Nem ciki! 8 dolog, amit nem kell feladnod az inkontinencia miatt

Nem ciki! 8 dolog, amit nem kell feladnod az inkontinencia miatt

Címlap / Életmód / Egészség / Nem ciki! 8 dolog, amit nem kell feladnod az inkontinencia miatt

Csupán azért, mert vizelettartási problémáid vannak, nem kell lemondanod a kedvenc időtöltéseidről. A rendszeres testmozgástól kezdve az utazáson át a lakomákig mindent bevállalhatsz. A következőkből megtudhatod, mit folytathatsz és hogyan!

Alacsony intenzitású aerob edzés

Sokan félnek tőle, hogy az erőkifejtés hatására elveszítik az uralmat a húgyhólyagjuk fölött. Tánclépésekből és kis súlyok emelgetéséből álló mozgásprogramok azonban bátran vállalhatóak, sőt: kifejezetten ajánlottak inkontinencia esetén is.
Bő nadrág és betét segítségével könnyen leplezhető, ha mégis „baleset” történik.

Gyaloglás

Akár az edzés, akár a társaság kedvéért szereted a tempós sétát, megnyugodhatsz, hiszen nem kell megválnod tőle.
A megfelelő fehérnemű használata és az éppen, hogy megerőltető tempó kiválasztása a siker kulcsa. Ne szalaszd el ezt az egyszerű lehetőséget a súlycsökkentésre és a hangulatjavításra!

Kertészkedés

Ha kedveled a növényekkel való időtöltést, ne fogd vissza magad! Fontos, hogy ne add fel a hobbid, hiszen annak súlyos mentális és fizikai következményei lehetnek.
Előtte és utána azonnal menj a mosdóba, így minimálisra csökkentheted a kockázatot. Nem kell félned, hiszen közel vagy a saját fürdőszobádhoz!

Kerékpározás

Ez a mozgásforma még akkor is segíthet az alakformálásban és az egészségmegőrzésben, ha egyébként mindennapos diszkomfortérzettel küzdesz.
Fontos, hogy megtaláld a lehető legkényelmesebb nyerget – így kiküszöbölheted a hólyagra nehezedő nyomást. Tudtad, hogy ha vizet iszol sportolás előtt, csökkented a szivárgás esélyét?

Házimunka

A porszívózástól kezdve a felmosásig és a teljes nagytakarításig bátran belevetheted magad a munkába.
Érezd a tested határait: a legtöbben akkor számolnak be akaratlan vizeletürítésről, ha túlságosan elfáradtak, vagy valamilyen egyéb kellemetlen hatás érte őket. A túlerőltetés gyengíti a medence izmainak tartását, úgyhogy tarts mértéket!

Étterem

Számos étel és ital súlyosbíthatja a tüneteidet. Ilyen az alkohol, a cukor és a koffein. Ezek mellőzésével azonban nyugodtan menj el ebédelni vagy vacsorázni ahová csak jólesik.
Biztosan ismered már annyira a tested, hogy tudd, milyen napszakban nagyobb az akaratlan ürítés esélye. Olyankor inkább maradj otthon, máskor viszont szabad a pálya!

Szex

A hálószobai „baleset” gondolata elég ijesztő, mégsem kell emiatt lemondanod az ágybéli örömökről.
Együttlét előtt egyszerűen menj el pisilni, s ha szükséges, akár közben is! Ha a folyadékbevitelt 2-3 órával esemény előtt enyhén korlátozhatod, de ne vond meg a kortyokat teljesen magadtól! Egy megértő partner és egy törölköző egyébként minden bajt orvosol.

Utazás

Egy hosszú túra nehézkesen oldható meg, de ahol mosdó van, ott biztonságban lehetsz. Ne restelld a programokat a szükségleteid mentén tervezni – tehát olyan helyekre látogatni, ahol előre feltérképezhetőek a toalettek! Repülőút alkalmával válassz olyan ülést, amelyből a lehető legkönnyebben közelítheted meg az illemhelyet.
Amennyiben úgy érzed, hogy az óvintézkedések ellenére inkontinenciád egyre kezelhetetlenebbé válik, fordulj az orvosodhoz a további terápiás lehetőségek megismeréséért!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!