istennel, ezzel megadva a szabad akaratot.
Az angyalok közül egyik sem vállalta ezt, csak Lucifer, isten kedvence. Ő szerette a legjobban az urat, és megadta, amit kért. Így saját döntése nyomán örökre száműzték a mennyből, hogy hálátlan feladatát elvégezze.
Az úr azonban egy kívánságát még teljesítette, ami az volt, hogy ha egy ember Lucifer helyett az Istent választja, akkor az angyalnak lehetősége van 1 órára visszatérni a menny kapujához, és ott a testvérei neki énekelnek, fájdalmát enyhítendő. Más lehetőségek szerint azonban szembefordult Istennel és az ő hatalmával, ezért űzetett ki a mennyből, és ezért végzi gonosz tevékenységét.

Behemoth

Héber eredetű, legtöbbször elefánt alakban ábrázolt démon. A teremtés ötödik napján született egy másik szörnnyel, a leviatánnal (egy óriási lábasfejű, aki a hajókat a mélybe rántja) együtt. Neve a köznyelvben is fennmaradt, mely a mai napig a démon alakjára utal.

Belphegor

Bár démonként jelenik meg, Belphegor alakja mégsem egyértelműen gonosz. Egyes mitológiákban ugyanis a démon nem a gonosz szinonimája, így léteznek nagyon is hasznos képviselőik.
Ilyen Belphegor is, aki a felfedezéseket és találmányokat patronálja, ráadásul mindemellett Párizs védője is. Jellemzően gyönyörű nő alakjában jelenik meg.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!