Cappuccino, latte macchiato és társaik – Tudd meg, pontosan hogyan készülnek!

Cappuccino, latte macchiato és társaik – Tudd meg, pontosan hogyan készülnek!

Címlap / Életmód / Receptek / Cappuccino, latte macchiato és társaik – Tudd meg, pontosan hogyan készülnek!

Tejeskávét sokféleképp lehet fogyasztani, a kávéházak kínálatában is általában bőséges a választék, de ha eddig nem voltál tisztában vele, melyik elnevezés pontosan mit is takar, jó helyen jársz! Gyorstalpaló barista tanfolyamunkból megtudhatod, melyik hogyan készül.

Espresso

Az espresso minden kávékülönlegesség alapja, ezért is fontos, hogy igazán finom legyen.

Ehhez mindenekelőtt kell egy jó minőségű kávégép és lehetőleg frissen őrölt kávé (esetleg egy olyan kávégép, amiben a kávészemek őrlésére is van lehetőség).

Ideálisan beállított gép esetén az espresso körülbelül fél perc alatt készül el, ennyi idő alatt folyik le a kávé a karból.

A presszókávét legjobb az elkészítést követően azonnal elfogyasztani, hiszen aromája frissen élvezhető leginkább.

Cappuccino

A cappuccino talán az egyik legnépszerűbb kávékészítmény, ám gyakran tapasztalni, hogy nem a megfelelő módon készítik el: például tejszínhabot tesznek a tetejére, aminek semmi keresnivalója nem lenne ott! Az igazi cappuccino ugyanis három egyenlő részből tevődik össze: egyharmada presszókávé, egyharmada forró tej ez utolsó harmad pedig tejhab – az utóbbi kettő pedig nem válik el élesen egymástól.

Készítéskor első lépésként fel kell habosítani a tejet, a tejhabot és a tejet a kancsó rázogatásával vegyíteni, majd óvatosan az előzetesen a csészébe öntött eszpresszóra kell csorgatni, lehetőleg a kávé közepébe. Tapasztalt baristák még különböző, jópofa mintákat is tudnak a cappuccino tetejére varázsolni!

Latte Macchiato

A Latte Macchiato tökéletes választás annak, aki nem szereti a túl erős kávét, viszont hosszan ízlelgetni annál inkább szereti az élénkítő italt. A Latte Macchiato jelentése olaszul foltos tej, mely jól érzékelteti a tej és a kávé arányát – utóbbitól lesz foltos.

Elkészítéséhez a cappucinohoz hasonlóan tejre, tejhabra és egy adag eszpresszóra van szükség.

Első lépésként a felhabosított tejet kell a pohárba önteni, majd megvárni, míg a tej és a tejhab különválik – utóbbi lesz felül, mivel az a könnyebb. Amíg a tej leülepszik, elkészül az espresso, amit aztán szépen lassan (akár egy kiskanál segítségével) érdemes a tejhabra csurgatni, hogy szépen elkülönüljenek a rétegek egymástól.

Caffe Latte

A Caffe Latte nagyon hasonlít a Latte Macchiatóhoz, az alapvető különbség az, hogy a tej- és kávéréteg nem különül el rétegesen egymástól.

A kétharmad rész felhabosított tej, egy harmad rész presszókávé arányú ital esetében a kávé és a tej összekeveredik, így egy homogén színű és állagú tejeskávét kapunk, melynek tetejére szoktak egy kis tejhabot is csurgatni.

Ez ugyan a Latte Machiattónál kevésbé látványos és habos, cserébe viszont otthon is könnyen el lehet készíteni.

Espresso Macchiato

Az Espresso Macchiato azok kedvence, akik szeretik az intenzív kávé ízt, melyet ebben az esetben csupán egy kis tejhab tesz lágyabbá.

Míg a Latte Macchiatto esetében a kávé a folt a tejen, itt épp fordítva: az eszpresszóra kerül egy foltnyi tejhab.

Roppant egyszerű elkészíteni: a presszókávéra kell némi tejhabot csurgatni, és már lehet is szürcsölni – tökéletes ébresztő, az biztos.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást