Ez a bélbarát áfonyás-citromos golyó a hosszú életet is támogatja

Ez a bélbarát áfonyás-citromos golyó a hosszú életet is támogatja

Címlap / Életmód / Receptek / Ez a bélbarát áfonyás-citromos golyó a hosszú életet is támogatja

Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a bélrendszer egészsége gyakorlatilag minden testi funkcióhoz kapcsolódik – az emésztéstől az immunitáson át a kognitív működésig, sőt még a hangulatunkra is kihat, akkor jól láthatjuk, hogy mennyire fontos megőriznünk. Bár nincs mindenkire érvényes módszer a mikrobióma harmóniájának megőrzéséhez, néhány finomság, például egy adag tápanyagokban gazdag áfonyás-citromos golyó sokat tehet érte.

Van néhány alapvető tényező, ami nagyon fontos a bélrendszerünk egészségére nézve: ilyen az, hogy sokféle növényi alapú italt fogyasszunk, és gondoskodjunk arról, hogy sok rostban, prebiotikumban gazdag élelmiszert fogyasszunk. Ha pedig egy olyan nassolnivalóra vágysz, ami a sok jótékony tulajdonságot mind magában foglalja, akkor készíts egy nagy tál áfonyás-citromos boldogsággolyót, ami a hosszú életet is garantáltan támogatja.

Miért olyan jó ez az áfonyás-citromos golyó?

Az áfonyás-citromos boldogsággolyó fermentált áfonyából készül, a Stanford Egyetem egyik tanulmánya pedig arra a megállapításra jutott, hogy az erjesztett élelmiszerek, például a joghurt és a kimchi fogyasztása jelentősen csökkentheti a gyulladásokat és növelhetik a bélrendszerben az egészséges mikrobiális sokféleséget, ami potenciálisan még jobb, mint a rostok önmagukban történő fogyasztása.

Hogyan készítheted el?

A gyümölcsök otthoni fermentálása valójában sokkal egyszerűbb, mint amilyennek hangzik. Nem kell más, mint egy-két nap, vagy annál is kevesebb, és el is készülhetsz a megfelelő alapanyagok és eszközök segítségével. Egy tiszta, teljesen steril légmentesen zárt edényre mindenképpen szükséged lesz, hogy megakadályozd a penészképződést. Ezután erjesztett tejre, kefirre vagy joghurtra lesz szükséged, hogy gyorsan fermentált legyen az áfonya is.

A kisebb gyümölcsök, például a bogyósak rövidebb idő alatt erjednek, mint a nagyobbak, amelyek több mint 48 órát is igényelhetnek. Miután a jellegzetes édeskés ízük eltűnt, el is készültél a fermentálással. Más bélbarát összetevőkkel kombinálva, mint amilyen a kókuszreszelék, a pörkölt kesudió, a chia mag és a citrom, igazi boldogsággolyókat fogsz kapni, amelyek akár egy hétig is elállnak a hűtőben, és egész nap tökéletes nasik.

Áfonyás-citromos golyó recept
samael334/istockphoto.com

Hozzávalók:

  • 2 csésze áfonya
  • 1/2 csésze erjesztett tej, kefir vagy joghurt
  • 2 csésze kókuszreszelék
  • 2 csésze pörkölt kesudió
  • 1 evőkanál chia mag
  • 1 evőkanál kókuszliszt
  • 1 csipet só
  • 1/4 csésze olvasztott kókuszolaj
  • 1/4 csésze citromlé
  • 2 evőkanál citromhéj

Elkészítés: 

  1. Ha megkívánod az áfonyás-citromos golyókat, akkor első lépésként fermentáld az áfonyát. Ehhez nincs szükséged másra, mint hogy a bogyókat egy tiszta, légmentesen zárható edénybe teszed a választott erjesztett élelmiszerrel. 
  2. Öntsd fel szűrt vízzel, ha szükséges, de mindenképpen teljesen legyenek elmerülve a golyók. 
  3. Zárd le az edényt, és tedd egy meleg helyre, és hagyd, hogy 6-12 órán keresztül erjedjen. Télen ehhez az is lehet, hogy több mint 24 óra kell, nyáron azonban 6 óra is elég lehet. Teszteld a keveréket, hogy megtudd, elkészült-e.
  4. Csepegtesd le a bogyókról a folyadékot egy csészébe. Erre a golyókhoz már nem lesz szükség, de nyugodtan megihatod.
  5. Közben a kókuszt, a kesudiót, a chia magot, a kókuszlisztet és a sót tedd egy robotgépbe. Turmixold a hozzávalókat 30 másodpercig, vagy amíg mindegyiket finomra nem vágja a gép.
  6. Add hozzá a lecsöpögtetett áfonyát, az olvasztott vajat, a citromlevet és a héját, majd turmixold további 30 másodpercig.
  7. Hűtsd 30 percig a keveréket, majd formázz belőle diónyi golyókat, és már el is készültél. 

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!