Binge eating – A zabálós evészavar, ami észrevehetetlenül és alattomosan támad

Binge eating – A zabálós evészavar, ami észrevehetetlenül és alattomosan támad

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Binge eating – A zabálós evészavar, ami észrevehetetlenül és alattomosan támad

Szerencsére egyre többet és komolyabban foglalkoznak az evészavarokkal, viszont még mindig sokkal nagyobb teret kap az a fajtája, amely látványos elváltozásokat eredményez a külsőben. Ide soroljuk az anorexiát, bulimiát és orthorexiát, melyek testileg radikális változást okoznak.

Van azonban egy másik alattomos evészavar, amivel mostanában tele van a közösségi média. Ismerkedj meg a Binge eating fogalmával.

A mértéktelen zabálás

Előfordult már veled, hogy nem tudtad kontrollálni az evést, rengeteg ételt magadba tömtél nagyon rövid idő alatt? Akár úgy, hogy nem voltál éhes? Ez még nem jelenti, hogy étkezési zavarral küzdesz, de könnyen fordulhat át egy ártatlan szokás függőségbe. A „binge eating”, vagyis a mértéktelen zabálás legfőbb jellemzője, hogy az illető kegyetlen mennyiségű ételt képes elpusztítani, nagyon rövid idő alatt.

Után pedig jön az unalom, levertség, alacsony energiaszint és sajnos súlyosabb esetben depresszió is. Rendszeresen megígéri magának, hogy ez volt az utolsó, esetleg még azt is megfogadja, hogy másnap kompenzálásként nem eszik egy falatot sem, majd kezdődik minden elölről.

A kutatások azt mutatják, hogy legtöbbször éjszaka érkezik a kísértés és akkor, viszont nincs kecmec, ami a csövön kifér.

Tovább gyanakodhatunk evészavarra, ha az illető nem szeret társaságban enni. Kifejezetten kevés az olyan alkalom, amikor bárki is láthatja őt étel közelében. Ennek az a legfőbb oka, hogy nem szeretné szembesíteni a környezetét azzal a mértéktelen mennyiséggel, amit képes elfogyasztani.

A binge eating evészavar
Rawpixel/depositphotos.com

Fontos leszögezni, hogy itt most nem egy-két plusz csokiról van szó, hanem akár 10.000 kalória is lehet a napi elfogyasztott mennyiség.

Kérdezhetnéd, hogy akkor ezek az emberek miért nem kórosan elhízottak? Mert, hogy sokszor teljesen átlagos testalkattal rendelkeznek. Nem is vékonyak, de nem is túlsúlyosak. Nos, ez azért van, mert ők nem egész nap esznek, legtöbbször az esti órákat választják bűnözéses időszaknak, a nap további részében pedig teljesen jól elvannak étel nélkül. Nyilván ez köszönhető az előző esti tetemes mennyiségű ételnek is, de minden nap egy új kezdet és a cél az, hogy kibírják evés nélkül.

Aztán, ahogy haladunk előre a nap során, jelentkezik az első éhségroham, amit egy tejeskávéval, vagy üdítővel próbálnak elnyomni, majd eljön a pont, amikor már annyira nagy az éhség, hogy gyakorlatilag kontrollálatlan zabálásra készteti a test a gazdáját. Az első falat után pedig nincs megállás, mivel be kell pótolni minden elvesztegetett falatot.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»