Digitális ikertestvérünk helyettesíthet minket a halálunk után

Digitális ikertestvérünk helyettesíthet minket a halálunk után

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Digitális ikertestvérünk helyettesíthet minket a halálunk után

A tudomány rohamtempóban fejlődik, és az intelligens szoftvereknek köszönhetően sok olyasmi, ami nemrég még sci-finek is merész lett volna, ma a mindennapjaink részévé vált. Éppen ezért én már semmire nem merem azt mondani, hogy lehetetlen, de a digitális „ikertestvér” gondolatától azért feláll a hátamon a szőr.

Fel sem kell néznünk a képernyő elől?

Az intelligens számítógépes programok, amelyekkel beszélgetni is tudunk, nemrég még a jövőben játszódó filmek jelenetei között is szinte nevetségesen valószínűtlennek hatottak, ma pedig, ha meg akarom tudni, vigyek-e magammal esernyőt, csak megkérdezem a telefonomban „lakó” Sirit, és máris elárulja, milyen idő lesz.

Az intelligens szoftverek persze még sokszor nevetésre adnak okot, hiszen nem működnek tökéletesen, de belegondolva, hogy milyen tempóban fejlődünk, ez gyorsan megváltozhat.

Az pedig, hogy egyre több mindent tudunk a számítógépünkön vagy a telefonunkon elintézni, John Smart futurista, a Acceleration Studies Foundation alapítója szerint a jövőben még dominánsabb lesz.

A szakértő a Business Insider-nek adott interjújában arról beszélt, hogy hamarosan szoftver gondoskodhat a vacsoránkról, a baráti kapcsolatainkról, de akár a személyes életünkről is. Mi több, eljöhet a pillanat, amikor a személyiségünket teljesen kiismerő programoknak köszönhetően lényegében feleslegessé válhatunk.

6 év, és helyettesíthetőek leszünk

Mr. Smart szerint nem is kell olyan sokat várni arra, hogy a mindennapjaink digitális irányítás alá kerüljenek.

Szerinte 6 éven belül már annyira elterjedtek lesznek a személyiségünkhöz igazodó szoftverek, hogy a kisebb-nagyobb ügyeink intézését mindenki rájuk bízza majd, de szerinte a programok, amelyek tökéletesen megtanulják, és utánozzák majd az összes személyiségjegyünket, digitális ikertestvérként akár komolyabb döntéseket is hozhatnak a nevünkben, így például a párkapcsolati életünket is a gondjaikra bízhatjuk majd.

Digitális mennyország

Smart szerint arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy míg az emberi élet véges dolog, addig a technika folyamatosan fejlődik, az adatok pedig átmenthetőek, így digitális ikertestvérünk halálunk után is itt maradhat a szeretteinkkel, vagy akár tovább irányíthatja vállalkozásunkat, kvázi folytathatja a mindennapi életünket, arra alapozva, hogy mi hogyan döntenénk bizonyos helyzetekben, illetve hogyan reagálnánk a körülményekre.

Ijesztően hangzik? Vagy elképzelhetetlennek? Pedig Smart szerint nincs is olyan távol.

„Amikor meghalunk, a mi gyerekeink már nem a temetőbe fognak kimenni, hogy beszéljenek hozzánk. Ha hiányzunk nekik, egyszerűen bekapcsolják a programot, ami a személyiségjegyeinket őrzi, és elmondják, amit szeretnének, a digitális ikertestvérünk pedig úgy válaszol rá, ahogyan mi is tettük volna” – mondta el az interjúban a jövőkutató.

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!