Nem csak csupaszon szeretjük!

Nem csak csupaszon szeretjük!

Címlap / Életmód / Család / Nem csak csupaszon szeretjük!

Manapság már szerencsére azoknak sem kell lemondaniuk a háziállat neveléséről, akik egyébként allergiásak a szőrre. És nem, nem csak a csupasz állatok jöhetnek szóba, bár kétségtelen, hogy ők ebben az esetben alapvetően előnyt élveznek társaikkal szemben.

Mitől alakul ki az allergia?

Valójában az, aki allergiás az állatszőrre, nem feltétlenül magára a szálra reagál túlérzékenységgel. Előfordulhat, hogy egy, a faggyúmirigyek által termelt fehérje váltja ki a tüneteket.
Akad azonban olyan is, aki tényleg a szőrre allergiás, ebben az esetben természetesen megoldást jelenthet a szőrtelen házi kedvencek tartása.

Tényleg hipoallergén?

Azt sosem lehet előre kijelenteni, hogy egy hipoallergénnek beállított, és/vagy szőrtelen háziállatra sosem leszünk allergiásak. Továbbá nem szabad elfelejteni, hogy a hipoallergén szó nem azt jelenti, hogy allergiamentes, hanem hogy az átlagosnál kisebb az esélye az allergia kialakulásának.
Sajnos nincs más megoldás, mint a próba, ám választás előtt jó, ha néhány fontos tényezőt figyelembe veszünk.
A képen: Chinese crested kutya

A méret segíthet

Ha logikusan végiggondoljuk, érthető, hogy egy kistermetű háziállat kevésbé fog allergiás reakciót kiváltani, mint egy nagyobb társa. Mivel egy apróbb állat eleve kevesebbet vedlik, csak minimális mennyiségű szőrt és irritáló fehérjét hagy maga után.
Sokat nyom a latban az is, hogy egy kisebb állatot az emberek többet babusgatnak, hiszen a szobában tartott, öltöztetett kedvencet jóval könnyebb tisztán tartani, mint egy nagytermetű állatot. Utóbbi ráadásul sokat tartózkodik a szabadban, s az összes további irrigáló anyagot a gazdihoz szállítja.
A képen: Yorkshire terrier kutya

A szőr sem mindegy

Bár ahogy írtuk, nem feltétlenül a szőr az, ami kiváltja az allergiát, mégiscsak veszélyes a túlérzékenység szempontjából ez a faktor. A hosszú szőrt nehezebb tisztán tartani és kezelni, s a fürdetés sem egyszerű mulatság, főleg nem a hideg évszakokban.
Azok az állatok, melyek kijárnak a szabadba, esetleg a lakásban gyakran poros, piszkos helyeken bujkálnak, értelemszerűen sok allergén anyagot összeszednek. Emiatt nagyobb eséllyel leszünk allergiásak egy dús szőrű állatra, mint egy szőrtelenre.
A képen: Kanadai sphynx macska

Idősebb, nyugodt állat

Az allergiások számára jó megoldás lehet az örökbefogadás, de legalább a szakértői vélemény, ami alapján kiválasztják a házi kedvencet. Az idősebb, nyugodt állatok, melyek már átestek az ivartalanítási procedúrán, sokkal inkább hajlamosak rá, hogy a lakásban is kiegyensúlyozottak legyenek, és jól érezzék magukat.
Sőt, megelégszenek a békés játékkal és a higgadt simogatással, ami azért fontos, mert minél kevésbé aktív egy állat, annál kisebb az esélye annak, hogy mindenütt megjelöli a lakást (akár fehérjékkel, akár szőrrel).

Mire kell tehát figyelni?

Összességében el kell fogadni, hogy nincs a szó szoros értelemben allergiamentes állatfajta, csupán olyanok, melyek kevésbé irritálnak (s így akár tünetmentes is lehet a gazdi). A fajtákon belül is figyelembe kell venni az egyedek személyiségét, ugyanis ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy harmonikus kapcsolat alakulhasson ki a tulajdonos és az állat között.
Továbbá érdemes olyan házi kedvencet magunk mellé venni, aki kevésbé hullatja a szőrét, vagy szőrtelen, illetve nem ártalmas az egészségére a gyakori mosdatás. Ha mindehhez társul egy olyan kitartó gazdi, aki hajlandó rendszeresen, az allergiásoknak megfelelően takarítani, van esély a boldog együttélésre.
A képen: Russian blue macska

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást