A cink az egyik legizgalmasabb ásványi anyag, aminek nemcsak az immunrendszerünk normális működésének megőrzésében van szerepe, de a gyorsabb sebgyógyulást is elősegíti. Sőt, még ezen kívül is rengeteg pozitív előnye van, de mivel a szervezetünk nem raktározza el, tudatosan kell ügyelnünk arra, hogy elegendő mennyiséget biztosítsunk belőle a szervezetünk számára. Na de mely élelmiszerek azok, amelyekkel te is könnyen beépítheted az étrendedbe? A cink több, mint 300 enzim működéséhez szükséges, és számos más folyamatban is részt vesz a szervezetünkben. Lebontja a tápanyagokat, enyhíti a megfázásos tüneteket, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és a pajzsmirigy-alulműködésre is pozitívan hat. Nőként naponta 8 mg cinkre van szükséged, ami könnyen biztosítható, ha rendszeresen fogyasztasz magas cinktartalmú élelmiszereket.
1/10 Húsfélék
A cink nagy mennyiségben megtalálható mindenféle húsban, a marha-, a bárány- és a sertéshúst is beleértve. 100 g nyers darált marhahús például 4,8 mg cinket tartalmaz, ráadásul a vas- és B-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Bár a húsfélék túlzott fogyasztása nem ajánlott, egy magas rostbevitelű, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend keretében hetente akár többször is bátran fogyaszthatsz néhány szelet cinkben is bővelkedő húsfélét.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!