A babamasszázs a csecsemőhaláltól is megvédhet! Döbbenetes tanulmány

A babamasszázs a csecsemőhaláltól is megvédhet! Döbbenetes tanulmány

Címlap / Életmód / Család / A babamasszázs a csecsemőhaláltól is megvédhet! Döbbenetes tanulmány

Egy hűvös októberi estén Renu Saxena hazahozta újszülött lányát a dél-indiai Bengaluru város kórházából. Megdöbbentette, mennyire törékeny a kicsi, apró erei kirajzolódtak áttetsző bőre alatt. Korán, 36 hetesen született, és mindössze 2,4 kg volt. Saxena családja sürgette, hogy azonnal kezdje el az ősrégi indiai gyógymódot az újszülöttek boldogulásához: a napi babamasszázst. Orvosai azonban óvatosabbak voltak, és azt javasolták, várjon, amíg a baba kicsit meghízik, mielőtt elkezdi a masszázst.

Saxena kompromisszumot kötött, és úgy döntött, két hétig kitart. Ezalatt a lánya alig hízott, hetente kevesebb mint 100 grammot, és nyugtalanul aludt. Csak amikor Saxena felbérelt egy nyugdíjas újszülött ápolónőt, és megtanulta tőle a hagyományos babamasszázs művészetét, fordultak a dolgok jobbra. Lánya nem csak jól aludni kezdett, hanem gyorsabban is hízott.

Saxena tapasztalatai távolról sem elszigetelt sikernek számítanak, és egyre több bizonyíték támasztja alá a dél-ázsiai babamasszázs meglepő előnyeit, beleértve a koraszülött csecsemőket is.

Tanulmányok kimutatták, hogy ezek az olajmasszázsok, ha megfelelően végzik, növelhetik a csecsemők súlygyarapodását, megakadályozhatják a bakteriális fertőzéseket, és akár 50%-kal csökkenthetik a csecsemőhalandóságot.

A technika iránt érdeklődő szülőknek azonban először egyeztetniük kell a róluk gondoskodó, egészségügyben dolgozó szakértővel, hogy meggyőződjenek róla, a masszázs biztonságos a babájuk számára.

„A bőr a test legnagyobb szerve, de gyakran minimalizáljuk, hogy a bőrápolás mennyire fontos az általános egészség szempontjából” – mondja Gary Darmstadt, a Stanford Egyetem Orvostudományi Egyetem újszülöttkori és fejlesztőgyógyászati professzora.

Korai utazásai során Bangladesben és Indiában Darmstadt megfigyelte a családokat, különösen az anyákat és nagymamákat, akik sok időt töltöttek újszülöttjeik masszírozásával. „Nagyon kíváncsi voltam, amikor megtudtam, hogy ezt évszázadok óta csinálták, majd elkezdtem tanulmányozni” – mondja a BBC-nek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást