Clean Eating recept: Hagymalekvár házilag – ajándéknak is tökéletes!

Clean Eating recept: Hagymalekvár házilag – ajándéknak is tökéletes!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Clean Eating recept: Hagymalekvár házilag – ajándéknak is tökéletes!

Clean eating ide vagy oda, az ember lelke, és főleg az ízlelőbimbói vágynak néha egy kis extrára a házi szendvics vagy a csirkemell és párolt zöldség párosítás mellé. A hagymalekvár egy olyan kedvenc, ami végtelenül sok módon felhasználható és még nem találkoztam senkivel, aki ne szeretné. Házi hamburgerhez nyilvánvalóan alapvető hozzávaló, de szendvicsekbe, húsok mellé is kiváló.

Nem csupán a magad kedvére, de ajándéknak is készítheted. Nálam például ez a finomság idén szerepel a saját készítésű karácsonyi ajándékok listáján. Csatos üvegekbe töltve, felcímkézve, felszalagozva fog a fa alá kerülni mindenki csomagjába. De ennél többet erről nem árulhatok el, mert a családom is olvassa a receptjeimet. 🙂

Igazság szerint a recept maga nem túl bonyolult. Két sarkalatos pontja van: az egyik a hagymapucolós, sírós rész az elején, amit el kell viselni. A másik pedig a lassú, türelmes főzőcskézés, ahogy az már a lekvároknál lenni szokott. De valójában elrontani nem lehet.

Ha már sokadjára készítitek, kísérletezzetek a fűszerezéssel, a vörösbor-balzsamecet aránnyal. Hamar rá fogtok érezni.

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej vöröshagyma,
  • 3 nagy fej lilahagyma,
  • 4 evőkanálméz/agave szirup,
  • 4 evőkanál balzsamecet,
  • 1 dl száraz vörösbor (elhagyható),
  • 1 teáskanál só,
  • 1 teáskanál szárított, őrölt rozmaring,
  • 1 teáskanál szárított, őrölt kakukkfű,
  • 1 mokkáskanál cayenne-i bors (elhagyható).

Elkészítés:

  1. Pucold meg a hagymákat, vágd félbe és szeleteld olyan vékonyra, amilyen vékonyra csak tudod (a főzési időt gyorsítod vele, ha itt a könnyeid ellenére van türelmed szép vékonyra felszeletelni a hagymát).
  2. Egy nagyobb lábosban hevítsd fel a balzsamecetet és a mézet.
  3. Ha felforrósodott az ecetes alapod, add hozzá a hagymaszeleteket, és jól átforgatva pirítsd addig, amíg picit el nem színeződik.
  4. Ha megpirult a hagyma, vedd le a lehető legkisebbre a lángot.
  5. Add hozzá a fűszereket és a vörösbort.
  6. Fedd le az edényt, és főzd legalább 50 percig a hagymát ezen az alacsony hőfokon.
  7. Néha keverd át, nehogy leégjen.
  8. Nagyjából félidőben kóstold meg, hogy elég édes-e, érződnek-e a fűszerek, és megpuhult-e a hagyma.
  9. Ha a hagymád már elég puha és ragacsos massza veszi körül, akkor van kész.
  10. Töltsd kitisztított, száraz, csatos vagy sima befőttesüvegbe, és még forrón zárd le.

Felbontás után hideg helyen hetekig eláll még.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!