Még mindig nem bízunk a női vezetőkben – De miért is nem?

Még mindig nem bízunk a női vezetőkben – De miért is nem?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Még mindig nem bízunk a női vezetőkben – De miért is nem?

Annak ellenére, hogy egyre több nőt láthatunk erős szerepekben, világszerte meglepően magas azoknak az embereknek a száma, akik nem bíznak a nők vezetői képességeiben – írja a BBC. Ezek az előítéletek mélyen gyökereznek, és nehéz is lehet őket megváltoztatni.

2020 novemberében Maia Sandu történelme írt azzal, hogy Moldova első női elnökévé vált. A férfiak és nők éveken át tartó szexista támadásait követően Sandu – és a nők szerte a világon – jelentős győzelmet arattak. Ugyanebben a hónapban az amerikai nép alelnöknek választotta Kamala Harrist; január 20-án ő lesz az USA történelmének legmagasabb rangú nője.

Annak ellenére, hogy a nők hatalomra kerülnek, a női vezetők iránti bizalmatlan kultúra kitart. A legújabb kutatások szerint ez még azokban az országokban is igaz, ahol hosszú hagyománya van a női vezetésnek, Németországtól Indiáig. Ezeken a helyeken a nyilvánosság nagy része makacsul ellenáll a felelős nők gondolatának.

A vezetőknek meg kellett küzdeniük a szexista megjegyzésekkel. Még akkor is, ha ranglétrán felfelé haladnak vagy sikerrel járnak egy globális színtéren, mint például az új-zélandi Jacinda Ardern, akit a Covid-19 világjárvány idején világszerte dicsértek vezető szerepe miatt.

„Az csak egy mítosz, hogy egy női vezető megváltoztatja a társadalmat”

A Reykjavík Index a G7-országokban értékeli az emberek viszonyulását a női vezetőkhöz. Kanadában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban vizsgálja a kérdést, de végeznek kutatásokat Indiában, Kenyában és Nigériában is. Legfrissebb, több mint 20 000 felnőtt bevonásával készült tanulmányuk meglepő és elkeserítő eredményt hozott.

Japánban az emberek csupán 38% örült a gondolatnak, hogy a kormányfő vagy egy nagyvállalat vezetője nő. Mind Nigériában, mind Kenyában a pontszám (100-ból) a kormánynál 62, a politikánál 56 volt.

A kormány és a politika átlagos G7-pontszáma magasabb, az elmúlt három évben meglehetősen stabil volt, 78. De ez még mindig messze van a 100-as ponttól,  ami azt jelezné, hogy a nőket és a férfiakat egyaránt alkalmasnak tartják vezetői pozíciókra.

Ezenkívül Németországban az emberek csupán 41%-a mondta azt, hogy rendben vannak egy női vezető gondolatával –  Angela Merkel régóta tartó kancellársága ellenére.

„Ez csak egy mítosz, hogy egyetlen női vezető megváltoztatja a társadalmat”

– mondja Michelle Harrison, aki a Reykjavík Index felméréseit vezető Kantar piackutató vállalat nyilvános részlegét vezeti.

És irreális elvárni, hogy egyetlen vezető (nő vagy más) mindenre kiterjedő változást hozzon létre a nemi szerepek körül.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»