Cukros sportitalok helyett: ezekkel az ételek kitűnő természetes elektrolitpótlók

Cukros sportitalok helyett: ezekkel az ételek kitűnő természetes elektrolitpótlók

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Cukros sportitalok helyett: ezekkel az ételek kitűnő természetes elektrolitpótlók

Neked mi jut eszedbe először, ha azt hallod, hogy elektrolit? A legtöbben automatikusan a különféle neon árnyalataikkal feltűnést keltő cukros sportitalokra gondolunk, amelyeket a sportolás utáni elektrolitpótlásra fejlesztettek ki. De tudtad, hogy ezen népszerű italok mellett bőven vannak természetes elektrolitforrások is, amelyekkel alapvetően, sportolástól függetlenül is kedvezhetünk a testünknek.

Miért is van szükségünk az elektrolitokra?

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy miért is van szüksége mindannyiunknak az elektrolitokra. Olyan ásványi anyagokról van szó, amelyek elengedhetetlenek a szervezetünk működéséhez. Ide tartozik a nátrium, a kálium, a magnézium, a foszfor és a klorid is, amelyek elektromos – pozitív vagy negatív – töltéssel rendelkeznek.

Fontos szerepet töltenek be a hidratáltságunk megőrzésében, de olyan alapvető folyamatokhoz is szükségesek, mint az ideg – és izomműködés vagy a vérnyomás szabályozása.

Ha a szervezetünk nem jut elegendő elektrolithoz, enyhétől súlyosig terjedő negatív hatásokat érzékelhetünk attól függően, hogy mely tápanyagból kapott éppen keveset. Az elektrolithiány jele lehet például a kiszáradás, a fáradtság, az izomgörcsök, a szabálytalan szívverés, a szokatlan szemmozgások, a memóriaproblémák vagy az étvágytalanság. Tehát borzasztóan fontos, hogy folyamatosan feltöltsük az elektrolitraktárainkat. 

Sportitalokat vagy természetes forrásokat válasszunk?

Egy elektrolitokban gazdag sportital jó választás lehet, ha rövid időn belül sok folyadékot vesztünk el. Például egy intenzív edzés vagy nagy melegben tett kirándulás után, bizonyos egészségügyi panaszokat, például hányást vagy hasmenést követően, és akkor is, ha mondjuk sok koktélt ittunk előző este. 

Fontos azonban, hogy nem mindig szükséges egyből a sportitalok mellett dönteni, már csak azért sem, mert ezeknél az opcióknál sokkal nagyobb az esélye annak, hogy más olyan dolgokat is fogyasztunk (például hozzáadott színező- vagy ízesítőanyagokat és sok cukrot) amelyeket alapvetően nem szeretnénk. 

Itt jönnek képbe az egészséges, teljes értékű élelmiszerekre való összpontosítás, a sok gyümölcs- és zöldségfogyasztást is beleértve. Ha ugyanis ez adott, az általában elegendő az elektrolitok pótlásához és a megfelelő hidratáltság fenntartásához. A sportitalokat pedig megtarthatjuk a kiugróan nagy elektrolitveszteséggel járó helyzetekre, és akkor is választhatunk belőlük hozzáadott cukrot nem tartalmazó verziókat. Na de hogy melyek azok az ételek, amelyeket kifejezetten elektrolitpótlás céljából is érdemes fogyasztanunk?

MurzikNata/istockphoto.com

Ilyen egyszerű a természetes elektrolitpótlás

A jó hír az, hogy sok élelmiszer elektrolitokban gazdag, így függetlenül attól, hogy pontosan milyen étrendet követsz, valószínűleg jó néhány olyan opciót találhatsz, amely számodra is megfelelő és szimpatikus. Közülük jó néhányat nap mint nap is bátran fogyaszthatunk, de a mértékletesség ebben az esetben is fontos, így például a magas nátriumtartalmú ételekkel kifejezetten óvatosan érdemes bánnunk. De lássuk, mely elektrolitoknak mely természetes forrásai a legkedveltebbek.

  • Kálium: banán, avokádó, lazac, fehér bab, burgonya, gomba, natúr görög joghurt, görögdinnye, zab, kókusztej.
  • Nátrium: kapros savanyúság, kagyló, sajt, pörkölt napraforgómag.
  • Magnézium: spenót, tökmag, tonhal, barna rizs, mandula, zab, avokádó.
  • Foszfor: sárgaúszójú tonhal, tofu, tej, csirke, kagyló, tökmag, quinoa, natúr görög joghurt, zab.
  • Kalcium: sajt, spenót, tofu, joghurt, okra, pisztráng, natúr görög joghurt.

Az elektrolitok tehát kulcsfontosságúak a szervezetünk működéséhez, éppen ezért szükség van a folyamatos pótlásukra. Vannak olyan helyzetek, amikor határozottan érdemes sportitalokat inni – például egy intenzív edzés után -, alapvetően viszont elég lehet az is, ha kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozunk, beleértve az elektrolitokban gazdag élelmiszerek fogyasztását is.

Forrás: webmd.com, realsimple.com, nyitókép: supersizer/istockphoto.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!