Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a bélrendszer egészsége gyakorlatilag minden testi funkcióhoz kapcsolódik – az emésztéstől az immunitáson át a kognitív működésig, sőt még a hangulatunkra is kihat, akkor jól láthatjuk, hogy mennyire fontos megőriznünk. Bár nincs mindenkire érvényes módszer a mikrobióma harmóniájának megőrzéséhez, néhány finomság, például egy adag tápanyagokban gazdag áfonyás-citromos golyó sokat tehet érte.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Van néhány alapvető tényező, ami nagyon fontos a bélrendszerünk egészségére nézve: ilyen az, hogy sokféle növényi alapú italt fogyasszunk, és gondoskodjunk arról, hogy sok rostban, prebiotikumban gazdag élelmiszert fogyasszunk. Ha pedig egy olyan nassolnivalóra vágysz, ami a sok jótékony tulajdonságot mind magában foglalja, akkor készíts egy nagy tál áfonyás-citromos boldogsággolyót, ami a hosszú életet is garantáltan támogatja.
Miért olyan jó ez az áfonyás-citromos golyó?
Az áfonyás-citromos boldogsággolyó fermentált áfonyából készül, a Stanford Egyetem egyik tanulmánya pedig arra a megállapításra jutott, hogy az erjesztett élelmiszerek, például a joghurt és a kimchi fogyasztása jelentősen csökkentheti a gyulladásokat és növelhetik a bélrendszerben az egészséges mikrobiális sokféleséget, ami potenciálisan még jobb, mint a rostok önmagukban történő fogyasztása.
Hogyan készítheted el?
A gyümölcsök otthoni fermentálása valójában sokkal egyszerűbb, mint amilyennek hangzik. Nem kell más, mint egy-két nap, vagy annál is kevesebb, és el is készülhetsz a megfelelő alapanyagok és eszközök segítségével. Egy tiszta, teljesen steril légmentesen zárt edényre mindenképpen szükséged lesz, hogy megakadályozd a penészképződést. Ezután erjesztett tejre, kefirre vagy joghurtra lesz szükséged, hogy gyorsan fermentált legyen az áfonya is.
A kisebb gyümölcsök, például a bogyósak rövidebb idő alatt erjednek, mint a nagyobbak, amelyek több mint 48 órát is igényelhetnek. Miután a jellegzetes édeskés ízük eltűnt, el is készültél a fermentálással. Más bélbarát összetevőkkel kombinálva, mint amilyen a kókuszreszelék, a pörkölt kesudió, a chia mag és a citrom, igazi boldogsággolyókat fogsz kapni, amelyek akár egy hétig is elállnak a hűtőben, és egész nap tökéletes nasik.
Hozzávalók:
- 2 csésze áfonya
- 1/2 csésze erjesztett tej, kefir vagy joghurt
- 2 csésze kókuszreszelék
- 2 csésze pörkölt kesudió
- 1 evőkanál chia mag
- 1 evőkanál kókuszliszt
- 1 csipet só
- 1/4 csésze olvasztott kókuszolaj
- 1/4 csésze citromlé
- 2 evőkanál citromhéj
Elkészítés:
- Ha megkívánod az áfonyás-citromos golyókat, akkor első lépésként fermentáld az áfonyát. Ehhez nincs szükséged másra, mint hogy a bogyókat egy tiszta, légmentesen zárható edénybe teszed a választott erjesztett élelmiszerrel.
- Öntsd fel szűrt vízzel, ha szükséges, de mindenképpen teljesen legyenek elmerülve a golyók.
- Zárd le az edényt, és tedd egy meleg helyre, és hagyd, hogy 6-12 órán keresztül erjedjen. Télen ehhez az is lehet, hogy több mint 24 óra kell, nyáron azonban 6 óra is elég lehet. Teszteld a keveréket, hogy megtudd, elkészült-e.
- Csepegtesd le a bogyókról a folyadékot egy csészébe. Erre a golyókhoz már nem lesz szükség, de nyugodtan megihatod.
- Közben a kókuszt, a kesudiót, a chia magot, a kókuszlisztet és a sót tedd egy robotgépbe. Turmixold a hozzávalókat 30 másodpercig, vagy amíg mindegyiket finomra nem vágja a gép.
- Add hozzá a lecsöpögtetett áfonyát, az olvasztott vajat, a citromlevet és a héját, majd turmixold további 30 másodpercig.
- Hűtsd 30 percig a keveréket, majd formázz belőle diónyi golyókat, és már el is készültél.