Clean eating ide vagy oda, az ember lelke, és főleg az ízlelőbimbói vágynak néha egy kis extrára a házi szendvics vagy a csirkemell és párolt zöldség párosítás mellé. A hagymalekvár egy olyan kedvenc, ami végtelenül sok módon felhasználható és még nem találkoztam senkivel, aki ne szeretné. Házi hamburgerhez nyilvánvalóan alapvető hozzávaló, de szendvicsekbe, húsok mellé is kiváló.
Nem csupán a magad kedvére, de ajándéknak is készítheted. Nálam például ez a finomság idén szerepel a saját készítésű karácsonyi ajándékok listáján. Csatos üvegekbe töltve, felcímkézve, felszalagozva fog a fa alá kerülni mindenki csomagjába. De ennél többet erről nem árulhatok el, mert a családom is olvassa a receptjeimet. 🙂
Igazság szerint a recept maga nem túl bonyolult. Két sarkalatos pontja van: az egyik a hagymapucolós, sírós rész az elején, amit el kell viselni. A másik pedig a lassú, türelmes főzőcskézés, ahogy az már a lekvároknál lenni szokott. De valójában elrontani nem lehet.
Ha már sokadjára készítitek, kísérletezzetek a fűszerezéssel, a vörösbor-balzsamecet aránnyal. Hamar rá fogtok érezni.
Hozzávalók:
- 2 nagy fej vöröshagyma,
- 3 nagy fej lilahagyma,
- 4 evőkanálméz/agave szirup,
- 4 evőkanál balzsamecet,
- 1 dl száraz vörösbor (elhagyható),
- 1 teáskanál só,
- 1 teáskanál szárított, őrölt rozmaring,
- 1 teáskanál szárított, őrölt kakukkfű,
- 1 mokkáskanál cayenne-i bors (elhagyható).
Elkészítés:
- Pucold meg a hagymákat, vágd félbe és szeleteld olyan vékonyra, amilyen vékonyra csak tudod (a főzési időt gyorsítod vele, ha itt a könnyeid ellenére van türelmed szép vékonyra felszeletelni a hagymát).
- Egy nagyobb lábosban hevítsd fel a balzsamecetet és a mézet.
- Ha felforrósodott az ecetes alapod, add hozzá a hagymaszeleteket, és jól átforgatva pirítsd addig, amíg picit el nem színeződik.
- Ha megpirult a hagyma, vedd le a lehető legkisebbre a lángot.
- Add hozzá a fűszereket és a vörösbort.
- Fedd le az edényt, és főzd legalább 50 percig a hagymát ezen az alacsony hőfokon.
- Néha keverd át, nehogy leégjen.
- Nagyjából félidőben kóstold meg, hogy elég édes-e, érződnek-e a fűszerek, és megpuhult-e a hagyma.
- Ha a hagymád már elég puha és ragacsos massza veszi körül, akkor van kész.
- Töltsd kitisztított, száraz, csatos vagy sima befőttesüvegbe, és még forrón zárd le.
Felbontás után hideg helyen hetekig eláll még.