Ezért ajánlott a covid-oltást és az influenza vakcinát is beadatni – akár egyszerre

Ezért ajánlott a covid-oltást és az influenza vakcinát is beadatni – akár egyszerre

Címlap / Hírek / Ezért ajánlott a covid-oltást és az influenza vakcinát is beadatni – akár egyszerre

Miért érdemes mindkét oltást beadatni?

Az influenza elleni védőoltás beadatása egyébként is indokolt a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így például az idősek vagy krónikus betegséggel küzdők számára. A világjárvány idején azonban az orvosok és virológusok azt tanácsolják, hogy aki teheti, ne csak a Covid-19, hanem az influenza ellen is oltasson.

Ez egyrészt az egészségügy kímélése szempontjából fontos. Ha kevesebb az influenzás beteg, több erőforrás marad a Covid-19 járványban megbetegedők ellátására. Ha viszont az egyre erősödő Codiv-hullámmal egy időben megérkeznek a szezonális influenzabetegek is – akiknek az ellátása „békeidőben” nem feltétlenül okozna gondot, hiszen erre fel van készülve az egészségügy – akkor sokkal gyorsabban lehetnek megint tele a kórházak. Emellett leterheltebbek lesznek a háziorvosok, ráadásul a Covid és az influenza tüneteit nem is lehet teszt nélkül egyértelműen megkülönböztetni.

A másik fontos szempont, hogy ha valaki egyszerre kapja el mindkét betegséget, a felülfertőzés esetleg súlyosabb tüneteket, szövődményeket okozhat. Márpedig, ahogyan az most már világosan látszik, még a háromszoros Covid-oltás sem véd meg a megfertőződéstől. Az oltás „csak” a súlyos tüneteket tudja megelőzni, egy egyszerre érkező influenza vírus azonban ebbe is belezavarhat.

Chalffy/istockphoto.com

Kaphatod-e egyszerre a két oltást?

A hazai és a nemzetközi gyakorlatban is találunk példát arra, amikor különböző védőoltásokat egyszerre adnak be. A gyerekkori védőoltások között például több ilyen is van. Azt azonban szigorú szabályok határozzák meg, hogy mik azok az oltóanyagok, amelyek egy időben adhatóak. Még ezeknél is a kezelőorvos egyedileg mérlegeli, hogy érdemes-e a két oltóanyagot egy időben beadni.

A Covid-19 és az influenza elleni oltás elméletben beadható egyszerre. Ez mennyire jó ötlet? A válasz függ az életkorodtól, az egészségügyi állapotodtól, a személyes preferenciáiktól és attól, hogy mennyire sürgető esetedben a védettség kialakítása.

Amikor a Covid-19 elleni védőoltások először megjelentek az Egyesült Államokban, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) azt javasolta, hogy elővigyázatosságból két hetet kelljen várni a Covid oltások és az egyéb védőoltások beadása között. Azóta viszont felülírták ezt az elvet, és most azt mondják, hogy akár mindkettő oltást egyszerre is be lehet adatni.

A Covid-19 elleni védőoltások újdonsága miatt korábban aggályok merültek fel, de most már tudjuk, hogy biztonságos mindkettőt egyszerre beadni” – mondja Mohammad Sobhanie, MD, a Wexner Ohio State University-n dolgozó fertőző betegségek szakértője. Az FDA hasonló állásponton van a gyerekek oltását illetően. Ha szeretnék, és indokolt, akkor ők is megkaphatják egyszerre a Covid és az influenza elleni védőoltást is.

Itthon a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint akár egyszerre, eltérő végtagokba történő beadással is hozzá lehet jutni az influenza és a koronavírus elleni vakcinához, de jobb 1-2 hetet várni a két oltás között – javasolják.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást