A konzervnyitó használata jóval biztonságosabb, de kellő körültekintéssel végszükség esetén azért mással is próbálkozhatsz!
Tudtad, hogy a konzervdobozt hamarabb feltalálták, mint a konzervnyitót? 1810-ben egy brit föltaláló, Peter Durand védette le a saját tartósító eljárását, amely egy, akkor már használt módszeren alapult, ám ő üveg és dugók helyett bádogot használt, ezzel tulajdonképpen megalkotva a ma is ismert konzervek ősét. Két év múlva két angol befektető meg is kezdte a konzervek tömeggyártását, de a fém dobozba zárt élelmiszerek csak a 20. század végén váltak népszerűvé, amiben minden bizonnyal szerepet játszott, hogy a konzervnyitót csak jóval később találták fel: az eszközre a szabadalmat Robert Yeast adta be 1855-ben, egészen addig szögekkel, kalapáccsal és vésővel lehetett hozzáférni a konzervben tárolt ételhez.
Noha a konzervnyitó használata jóval kényelmesebb és biztonságosabb, ez is azt bizonyítja, hogy a konzerv kinyitása a speciális eszköz nélkül sem lehetetlen. Ha túrázás közben jössz rá, hogy nem nyitófüles konzervet vásároltál, és nincs nálad bontó sem, egy kezed ügyébe kerülő szerszámmal még van esélyed kinyitni a dobozodat!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/3 Használj kanalat!
A konzervek felnyitásának egy népszerű módja – már ha nincs kéznél kifejezetten erre a célra készült eszköz – egy erős, például rozsdamentes acélból készült kanál használata.
Hogy a konzervet kinyisd, fogd meg erősen a kanál nyelét a legaljánál, ott, ahol a kis “lapát” részbe torkollik.
Határozott nyomással mozgasd a kanalat előre-hátra a fedélen, közvetlenül a peremen belül. A mozgás addig fogja roncsolni a fémet, amíg az meg nem adja magát. Kelleni fog egy kis kitartás ahhoz, hogy a kanál tompa élét átnyomd a fedélen, de a fém vékony és puha, és végül engedni fog – állítják tapasztalt túrázók. Ha a belső peremnél már már sikerült lyukat ütnöd, mozgasd a kanalat, mint egy kart, hogy kivágd a fedél többi részét. Vigyázz a csipkézett élekre, amikor leválasztod a fedőt, nehogy megvágd a kezedet!
Bár ez a módszer nem olyan biztonságos, mint a kanál használata, de ha túrázol vagy kempingezel, és nincs más lehetőséged, egy zsebkés vagy dobozvágó is megteszi a magáét.
Tartsd a konzervdobozt szilárdan a kezedben egy stabil felületen, és szúrd át a kés hegyével a doboz tetejét.
Ha sikeresen átlyukasztottad, ismételd meg a folyamatot a konzervdoboz pereme körül haladva, amíg óvatosan fel nem tudod nyitni a fedelét.
Mivel a művelet viszonylag balesetveszélyes, érdemes lehet egy konyharuhát vagy kesztyűt használnod a konzervet tartó kezeden, hogy csökkents a sérülés valószínűségét.