Bizsergő, fantasztikus érzés: ASMR. Honnan tudhatod, hogy már átélted?

Bizsergő, fantasztikus érzés: ASMR. Honnan tudhatod, hogy már átélted?

Címlap / Életmód / Lélek / Bizsergő, fantasztikus érzés: ASMR. Honnan tudhatod, hogy már átélted?

Mindannyian ismerjük a jellegzetes „suttogós” videókat, amelyek az utóbbi években elszaporodtak a video megosztókon, milliós nézettséget generálva. Azért meglepő a nagyfokú érdeklődés, mert nem is mindenki képes átélni a valódi ASMR jelenséget, sokakat pedig egyenesen idegesítenek ezek a kisfilmek. Te melyik táborba tartozol?

Az ASMR mozaikszó (Autonomous Sensory Meridian Response) magyarul önkéntelen idegi-érzéki választ jelent. A jelenséget átélők mind hasonló testi érzetről számolnak be.

A jellegzetes bizsergés tarkótájékon, a fejbőrön jelenik meg. Innen a nyakon keresztül a gerinc vonala mentén haladva terjed szét a végtagok és vállak irányába, egészen a hát alsó részéig eljutva.

Lúdbőrös, jó értelemben vett hidegrázós élmény, amely egyszerre pihentető, álmosító, ugyanakkor eufórikus is. Rendkívül megnyugtató, semmihez sem hasonlítható érzésként jellemzik. 

A jelenség igazi érdekessége pedig az, hogy ezt a kellemes érzetet csupa olyan inger váltja ki, amely a többséget hidegen hagyja, másokat pedig egyenesen az őrületbe kerget. A leggyakrabban hallás útján befogadott inger –egyes embereknél lehet vizuális is – hétköznapi hanghatásokból ered. Ilyen például az emberi beszéd, suttogás, bizonyos tárgyak hangja, például egy könyv lapjainak sercegése.

Leginkább halk nesz váltja ki a jellegzetes reakciót, de kivételes esetben kimondottan hangos zajok érik el a hatást, repülőgép vagy porszívó monoton hangja. Azok az emberek, akik inkább vizuális ingerekre érzékenyek, főként a személyes figyelmet, törődést kifejező viselkedést vagy a lassú mozgás látványát nevezték meg az ASMR kiváltó okaként.

A szenzoros jelenség nehezen leírható, aki nem élte még át, az talán nem is érti igazán, mi olyan rendkívüli ebben az egészben. Sokan össze is tévesztik ezt az alacsony szintű euforikus érzést azzal a jelenséggel, amikor zene vagy filmjelenet okoz libabőrös élményt, pedig nem ugyanaz a kettő.

Nem mindenki képes átélni az ASMR érzést, sokáig nem is volt neve a jelenségnek. 2010-ben írták le először ASMR-ként, amikor Facebook csoportba tömörültek a hasonló élményt felfedező emberek. A tudomány is csak az utóbbi időben kezdte felfedezni magának. Valószínűleg mindig is létezett ASMR, csak akik képesek voltak érzékelni, nem beszéltek róla vagy nem gondolták, hogy másokra is jellemző.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»