1. Citromos csirkemell
Hozzávalók
40 dkg csirkemell 1 teáskanál olívaolaj 1 teáskanál citromlé 25 dkg árpagyöngy só bors
Az öntethez:
8 evőkanál majonéz 1 citrom reszelt héja 1 zöldcitrom leve 2 evőkanál borecet (kihagyható) só
Elkészítés
A csirkemell filéket vágd fel vékony szeletekre. Szórd meg sóval és borssal, és tedd félre. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra, és állítsd a hőlégkeverés funkcióra. A hússzeleteket kenegesd be citromlével és olívaolajjal, és takard le alufóliával. Tedd be az előmelegített sütőbe, és süsd 45 percig. Közben főzd puhára az árpagyöngyöt.
Miután a húst kivetted, hagy kihűlni, majd vágd fel kockákra. Az árpagyönggyel együtt tedd egy tálba, és add hozzá a majonézt, a reszelt citromhéjat, a zöldcitromlevet és a sót. Esetleg még borecettel is gazdagíthatod.
Tedd légmentesen záródó, műanyag dobozba, és hűtsd le másnapra.
2. Bazsalikomos-szalonnás muffin
Hozzávalók
15 dkg bacon vagy angolszalonna 1 zöldpaprika 1 vöröshagyma 3 evőkanál bazsalikom (friss vagy szárított) 3 evőkanál reszelt sajt 2 evőkanál olívaolaj 15 dkg túró 1 dl tej 1 tojás só bors 20 dkg liszt 2 teáskanál sütőpor
Elkészítés
A hagymát, a szalonnát és a paprikát vágd fel apró darabokra. Egy serpenyőben hevíts olajat, és párold meg benne a hagymát és a szalonnát. Add hozzá a paprikát is, egy kicsit pirítsd meg, majd vedd le a serpenyőt a tűzhelyről és tedd félre.
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Keverd össze egy tálban a tojást, a tejet és a túrót. Szórj bele sót és borsot, majd add hozzá a sajtot és a bazsalikomot is. Egy másik tálban keverd össze a száraz alapanyagokat, vagyis a lisztet és a sütőport. Add hozzá a masszához, és keverd össze alaposan vele, valamint a párolt hagyma-szalonna-paprika keverékkel. A kész nyerstésztát oszd szét a muffinformában, és süsd meg kb. 30 perc alatt.