A buddhisták szerint: ilyen hatással van a táplálkozásunk az életünkre

A buddhisták szerint: ilyen hatással van a táplálkozásunk az életünkre

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A buddhisták szerint: ilyen hatással van a táplálkozásunk az életünkre

A buddhista vallás úgy tartja, és mi is elismerjük, hogy életmódunk és táplálkozásunk összefügg. Az a mód, ahogy az életünkhöz viszonyulunk és a táplálékainkat megválasztjuk, elárulja, hogy milyen testi, lelki és szellemi szinten vagyunk. A táplálékok háromféle létállapotra hangolhatnak bennünket: általuk nyugtalan, lusta vagy harmonikus állapotba kerülünk. Az ételek befolyásolják hangulatunkat, és rajta keresztül döntéseinket, sorsunk alakulását is.

Nyugtalanság (radzsasz) A radzsasz táplálékok a mozgékonyságot, szenvedélyt, a gyorsaságot, az elevenséget, a cselekvést jelképezik. Ezek kis mennyiségben serkentőek, és nagyon kedvezően befolyásolják a hangulatunkat: éberré tesznek minket, így képesek vagyunk jó döntéseket hozni, átlátjuk a körülményeket, derűlátók vagyunk, és bátran cselekszünk, amikor eljön az idő. Ha viszont sokat eszünk vagy iszunk belőlük, stresszt váltanak ki belőlünk.

Nyugtalanító táplálék minden, ami savanyú, erős, csípős vagy sós. Ilyen hatású például a kávé, a fekete tea, a vöröshagyma, a fokhagyma is. A finomított cukrok is ilyen állapotot idéznek elő, de ezek túlzottan ártalmasak, fogyasztásukat kerülnünk kell.  Lustaság (tamasz)

A tamasz a sötétség, a homályosság, az elmaradottság, a tanulatlanság eleme. A lustaság, a tehetetlenség érzését kelti bennünk a túlzásba vitt evés, a legtöbb konzerv, a többszörösen melegített ételek, az alkohol, az állati eredetű ételek: a tojás, a hal, a hús, a tej és a tejtermékek. Az állati eredetű élelmiszerek kis mennyiségben laktatóak és táplálóak, míg nagy mennyiségben csökkentik az éberségünket, aluszékonnyá tesznek, így korlátozzák a cselekvőképességünket, és nem segítenek minket céljaink elérésében. Az egyetlen igazán egészséges tamasz táplálék a gomba.    Harmónia (szattva)

A szattva az öntudatot, a békét, a tisztaságot, az egyensúlyt képviseli. A harmóniát keltő ételektől derűsek és világos elméjűek leszünk. Ilyen hatásúak a tartósítószerektől mentes, bio termesztésű, teljes értékű táplálékok: a tiszta zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék és a magvak, a gyógynövények és a fűszernövények A három alapelv az élő és élettelen természetben

A természetben mindhárom elem megtalálható. A kőzetek tulajdonságait a mozdulatlan sötét tamasz foglalja magában, a növényekre jellemző a mozdulatlan tamasz és a cselekvő radzsasz, az állatok sajátossága a cselekvő radzsasz és az öntudatos szattva. 

Miránk, emberekre mindhárom alapelv vonatkozik, de közülük mindig más kerül előtérbe. Azt, hogy melyik lesz hangsúlyos, sokféle tényező meghatározza, például az öröklés, az életkor, a bioritmus, a pillanatnyi hangulat. A szattva elnyomja a másik kettőt, és szabad akarattal rendelkezünk, ami megkülönböztet minket az állatoktól.

Feladatunk az egyensúly, a nyugalom, a belső tisztaság, azaz a szattva fejlesztése. Szükségünk van a radzsaszra és a tamaszra is, de a három elemet összhangba kell hoznunk. Gondolataink és tetteink kimozdíthatnak minket az egyensúlyból, de vissza is állíthatnak minket ebbe az állapotba.  

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!