Babavállalás 40 körül – Fény és árnyoldalak

Babavállalás 40 körül – Fény és árnyoldalak

Címlap / Életmód / Babavállalás 40 körül – Fény és árnyoldalak

Pár évtizeddel ezelőtt még mindenki felkapta a fejét arra, hogy valaki bőven a 30-as évei végén vállalt gyermeket, de ma már ezen senki sem csodálkozik.

Rengeteg nő érzi úgy, hogy életének csak egy későbbi szakaszában szeretne a babavállalással foglalkozni, míg sokaknak fizikai okokból kifolyólag tolódik ki a gyermekáldás ideje, vagy egész egyszerűen ekkorra találják meg a párjukat. Akárhogy is, 40 évesen gyermeket szülni több előnnyel is jár, de sajnos a negatívumokról sem feledkezhetünk meg. Csokorba szedtük ennek előnyeit és hátrányait, hogy semmi se érhessen váratlanul!

Az előnyök listáján

Talán az egyik legnagyobb előnye a kései gyermekvállalásnak az anyagi biztonság. Amikor eljutsz ebbe az életszakaszba, már túl vagy jó néhány munkával töltött éven, volt lehetőséged elegendő megtakarítást felhalmozni, és valószínű, hogy van saját lakásod/biztos otthonod, ahol nem kell aggódnod a következő havi lakbér miatt (szemben mondjuk a húszas éveiddel, amikor sokkal bizonytalanabb lábakon álltál). Amit szerettél volna megvenni magadnak, már megtetted, és úgy érezheted, anyagilag is készen állsz egy gyermek felnevelésére. 

Apropó munka! A 40-es éveidben gyermeket vállalni egyet jelent azzal is, hogy maradt időd a karriered építésére. Egy kisbaba ugyanis rengeteg figyelmet igényel, a kettőt egymás mellett csinálni pedig óriási kihívás még akkor is, ha a nagyszülők lelkesen vállalják a bébiszitter szerepét. Sokan sajnos abba a helyzetbe kerülnek, hogy a baba mellett nem tudnak a karrierjükkel is foglalkozni. Ám ha 40 évesen szülöd meg az első gyermekedet, ez valószínűleg nálad nem jelent problémát. Ugyanis mire elérkezel ehhez a ponthoz, már úgy érezheted, elérted a munkában azt, amit szerettél volna.

Ráadásul minden másra is maradt időd fiatalabb korban. Azaz kedvedre utazgathattál, amikor csak szerettél volna, mert nem kellett még egy kisgyermekre is vigyáznod. Szórakozhattál, egyedül lehettél, és azt csináltál, amit csak akartál. Az élet viszont egy idő után még akkor is lapossá válik, ha teljesen a magad ura vagy. Egy kisbaba érkezése viszont egészen új értelmet ad neki. Amikor később vállalsz gyermeket, egy pillanatig sem fogod azt érezni, hogy nem éltél eleget, emiatt pedig sokkal lelkesebben vetheted bele magad ebbe a csodás szerepbe.

A fiatalos hozzáállásod és viselkedésed jóval tovább veled marad, mint a korosztályod többi tagjánál.

Sokan 50 évesen már nagymamaként büszkélkednek az unokákkal, míg neked ennyi idősen 10 éves gyermeked lesz, aki rengeteg gondoskodást, közös tanulást és figyelmet igényel. A jó hír, hogy mivel neked tartanod kell a tempót vele, fizikailag és lelkileg is fiatalos maradsz. Ezen kívül több energiád marad, és ez a gyermekeiddel való kapcsolatodra is pozitívan hat. Ha valaki, akkor te biztosan szuperül fogsz kinézni bőven 50 felett is!

Mateus Campos Felipe/unsplash.com

Vannak negatívumok is

Azonban a hátrányok listáját is el kell olvasnod, mert csak akkor szabad belevágni 40 évesen a babavárásba, ha tényleg minden ténnyel tisztában vagy. A tested fizikailag sokkal jobban megszenvedi a gyermek kihordását ebben az életkorban, hiszen már az is megvisel, ha túrázni mész, nemhogy egy terhesség! Kutatások szerint nagyobb esélyed van különböző komplikációkra, vetélésre, ezért a 9 hónap alatt nagyon-nagyon óvatosnak kell lenned. Az orvosi vizsgálatokat komolyan kell venni, ahogy az étkezésedre, kellő mozgásra, stresszmentes életmódra is jobban oda kell figyelned, mint egy 25 éves kismamának. 

És készülj fel arra, hogy ez a 9 hónap nem lesz kellemes. Minél idősebb a női szervezet, annál több kellemetlenség társul a várandóssághoz, kezdve a rosszullétektől az erőtlenségig.

Az ízületeid és a csontjaid sokkal gyakrabban és erősebben fognak fájni, hiszen ebben a korban már megkezdődik a ritkulás, és a plusz teher plusz kellemetlenségeket is okoz ezen a területen.

Ráadásul a magas vérnyomás és a terhességi cukorbetegség is gyakran jelentkezik 40 felett. Ez sokszor az étrended és életmódod teljes újratervezését jelenti. Ehhez még akkor sem könnyű hozzászokni, ha csakis magadért felelsz!

Valószínű, hogy egy kicsit kívülállónak fogod érezni magad az új társasági körökben. Noha egyre inkább kitolódik a babavállalás időpontja, még mindig inkább a 20-as éveik végén vállalják a legtöbben első gyermeküket. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg te leszel az legidősebb anyuka az oviban és iskolában. Ez persze nem a világ vége, ám tény, hogy a baráti kapcsolataidra is hatással lesz. Sokkal kevesebb időd lesz kimozdulni otthonról, és mivel a társasági kör többi tagja már rég idősebb korú gyermekekkel él együtt, teljesen más életvitelt fognak élni, mint te. Ők már gyakrabban utazgatnak, nyaralnak családilag, míg te valószínűleg annak is örülnél, ha csak a kávézóig kimehetnél egy órára. Ez sokszor az eltávolodást eredményezi.

A 40-es éveid végén nehéz helyzetben találhatod magad, és hirtelen mindenhol szükség lesz a segítségedre. Ekkorra már ugyanis biztos, hogy a te szüleid is rád támaszkodnak majd az életkorukból kifolyólag. Szükség lesz arra, hogy akár helyettük vásárolj be, orvoshoz vidd őket, mindeközben pedig a saját gyermekeddel is folyamatosan foglalkoznod kell. Ez az időszak fizikailag és érzelmileg is rendkívül megterhelő, és sok esetben az emberek nem is készülnek fel rá, így még nehezebb helytállniuk két fronton.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!