Életmód / Egészség

Jó ha tudod: Az Aszpirin életet menthet!

Aszpirin

Az aszpirin története

A fűzfa – Salix alba – kérgét időszámításunk előtt is használták láz- és fájdalomcsillapításra. Bár rendszeres szedése komoly gyomorbántalmakkal járt. 1897-ben Félix Hoffmannak sikerült egy olyan származékot előállítani, amely azonos hatékonyságú, ám a gyomor nyálkahártyájára kevésbé káros. Ez az acetilszalicilsav, melyet 1899-ben szabadalmaztattak, majd 1903-ban forgalmazni kezdtek Aspirin néven.

Férfiak és nők

A férfiaknál – 45 éves kor felett – az infarktus, nőknél – 55 éves kor felett – a stroke kockázatát jelentősen csökkenti – kizárólag az orvos által felírt aszpirin szedése. Mivel az aszpirin felesleges alkalmazása komoly problémákat okoz alapjaiban is és a javasolt korhatár alatt, illetve 80 éves kor felett, mindenképp csak az orvos utasítására, az orvos által előírt mennyiségben szabad szedni. Az viszont tény, hogy életmentő gyógyszer is lehet.

Kockázatok

Az aszpirin nem megfelelő szedése gyomorvérzést okoz, ami akár életveszélyes lehet, vagy halált eredményezhet. Sydneyi Egyetem kutatói vizsgálatokat folytatnak azzal összefüggésben, hogy heti egy tabletta aszpirin folyamatos fogyasztása időskori látásvesztést okozhat. Hajlamosak vagyunk minden életmentő gyógyszert csodaszerként kezelni, ám csak az orvos képes az „előny-kockázat” tényét a helyén kezelni, és dönteni. Többek között azért, mert az egyéb gyógyszerek szedése, egyéb betegségek fennállása komoly kockázatokat hordoz magában.

Eredmények

A szívinfarktus és stroke után a kis dózisban szedett aszpirin elősegíti a megelőzést. Az aszpirinterápia csökkentheti a koszorúér-események számát, vagy a perifériás érbetegségben szenvedők hirtelen elhalálozását. A szívinfarktus alatt, majd az azt követően 30 napon át szedett aszpirin, akár 23 százalékkal is csökkentheti a halál kockázatát.

Mire alkalmas és mire nem alkalmas az aszpirin?

Láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása már régóta ismert. Az érszűkület kivédésére csak az utóbbi évtizedben használják. Ugyan, bizonyos erek szűkületének kivédésére alkalmas, ám a visszerek elzáródásának megakadályozására, a vénás és utazási trombózis meggátlására mégsem hat, és nem ajánlott a szedése.

Csapda

Mindannyian hajlamosak vagyunk arra – ez minden gyógyszerre érvényes -, hogy amint jobban érezzük magunkat, abbahagyjuk a kezelést. Fontos, hogy, ha már valaki elkezdte az aszpirin szedését, annak hirtelen abbahagyása fokozott kockázatot jelent. Ezen felül ne gondoljuk azt, hogy ha szedjük az aszpirint, az, mint egy tökéletes csodaszer, kivédi az újabb problémát. Csak az esélyeinket megnöveli. Tehát, ha aszpirint írt fel az orvos megelőzésre, és rosszul vagyunk, hívjunk mentőt, és annak kiérkezéséig rágjunk szét egy tablettát.

Legyen mindig nálad!

Végső következtetésként, az aszpirinnek felbecsülhetetlen előnyei vannak, amennyiben azt az orvos által előírt mennyiségben, és ideig szedjük. Az sem árt – akár betegek vagyunk, akár nem -, hogy ha van aszpirin tabletta a táskánkban, hisz akár életmentő is lehet számunkra, vagy a környezetünkben élők számára.

2 hozzászólás

 • Avatar
  Zilahi László
  2020.09.25., 16:46

  Melyik Aspirinről van szó? Mindegy? Vagy az Aspirin Protect? Évekkel ezelőtt egy érszűkületet vizsgáló orvos azt ajánlotta, hogy minden nap szedjek egy Aspirin Protectet. Érszűkület megelőzése miatt.

  Válasz
  • Kovács Andrea
   Kovács Andrea
   2020.09.25., 20:37

   Kedves László! Igen, az Aspirin Protect hatását a vérlemezkék összetapadásának gátlásán keresztül fejti ki, így különösen hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében.

   Válasz

Írj egy hozzászólást