A babamasszázs a csecsemőhaláltól is megvédhet! Döbbenetes tanulmány

A babamasszázs a csecsemőhaláltól is megvédhet! Döbbenetes tanulmány

Címlap / Életmód / Család / A babamasszázs a csecsemőhaláltól is megvédhet! Döbbenetes tanulmány

Egy hűvös októberi estén Renu Saxena hazahozta újszülött lányát a dél-indiai Bengaluru város kórházából. Megdöbbentette, mennyire törékeny a kicsi, apró erei kirajzolódtak áttetsző bőre alatt. Korán, 36 hetesen született, és mindössze 2,4 kg volt. Saxena családja sürgette, hogy azonnal kezdje el az ősrégi indiai gyógymódot az újszülöttek boldogulásához: a napi babamasszázst. Orvosai azonban óvatosabbak voltak, és azt javasolták, várjon, amíg a baba kicsit meghízik, mielőtt elkezdi a masszázst.

Saxena kompromisszumot kötött, és úgy döntött, két hétig kitart. Ezalatt a lánya alig hízott, hetente kevesebb mint 100 grammot, és nyugtalanul aludt. Csak amikor Saxena felbérelt egy nyugdíjas újszülött ápolónőt, és megtanulta tőle a hagyományos babamasszázs művészetét, fordultak a dolgok jobbra. Lánya nem csak jól kezdett aludni, hanem gyorsabban is hízott.

Saxena tapasztalatai távolról sem elszigetelt sikernek számítanak, és egyre több bizonyíték támasztja alá a dél-ázsiai babamasszázs meglepő előnyeit, beleértve a koraszülött csecsemőket is.

Tanulmányok kimutatták, hogy ezek az olajmasszázsok, ha megfelelően végzik, növelhetik a csecsemők súlygyarapodását, megakadályozhatják a bakteriális fertőzéseket, és akár 50%-kal csökkenthetik a csecsemőhalandóságot.

A technika iránt érdeklődő szülőknek azonban először egyeztetniük kell a róluk gondoskodó, egészségügyben dolgozó szakértővel, hogy meggyőződjenek róla, a masszázs biztonságos a babájuk számára.

„A bőr a test legnagyobb szerve, de gyakran minimalizáljuk, hogy a bőrápolás mennyire fontos az általános egészség szempontjából” – mondja Gary Darmstadt, a Stanford Egyetem Orvostudományi Egyetem újszülöttkori és fejlesztőgyógyászati professzora.

Korai utazásai során Bangladesben és Indiában Darmstadt megfigyelte a családokat, különösen az anyákat és nagymamákat, akik sok időt töltöttek újszülöttjeik masszírozásával. „Nagyon kíváncsi voltam, amikor megtudtam, hogy ezt évszázadok óta csinálták, majd elkezdtem tanulmányozni” – mondja a BBC-nek.

Az ősi szokás akár életet is menthet

Egy 497 koraszülött csecsemőt bevonó vizsgálatában, akiket naponta masszíroztak egy bangladesi kórházban, Darmstadt és munkatársai kimutatták, hogy ez az ősi gyakorlat életet menthet.

„Láttuk, hogy körülbelül 40%-kal csökkent a fertőzés kockázata, és 25-50%-kal csökkent a halálozási kockázat, ami jelentős volt”

– mondja.

Külön vizsgálatok során a csapat megállapította, hogy a rendszeres masszázs segít a baba mikrobiomjának – a bőrön és a bélben található baktériumréteg – felépítésében. A mikrobiom kritikus szerepet játszik az immunitás fokozásában, mivel hatékony gátként működik, amely megakadályozza a fertőzések kialakulását.

Ablozhka/istockphoto.com

„Az olajjal masszírozott, alultáplált csecsemőknél sokkal változatosabb mikrobiom alakult ki” – mondja Darmstadt. „[Az olajok] javították a bőrgátló funkciót, megnehezítve a baktériumok behatolását a bőrön keresztül a véráramba és életveszélyes fertőzést okozva.”

Ezek a megállapítások különösen fontosak voltak a koraszülöttek gondozása szempontjából. „Koraszülött csecsemőknél a bőrgát nem működik megfelelően, így hajlamos a vízveszteségre a bőrön keresztül. A víz nagyon gyorsan elpárolog (a testből), és ezzel együtt meleg is van. A baba könnyen hipotermiás lesz” – mondja.

Ha a testhőmérséklet túl alacsonyra süllyed, ez életveszélyes lehet. „A csecsemő sok energiát veszít, miközben harcol ezzel a hőveszteséggel. Energiát, amely egyébként a növekedésbe és a test működésének más aspektusaiba kerülhet” – teszi hozzá.

A Darmstadt és csapata által írt, még nem publikált tanulmányában a kutatók 26 000, nemcsak koraszülött csecsemőt követtek nyomon az észak-indiai Uttar Pradesh államban. Felüket napraforgóolajjal, másik felüket mustárolajjal masszírozták. A kutatók megállapították, hogy minden csecsemő esetében javult a növekedés.

„És bár a babamasszázsnak nem volt nagy hatás a normál születési súlyú csecsemők halálozási arányára, a kisebb (1,5 kg alatti születési súlyú) csecsemők körében a halálozás kockázata 52 -kal csökkent” – állítják.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!