Borzasztó soványság: A 0-ás méret őrülete

Borzasztó soványság: A 0-ás méret őrülete

Címlap / Stílus / Divat / Borzasztó soványság: A 0-ás méret őrülete

Az elmúlt 50 évben óriási változásokon ment keresztül a női ideál fogalma.

A soványság ma már nemzetközi méreteket öltött, így már azon se csodálkozunk, ha a 10 éves lányok elkezdik a szigorú fogyókúra programjukat. Utána jártunk, hogy manapság miért szeretnénk kisebb méretet hordani.
Egy fiatal nő mindaddig kövérnek véli magát, amíg a lehető legkisebb méretet nem tudja magára ölteni. Nem is csoda, hogy az élet így sokkal küzdelmesebb és tele van kudarccal.
Legtöbben már nem egyszer kiszámoltuk a BMI indexünket és kipróbáltunk már legalább egy drasztikus fogyókúrát. De a fogyás vágy nem állt meg itt, egy olyan világban élünk, ahol a legtöbb ruhaméret 0-ás vagy az alatti – az amerikai 0-ás méret Magyarországon kb. a 34-es méretnek felel meg.
A sztárok a legrosszabb példák, hiszen ők nem ritkán a 0-ásnál is kisebb méretekkel rendelkeznek – a nőkön így még nagyobb a nyomás. Az ultravékony alakok miatt lettek kitalálva a negatív méretek.
Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a ruha ipar hogyan befolyásolja a méreteket, és miért van olyan jelentősége egy számnak.

A méretek titka

Az elmúlt évtizedekben a ruhatervezők rájöttek egy alapigazságra: a nők jobban érzik magukat és jelentősen többet vásárolnak, ha kisebb méretű ruhába férnek bele. Egy 25 éves végzős egyetemista szerint: “Az egyetemen kb. 5 kg-val lettem súlyosabb, ezért rettegtem elindulni vásárolni, mert be kellett vallanom magamnak, hogy csak a nagyobb méretek jönnek rám. Ez nagy pofon volt nekem.”
Ezért a tervezők bevezették az ú.n. “hiúság méreteket”, így a meglevő méretekhez hozzáadtak még pár centit. Például 4-10 évvel ezelőtt a ma viselt nadrágod szélességre ma egy 2 számmal kisebb nadrágnak felel meg.
A 0-ás méret nem is olyan kicsi méret, mint ahogyan azt gondolnánk.
Bár léteznek szabványos mérettáblázatok, a tervezők mégis készíthetnek függetlenül saját méretű kisebb ruhákat.
Következés képpen a nők elégedettebbek, többet vásárolnak és vékonyabbnak érzik magukat, még ha fel is szedtek pár kilót a elmúlt években.

Mikor lett divat a soványság?

Nem mindig számítottak szépnek a sovány lányok. De ahogy észrevehettük a mai sztárjaink – celebek és modellek – csontsoványak.
A soványság bár divat, a női ideál mégis a formás és fitt alak.
Az elmúlt ötven évben így lett a 42-es méretből 34-es:

50` es évek – 42-es méret
60` as évek – 40-es méret
70` es évek – 38-es méret
80` as évek – 36-es méret
90` es évek – 34-es méret (amerikai 0-ás méret)
00` es évek – 32-es méret (amerikai negatív méret)

A 80` as évek formás modelljei, mint Cindy Crowford ma már nem divatosak. Kate Moss-al 1992-ben divatba jött a vékony lapos testalkat.
A sztárok is könnyebben belebújhatnak a divattervezők ruháiba, ha a modellekkel megegyeznek a méreteik.

Méret őrület

Úgy tűnik a soványság utáni szorongó vágyódás elérte a tömeget is. Persze a súly mindig is kérdés volt, de ma már egy rögeszme.
Bár az igazság egyik oldala ez, de ugyanakkor sokkal többen komoly súlyfelesleggel küzdenek, ezért annyi diétás könyv és fogyi program.
Míg bámuljuk a sokat nem mondó TV-t és esszük a jól marketingelt ételeket, figyeljük a tökéletesnek tünő sztárokat.
Amikor a tökéletesség, soványság ilyen gyakran van tárgyalva körülöttünk, akkor erőteljes hatása lesz a tudatunkra és nem tudunk nem gondolni rá.
Gondoljunk bele: Mi olyan nagyszerű ebben a 0-ás méretben? Azt sugallja, hogy ha nőies és szép akarsz lenni, el kell fogynod.
Valóban kevesebb helyet akarunk elfoglalni a világban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást