7 kismama-tévhit, ami rosszul hat az egészségedre

7 kismama-tévhit, ami rosszul hat az egészségedre

Címlap / Életmód / Család / 7 kismama-tévhit, ami rosszul hat az egészségedre

Érthető, ha minden babával kapcsolatos teendőt szeretnél a lehető legtökéletesebben csinálni. Mivel ezzel mások is így vannak, tele a padlás kincset érő intelmekkel és tanácsokkal, amelyek olykor még saját maguknak is ellentmondanak. Ha úgy érzed, kezdesz megfulladni a tuti tippek formájában feléd áramló jó szándéktól, olvass tovább – most megtudhatod, mi az, amire még véletlenül sem kell hallgatnod!

„Majd pihensz, amikor a baba alszik”

Aha, ahogy azt Móricka elképzeli. Főleg az első hónapban nem lesz esélyed arra, hogy alvással töltsd ezeket az értékes órákat, hiszen úgy fogod érezni, totálisan el vagy havazva. Valószínűleg háztartási teendőkkel, vagy egyéb fárasztó tevékenységgel áldozod majd a poronty szundi-idejét, úgyhogy fölösleges másról álmodozni.
Kivételt jelent persze, ha olyan szuper apukája van a kicsinek, aki ezen feladatok jelentős részét átvállalja tőled. Ellenkező esetben viszont csak frusztráltabb leszel, hiszen lazítást vártál, és meló a vége.

„Az első napok nem túl idilliek otthon”

Ez a tanács látszólag megóv a csalódástól, ám ha túl komolyan veszed, megakadályozhatja a boldogságod. Amikor végre hazaviszitek a babát, és a kis lakó élettel tölti meg a szobácskáját, egészen különleges élményben lesz részetek.
Persze, nem csak szuszogásból, gőgicsélésből és cukiságból áll majd az élet, de semmi rossz nincs abban, ha átadod magad az önfeledt pillanatoknak, és hagyod, hogy egyfajta eufória legyen úrrá rajtad.

„A tökéletes anyuka nem hibázhat”

A tökéletes anyuka igenis hibázik, belátja, tanul belőle, majd továbblép. Ennyi. Senki sem azzal a biztos gyakorlati tudással jött a világra, hogy miként kell pelenkát cserélni, vagy a csecsemők gondolataiban olvasni.
Idővel kialakul majd egyfajta telepatikus kapcsolat köztetek, ám a legtöbb esetben ehhez hetekre, vagy akár hónapokra van szükség. Fogadd el, hogy lesznek apró tévedéseid, amelyekkel a világon semmi baj nincs.

„A tökéletes anyuka nem aggódik túl sokat”

Mi az, hogy „túl sokat”? Egyáltalán aggódhat-e eleget egy anya? A gyermeked érkezése után számíthatsz rá, hogy lényed egyik darabkája mindig a kicsi mellett marad – még akkor is, ha majd felnőttkorba lép a csemete.
A legfontosabb, hogy ne engedj teret a túlzottan nyomasztó gondolatoknak. Maga az aggodalom azonban egészséges, és ne próbáld meg szabályozni, vagy határok közé szorítani, hogy mikor „szabad” érezni!

„Néhány hét, és beleférsz a terhesség előtti ruháidba”

Igen, vannak olyan kismamák, akikről gyakorlatilag a szülés után néhány órával eltűnik a babaháj. Másokon viszont akár örökre is ott maradhat – bár ennek az esetnek többnyire a nem túl egészséges életmód az oka.
A legtöbb nő a szoptatás után nyeri vissza a korábbi alakját. Erre vonatkozóan sincs általános szabály: egyéni jellemzőktől, az anyagcsere sebességétől, a mozgástól és a táplálkozástól függ, mennyi idő alatt leszel újra a régi. Amíg egészséges vagy, nincs miért aggódni!

„Csak a szoptatás egészséges”

Tény, hogy az anyatejjel áramlik a lehető legtöbb értékes tápanyag a baba szervezetébe, valamint a szoptatás bizonyítottan jó hatással van a kicsi lelki fejlődésére. Ám ha valami miatt nem tudod, vagy nem szeretnéd így etetni a babádat, nem kell lelkiismeret-furdalást érezned!
A mai tápszerek már nagyon gondosan kifejlesztett holmik, amelyeket bátran adhatsz a csemetédnek. Ettől még nem leszel rossz anya, s a gyermekednek sem lesz semmi baja.

„Rossz ember vagyok, amiért a munkán jár az eszem”

Ha olyan karriert tettél parkolópályára a babavállalás kedvéért, amelyben örömödet lelted, és ami napi szinten pozitív érzéseket idézett elő benned, akkor nem csoda, hogy visszavágysz a munkahelyedre. Ebben semmi kivetnivaló nincsen.
A picinek minőségi együtt töltött időre van szüksége, tehát ha napi néhány órára „eltűnsz”, de cserébe sokkal kiegyensúlyozottabb leszel lelkileg, tulajdonképpen vele is jót teszel. Ugyanakkor ennek az ellenkezője sem probléma, tehát ha teljesen nyugodtan tudod élvezni a melómentes heteket.
Amennyiben gyakran kapod azon magad, hogy szorongsz, félsz vagy hasonló negatív érzéseid vannak, oszd meg őket a pároddal, a barátaiddal, a védőnővel, esetleg rögtön egy pszichológussal! Az anyaság szerepe sokaknál összekeveri a megszokott kártyalapokat, így nem csoda, ha támad a fejedben egy kis katyvasz.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást