Bohókás kedvencünk, az uszkár

Bohókás kedvencünk, az uszkár

Címlap / Életmód / Család / Bohókás kedvencünk, az uszkár

Az uszkár az egyik legmegosztóbb kutyafajta, ennek ellenére mégis a legnépszerűbb. Számos film, cirkuszi mutatvány főszereplője, nem csoda, hiszen a legbohókásabb házi kedvenc.

Eredete

Eredetét illetően több teória kering a köztudatban. Pontosan nem tudni, valójában honnan és kitől is származik az uszkár, mivel változatos nyírásának köszönhetően többekkel is összekeverhető. A legtöbb elmélet szerint azonban már az ókori rómaiak és görögök is ismerték, és őket ábrázolták oroszlánszerű kinézettel a freskóikon, domborműveiken.
Őseit tekintve vadász, valamint vízikutyák kereszteződéséből jött létre, így érthető az uszkár hatalmas vízimádata.

Több méret, több szín

Az uszkár egyike azon kutyafajtáknak, amik igen széles skálában mozognak a megjelenésüket illetően. Négy féle változatban léteznek ( toy, törpe, közép, óriás), mind hasonló temperamentummal.
Az alapszíneket tekintve a fekete, fehér, barna, ezüst, valamint az apricot (sárgabarack) az elfogadott, de persze ennél több árnyalatban is találkozni velük.

Jól idomítható

Nem csoda, hogy állandóan őket találják meg a film, és a cirkuszi szerepek, hiszen az egyik legértelmesebb és legjobban idomítható fajta.
Gyorsan tanul, és mindezt örömmel is teszi, így a kevésbé domináns személyek is könnyen nevelhetik, ezért ideális első kutyásoknak. A legokosabb fajták közt van számon tartva, méretétől függetlenül.

Igazi játszótárs

Az uszkár az a fajta, aki az utolsó hónapjaiban is még játszik. A labdázás, a kergetőzés az élete, akár a gazdival, akár más kutyákkal. Ideális kisgyerekes családoknak, mivel remekül ki tudja egymást fárasztani a gyerkőc és a négylábú barátja.
Sohasem bántaná a kicsiket, rengeteg mindent eltűr tőlük, és ha egy kicsit túl sok neki a dédelgetésből, akkor egyszerűen odébb megy. Nagyszerű társa lehet az idősebb embereknek is, mivel színt visz az életükbe, még sincsenek zavaróan a láb alatt.

Szőr nélküli lakás

Sok ember azért választja az uszkárt, mert egyáltalán nem hullajtja a szőrét, így kiküszöbölhető a kutyások legnagyobb gondja, az örökös szőrtelenítése az lakásnak. Persze ennek van egy hátulütője is, mégpedig az, hogy rendszeresen kozmetikushoz kell venni megigazíttatni elburjánzott bundáját.
A szőrmentesség azt is lehetővé teszi, hogy a lakásban lakók is nyugodtan tarthatják őket, egyrészt mivel tiszta maradhat az otthonuk, másrészt remekül, alkalmazkodnak a kert nélküli lakóhelyhez is- persze rendszeres sétáltatással.

Hosszú élettartam

Az uszkár a leghosszabb élettartammal bíró fajták közt van, hiszen sokszor 15 évnél is tovább élnek. Egészségesek, a szemproblémáktól eltekintve nincs rájuk jellemző komoly betegségük.
Az idő múlása alig látszik meg rajtuk, sokáig megtartják „fiatalos” kinézetüket és temperamentumokat. Éppen ezért nehéz is idegeneknek rájönniük, valójában mennyi idős is a kedvencünk, mivel élete végéig aktívan futkározik körülöttünk.

Óvakodj a beltenyészettől

Sajnos egyre több beltenyészettel találkozni, ezért olykor előfordulhat, hogy nem várt viselkedések jönnek elő az amúgy szeretetreméltó kutyákból. Leggyakrabban a törpe uszkárokkal szokott baj lenni, ugyanis ha felelőtlen és megbízhatatlan tenyésztőtől vásároljuk, előfordulhat, hogy harapóssá és labilissá válik felnőtt korára.
Éppen ezért érdemes tájékozódni a kennel felől, mielőtt kiválasztanánk az új családtagot, nehogy később problémáink legyenek. A beltenyészet persze nem csupán az idegrendszerükre hat, hanem az egészségüket is negatívan befolyásolja.
 
Fontos, hogy bárki, aki kutyát szeretne, tájékozódjon a fajta főbb jellemzőiről, nehogy csalódás érje. Azok, akik egy vidám, barátságos és szeretetteljes négylábú barátra vágynak, az uszkár tökéletes választás!

Kép forrása: Wikipedia Commons

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást