Egészség / Életmód / Háztartás / Otthon

Új szinten vesszük fel a harcot a náthával: beszereztünk egy aromaterápiás diffúzort

Új szinten vesszük fel a harcot a náthával: beszereztünk egy aromaterápiás diffúzort

Az, hogy itthonról dolgozunk, nagyban megkönnyítette az eddigi éveinket, és ez különösen felerősödött akkor, amikor a kislányunk óvodás lett. Az első évben tényleg minden nyavalyát összegyűjtött, amit csak lehetett, nem is tudom, átlagos munkabeosztás mellett hogyan tudtam volna ápolni. A szerencsés körülmények miatt azonban sosem kényszerültem arra, hogy náthásan a többiek közé vigyem. Mindig inkább itthon fogtam az első tünetek jelentkezésekor, abban bízva, hogy így kivédhetem a komolyabb bajt. Nos, ez idén nem választási lehetőség lett, hanem kötelező opció.

Nem voltam túl boldog, amikor már fel is ütötték a fejüket az első tünetek, de tudomásul vettem őket, és itthon fogtam a kislányomat. Igen ám, de négy együtt töltött nap után sem történt semmi. Nem volt hőemelkedése, nem folyt az orra, nem köhögött, de az orra úgy el volt dugulva, mintha bármelyik pillanatban súlyosbodhatnának a dolgok. Erre alaposan rácáfolt a hangulatával és az energiaszintjével, amikkel jól láthatóan semmi gond nem volt. Pironkodva vittem aztán a hét közepén óvodába, hogy én úgy gondolom, semmi baja, talán az orrmandulája lehet bedagadva. Csak ugye szülő legyen a talpán, aki ebben az élethelyzetben személyesen is konzultálni tud a gyerekorvossal. Szerencsére nagyon jók a pedagógusaink, és kölcsönösen bízunk egymásban, mondták, hogy nyugodtan mehet oviba a kislányunk. Én pedig a lelkükre kötöttem, hogy ha más tünetei is jelentkeznek, szóljanak, és bármikor hazaviszem. Szerencsére erre nem volt szükség, de az orrdugulás nem múlt el.

Ekkor jött az ötlet a barátnőmtől: miért nem veszünk mi is egy aromaterápiás diffúzort? A tavalyi évről már volt inhalálónk, amit Salvus vízzel használtunk is, de a mi kislányunk nem az a fajta, aki sokáig leül, és mély levegőket vesz – jó ötletnek tűnt tehát a diffúzor.

microgen/istockphoto.com

Mit tudnak a diffúzorok?

A diffúzor egy olyan ultrahangos készülék, ami képes a vizet (és adott esetben a használt illóolajat) megtörni, és olyan apró molekulákká alakítani, amiket könnyedén belélegzünk. Így a hatóanyagok jóval könnyebben felszívódnak – többek között – a tüdőnkben, ahol egyúttal jobban kifejtik gyógyhatásukat. Az olajok az oxigénmolekulához kötődnek, így segítségükkel nem csak elősegíthetjük a gyógyulást, hanem fertőtleníthetjük is a helyiségeket, vagy éppen a szervezetünket. Ezen felül a célzottan megválasztott illóolajok segítségével számos más hatást is elérhetünk. A diffúzoros párologtatással elősegíthetjük a nyugodtabb alvást, a stressz csökkentését, a migrénes fájdalmak enyhítését, de akár az immunrendszer erősítését is.

A hagyományos módszerekhez képest, mint amilyen pl. a gyertyás párologtatás, fontos különbség, hogy a diffúzorok nem meleg, hanem hidegpárát készítenek. Ez nem csak sokkal hatékonyabb a légutakat érintő betegségeket tekintve, hanem egyúttal arról is gondoskodik, hogy az illóolajok hatóanyagai ne károsodjanak. Utóbbi kivédhetetlen akkor, amikor melegnek tesszük ki őket. 

Manapság a legtöbb diffúzor egyébként nem csak párologtatásra alkalmas, beépített lámpák gondoskodnak a fényterápiáról. Utóbbi bizonyítottan befolyásolja a hangulatunkat, így ezek a készülékek még hatékonyabban segítenek pihenni, feltöltődni, vagy éppen gyógyulni. A diffúzorokat emellett ellátják biztonsági kapcsolóval is, ami annyit tesz, hogy a készülékek kikapcsolnak, ha kifogy belőlük a folyadék. Ennek köszönhetően a terápiát akár elalváshoz is használhatod.

A cikk a következő oldalon folytatódik. Kattints ide a lapozáshoz >>

Nagyon nem mindegy, milyen illóolajat választasz

Azt gondoltam, jó minőségű illóolajat tartok itthon, de aztán a barátnőmtől kölcsönkaptam azt, amit ők használnak betegségek ellen. Eddig nem igazán voltam vevő ezekre a termékekre, mert azt gondoltam, erősen túlárazták őket, de aztán gyorsan meg kellett győzködnöm arról, hogy megérik az árukat. Az én illóolajomból minimum 4-5 csepp kellett, hogy érezhető legyen a házban, az általa adottból viszont már egy csepp is belengte a teljes lakást.

A hatásáról pedig csak áradozni tudok. Két éjszaka, fürdés után bepárásítottam a kislányunk szobáját: az első reggelen kifújta az orrát, a második nap pedig teljesen elmúlt az orrhangja. Azóta is használjuk a diffúzort szinte minden nap, megelőzésként és bár nem gondolom, hogy önmagában csodaszer lenne, már hetek óta híre-hamva sincs a megfázásnak, vagy éppen az orrdugulásnak. 

A diffúzor maga egyébként nem horribilis összegű sőt, jóval olcsóbb, mint az inhalálónk volt: egy teljesen egyszerű készüléket vettünk 12 000 forintért. Továbbra is Salvus vizet párologtatunk, amiből 1,5 liter 800-900 forint, de kb. fél-egy deciliterrel a teljes házat be tudom párásítani. A legdrágább hozzávaló kétségtelenül az illóolaj: ebből a Young&Living R.C. olaját vásároltuk meg, 5 ml 6000 forintba kerül. Ez nagyon soknak tűnik, de 1 ml illóolaj kb. 20 csepp, tehát legalább 80-100 alkalommal tudom felhasználni ezt az aprócska üvegcsét. De természetesen másfajta márkát és terméket is választhatsz, számos kombináció létezik kifejezetten megfázás, náthás megbetegedések kezelésére, vagy éppen megelőzésére. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást