Ayurvedikus masszázs a testi-lelki egészségért

Ayurvedikus masszázs a testi-lelki egészségért

Címlap / Életmód / Egészség / Ayurvedikus masszázs a testi-lelki egészségért

Az egyre inkább elterjedőben lévő keleti gyógymódok közül talán az ayurvedikus masszázs az, amely legjobban ötvözi az egészségmegőrzést és a szépségápolást. A kezelés alatt feltöltődhetünk, majd végeztével szinte egy új emberként léphetünk ki a nagyvilágba, tele energiával és életerővel.

Mi az ayurveda?

Az ayurveda egy ősi indiai gyógymód, melynek jelentése: „az élet tudománya”. Maga az elnevezés világít rá legjobban a lényegére, ugyanis itt a hangsúly magán a teljes életen van, tehát nem választja szét a testet és lelket, hanem a kettőt együttesen, mint egy komplex rendszert nézi és gyógyítja. Éppen ezért nem lehet konkrétan két, külön egységként nézni az ayurvedikus gyógyítást és a szépségápolást, ugyanis az egyik helyreállítása maga után vonzza a másik javulását is.

Ellentétben a többi kozmetikai módszerrel, itt a kezelés egyénre szabott, mivel mindenki más-más testi-lelki problémát hordoz magával, így érthetően nem lehet az összes emberre egyféle sablont ráhúzni, mert az csak felületes megoldást nyújtana.

Miben különbözik a nyugati masszázstól?

Igaz, a hagyományos, nyugati masszázsfajták is kitűnően ellazítják az egész testet, valamint serkentik a szükséges élettani folyamatokat, mint például a vér-és a nyirokkeringést, viszont a léleknek és magának az embernek már kevesebb figyelmet szentel. Az ayurveda már alapból három típusra osztja őket, a testalkattól függően: vata (magas, vékony), pitta (átlagos testalkatú), kapha (alacsony, zömök). Mindnek megvan a maga lelki jellemzője, sőt, a gyakori betegségei is. Sajnos többségünk kevert típusba tartozik, ezért is nehéz konkrétan megállapítani, kinek milyen kezelésre lenne szüksége, ezért elengedhetetlen a szakember felkészültsége és emberismerete. Miután sikerült beazonosítani, ki melyik csoportba tartozik, csak azután kezdődhet a gyógyító masszázs.

A kezelés elengedhetetlen részét képezi a fej masszírozása, ugyanis testünk ezen részén két igen fontos csakra is található: a harmadik szem, valamint a korona csakra. Első lépésben az itt lévő energia-és idegpályákat stimuláljuk, így már az elején létrejön egy nyugodt, befogadó állapot.”- magyarázza Nagy Emese Ráni, holisztikus szépségterapeuta. „A masszázs egy hidegen sajtolt, természetes növényi, felmelegített olajjal történik, ami nemcsak a testre van jó hatással, de a méreganyagokat is fellazítja, ami a legtöbb egészségügyi és bőrproblémáért a felelős.

Az ayurvedikus kezelések közül az egyik legnépszerűbb a shiroabhyanga masszázs, amely a fej, nyak, vállöv és az arc stimulálását képezi. Ha lehet, ne frissen mosott hajjal menjünk, ugyanis a hajas fejbőrön és az arcon is találhatóak olyan reflex pontok, melyeket érinteni kell ahhoz, hogy a kezelés teljes körű legyen. (Mivel a feszültség legtöbbször itt halmozódik fel, fáradtságot és betegségeket okozva.)

„A masszázs a hajas fejbőr meleg olajos masszírozásával kezdődik, majd követi a nyak, a vállöv, végül az arc marmapontjainak (reflex pontjainak) a stimulálása. Ez különösen jó a stressz elűzésére, fejbőrszárazságra, az idegek megnyugtatására, valamint a korpásodásra.”- mondja a szakember.

Az ayurvedikus masszázs főbb hatásai

Akármelyik ayurvedikus masszázst választjuk, hatásaiban lényegesen nem térnek el egymástól, maximum más-más területre, blokkokra összpontosítanak, viszont mindegyik közös jellemzője hogy:

-elősegítik a szervezet öngyógyító folyamatainak működését
-erősödik az immunrendszer, az allergiás panaszok javulnak
-krónikus betegségek tünetei enyhülnek, vagy megszűnnek
-gyorsítják az anyagcserét és méregtelenít, ezáltal fogyókúra kiegészítéseként is hatásos
-javítják a koncentrációs képességet és pozitív energiákkal tölt fel
-relaxáló, stressz-és feszültségoldó
-reumás panaszok, izomfájdalmak enyhülnek, vagy megszűnnek

9 ájurvédikus tipp a ragyogó, egészséges hajért

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!