Halk hangok és suttogás: ez az ASMR módszere

Halk hangok és suttogás: ez az ASMR módszere

Címlap / Életmód / Lélek / Halk hangok és suttogás: ez az ASMR módszere

Biztosan te is szereted, amikor valaki megfésüli a hajad vagy kedvesen végig cirógatja a karodat. Bizsergető és kellemes érzés tud az is lenni, amikor úgy alszol el egy könnyed nyári estén, hogy hallgatod az eső kopogását a párkányon és az ablakon, de annak is nagyon jó hatása szokott lenni, ha halkan belesuttognak a füledbe. Milyen jó lenne, ha ezeket a testedre kellemes hatást gyakorló érzéseket nem csak a körülötted élőktől kaphatnád, hanem bármikor érezhetnéd, amikor csak akarod. Ismered az ASMR videókat? Na azok pont ilyenek!

Az ASMR a koronavírusos időszakban terjedt nagyon el, amikor is az emberek be voltak zárva otthonukba és nagyon kevés inger érte őket. Fontos volt ugyanis, hogy legyen egy olyan relaxációs eszköz, mely otthonról is gyorsan elérhető, és amivel mindenki könnyedén kiengedheti a fáradt gőzt. Így születtek meg a – leginkább Youtube-on elterjedt – ASMR videók. 

A szó maga egy angol betűszó, mely a Autonomous Sensory Meridian Response (Autonóm Szenzoros Meridián Válasz) rövidítéséből eredeztethető. Autonóm, azaz spontán és önszabályzó, és szenzoros, tehát érzésekhez vagy érzékekhez kapcsolható. A meridián a csúcspont elérésére utal, a rövidítés utolsó szava, a válasz pedig az a reakció, amelyet a külső hatásra adhatunk.

Mit csinálnak egy ASMR videóban?

A keresőbe tulajdonképpen elég magát a rövidítést beírnod, és ASMR videók tömkelegével találod majd szemben magad. Ezek a tartalmak ugyanis kifogyhatatlanok; rengeteg féle-fajta ember, különböző helyzetekben és eszközökkel készített már ilyen videókat. 

A képet nézve és a hangokat hallgatva pillanatok alatt bizsergő érzés lesz úrrá rajtad, melyet a fejeden, a tarkódon, a gerinceden és a nyakadon érezhetsz. A legjobb, ha fül- vagy fejhallgatóval készülsz a tartalmak megtekintéséhez, mert úgy a biztosabb az élmény. Így kerül száz százalékosan a megfelelő hang a megfelelő füledbe. 

Az ASMR videók népszerűsége vitathatatlan és az utóbbi években egyre többen kíváncsiak a feltöltők folyamatosan frissülő új tartalmaira. A kamera előtt ülő személyek (általában tinik vagy fiatal felnőttek) különböző tárgyakat használnak ahhoz, hogy minél kellemesebb hangokat tudjanak hallatni. Változatos hangokkal vagy vizuális stimulációval próbálják kiváltani a megfelelő hatást és a nézőben a válaszreakciót. 

A videókban ennek megfelelően halkan beszélnek, suttognak, valamilyen tárgyat kopogtatnak a körmükkel vagy egy másik tárggyal a készítők, mindezt lassú és szakértő kézmozdulatokkal.

Rengeteg cselekmény folyhat az ASMR videókban, a cél mindnél ugyanaz, bizsergető hatást akarnak elérni a nézőnél. Van, aki könyvet lapoz, körmöt fest, csomagot bont ki, fésülködik, fodrászkodik, zörget valamit, mások színeznek, rajzolnak, és a mikrofont kocogtatják a körmükkel vagy egy sminkecsetet húznak végig rajta. A módszer lényege, hogy a készítő úgy tesz, mintha teljesen szemben ülne a nézővel, ezáltal megteremti a totális szemkontaktust. Ez is nyugtatóan hat a képernyő másik oldalán ülőre, és egyfajta személyes bizalmat ébreszt benne.

Yulia Lisitsa/istockphoto.com

A cél a stresszoldás és a relaxáció

A videók, mindazonáltal, hogy kellemes érzés lesz úrrá rajtad, mindenhol bizseregsz és olykor alvásközeli állapotba is kerülhetsz, segítik a relaxációt és bizonyos szempontból agyad „kikapcsolását”.

Stresszoldó hatásuk is van, és – bár a tudomány és a végzett tanulmányok még nem támasztották száz százalékosan alá –, átmeneti javulást eredményezhetnek depressziós problémák esetén és a krónikus fájdalom tüneteiben.

Annak ellenére, hogy a kutatások még gyerekcipőben járnak az ASMR területén, számos ilyen tematikájú közösséghez lehet csatlakozni az interneten. Van például magyar vonatkozású ASMR csoport, ahol megtekintheted a különböző előadókat és tartalmaikat, hogy teljes mértékben elmerülhess a tested különböző pontjait bizseregtető suttogós videók bűvkörében. Látogass el valamelyik videómegosztóra, és szemezgess kedvedre a különböző nyugtató tartalmakból!

Nyitókép: Tatyana Maximova/istockphoto.com

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!