Valószínűleg veled is előfordult már, hogy kibontottál egy konzervet a gyors vacsorához, de nem használtad el az egészet – a maradékot letakartad és betetted a hűtőbe. Gondoltál már arra, hogy ez veszélyes lehet?
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Bár praktikusnak tűnhet, a szakértők szerint egyáltalán nem jó ötlet a bontott konzervdobozt félretenni, mert hosszútávon nemcsak az étel minősége romolhat, hanem az egészséged is károsodhat.
Fontos ugyanakkor, hogy nem kell démonizálni a konzerveket: nálam is mindig kéznél vannak az éléskamrában, ha pedig kocsival utazunk, nem is indulunk el nélkülük. A családi nyaralások során a legkevésbé szeretném hosszas főzéssel tölteni az időmet, úgyhogy néhány konzerv mindig lapul a kosárban, hogy villámgyorsan főzelék, tésztaszósz vagy tartalmas saláta-alapanyag készüljön belőle.
Na de konzervet a hűtőbe? Inkább ne!
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint „technikai értelemben” valóban biztonságos konzervben tárolni az élelmiszereket, de ha a legjobb minőséget és ízt szeretnéd megőrizni, akkor érdemes a megmaradt ételt áttenned egy zárható edénybe, pl. üvegbe.
A magyarázat az, hogy a fémkonzervek nem arra lettek kifejlesztve, hogy nyitott állapotban, a hűtőben tároljunk bennük. Miután érintkeztek a levegővel, az oxigén és a nedvesség hatására a fém reakcióba léphet az étellel, különösen, ha az savas (például paradicsomból készült vagy tartalmaz paradicsomot, esetleg gyümölcsöt). Ez kellemetlen íz-változást sőt, egészségügyi kockázatot is jelenthet.
A savas ételek nagyobb eséllyel oldanak ki fémrészecskéket a dobozból, mint a kevésbé savas ételek, például a bab vagy a kukorica. Ezek tehát kevésbé problémásak, de ettől függetlenül nem ideális, ha hosszabb ideig tárolod őket a konzervdobozban.
