Egészség / Életmód

A napfényhiány 3 káros hatása – Télen sem lehetetlen „napozni”!

A napfényhiány 3 káros hatása – Télen sem lehetetlen „napozni”!

Egy külföldi szakértő, Dr. Anna Cabeca szerint napi szinten 10-20 perc napfényre van szüksége a testünknek ahhoz, hogy megfelelően tudja ellátni feladatait. Érthető módon most sokan inkább otthon maradnak, pláne, hogy télen egyébként sem mozdulunk ki gyakran, de ettől függetlenül a szervezetednek elengedhetetlen, hogy időnként a napon, friss levegőn tartózkodj.

Persze, borongós, csúnya idő van többnyire, de ha végre kibújik a nap, az utad vezessen azonnal ki a szabadba! Ha erre szinte egyáltalán nem kerítesz sort, több kellemetlen tünetet is elkezdhetsz tapasztalni magadon!

1. Reggel nehezen ébredsz fel

Ideális esetben a szervezeted a napkeltével együtt ébredezik, majd a napnyugtával együtt fárad el. Azonban ha nem éri elég napfény a testedet, a belső órád, azaz a cirkadián ritmusod teljesen megbolondul, hiszen a hormonokat ennek megfelelően kezdené termelni. Így nem akkor leszel álmos, amikor kellene, és reggel is sokkal nehezebben térsz magadhoz, hiába aludtál 8+ órát!

Persze ezt eléggé megnehezíti a tény, hogy a korai kelésnél még sötét van odakint, így az agyad még több alvási hormont termel, és azt próbálja üzenni neked, hogy aludnod kéne még. De ha megtervezed magadnak az alvásod menetrendjét, és kitartasz mellette hétvégén is, sokkal könnyebb lesz felkelned. Ezen a napfény csak még többet segíthet, úgyhogy ideje napi 20 percet kint töltened a szabadban! Még akkor is, ha felhősebb, ködösebb idő van.

istockphoto

2. Folyamatosan rossz kedved van

A túl kevés napfény hatására a hangulatunk is sokkal rosszabb lesz. Ha az utóbbi időben te is gyakrabban érzed magad szomorúnak, egyre többet szorongsz, és motiválatlan lettél, úgy érdemes átgondolnod, elég időt töltöttél-e a szabadban. A napfény ugyanis beindítja a tested szerotonin-termelését, ami nagyon fontos a boldogságérzetben.

Ha egyetlen nap eltelik e nélkül, megérezheted a negatív hatásokat, ha pedig hosszabb időn át ki sem lépsz a lakásból, még rosszabb lesz a helyzet! A gond, hogy minél később tulajdonítasz neki problémát, annál nehezebben tudsz majd kimászni ebből a képzeletbeli gödörből. Ilyen esetben már az is sokat számít, ha egy napsütéses délutánon kiülsz egy kicsit az ablakba, de egy séta még pozitívabb hatással lesz rád.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást