Ezért ajánlott a covid-oltást és az influenza vakcinát is beadatni – akár egyszerre

Ezért ajánlott a covid-oltást és az influenza vakcinát is beadatni – akár egyszerre

Címlap / Hírek / Ezért ajánlott a covid-oltást és az influenza vakcinát is beadatni – akár egyszerre

Mind amerikai, mind magyar szakemberek azt javasolják, hogy oltass a Covid-19 és a szezonális influenza ellen is. Ha nagyon nem akarsz kétszer is orvoshoz menni emiatt, elméletileg akár egyszerre is megteheted ezt.

Miért érdemes mindkét oltást beadatni?

Az influenza elleni védőoltás beadatása egyébként is indokolt a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így például az idősek vagy krónikus betegséggel küzdők számára. A világjárvány idején azonban az orvosok és virológusok azt tanácsolják, hogy aki teheti, ne csak a Covid-19, hanem az influenza ellen is oltasson.

Ez egyrészt az egészségügy kímélése szempontjából fontos. Ha kevesebb az influenzás beteg, több erőforrás marad a Covid-19 járványban megbetegedők ellátására. Ha viszont az egyre erősödő Codiv-hullámmal egy időben megérkeznek a szezonális influenzabetegek is – akiknek az ellátása „békeidőben” nem feltétlenül okozna gondot, hiszen erre fel van készülve az egészségügy – akkor sokkal gyorsabban lehetnek megint tele a kórházak. Emellett leterheltebbek lesznek a háziorvosok, ráadásul a Covid és az influenza tüneteit nem is lehet teszt nélkül egyértelműen megkülönböztetni.

A másik fontos szempont, hogy ha valaki egyszerre kapja el mindkét betegséget, a felülfertőzés esetleg súlyosabb tüneteket, szövődményeket okozhat. Márpedig, ahogyan az most már világosan látszik, még a háromszoros Covid-oltás sem véd meg a megfertőződéstől. Az oltás „csak” a súlyos tüneteket tudja megelőzni, egy egyszerre érkező influenza vírus azonban ebbe is belezavarhat.

Chalffy/istockphoto.com

Kaphatod-e egyszerre a két oltást?

A hazai és a nemzetközi gyakorlatban is találunk példát arra, amikor különböző védőoltásokat egyszerre adnak be. A gyerekkori védőoltások között például több ilyen is van. Azt azonban szigorú szabályok határozzák meg, hogy mik azok az oltóanyagok, amelyek egy időben adhatóak. Még ezeknél is a kezelőorvos egyedileg mérlegeli, hogy érdemes-e a két oltóanyagot egy időben beadni.

A Covid-19 és az influenza elleni oltás elméletben beadható egyszerre. Ez mennyire jó ötlet? A válasz függ az életkorodtól, az egészségügyi állapotodtól, a személyes preferenciáiktól és attól, hogy mennyire sürgető esetedben a védettség kialakítása.

Amikor a Covid-19 elleni védőoltások először megjelentek az Egyesült Államokban, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) azt javasolta, hogy elővigyázatosságból két hetet kelljen várni a Covid oltások és az egyéb védőoltások beadása között. Azóta viszont felülírták ezt az elvet, és most azt mondják, hogy akár mindkettő oltást egyszerre is be lehet adatni.

A Covid-19 elleni védőoltások újdonsága miatt korábban aggályok merültek fel, de most már tudjuk, hogy biztonságos mindkettőt egyszerre beadni” – mondja Mohammad Sobhanie, MD, a Wexner Ohio State University-n dolgozó fertőző betegségek szakértője. Az FDA hasonló állásponton van a gyerekek oltását illetően. Ha szeretnék, és indokolt, akkor ők is megkaphatják egyszerre a Covid és az influenza elleni védőoltást is.

Itthon a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint akár egyszerre, eltérő végtagokba történő beadással is hozzá lehet jutni az influenza és a koronavírus elleni vakcinához, de jobb 1-2 hetet várni a két oltás között – javasolják.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!