6 apró trükk, amivel sokkal produktívabb lehetsz minden nap

6 apró trükk, amivel sokkal produktívabb lehetsz minden nap

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 6 apró trükk, amivel sokkal produktívabb lehetsz minden nap

Csak úgy folyik ki a kezeink közül az idő – az egyik percben még a reggelit csináljuk, aztán már sötétedik is, és még közel sem vagyunk készen mindennel, amit elterveztünk aznapra. Adunk néhány tippet arra az esetre, ha szeretnél egy kicsit jobban teljesíteni, és közben az idegszálaidat is épen tartanád! 🙂

Turbózd fel az alvást!

Hiába vagy tettre kész és lelkes reggel; ha nem aludtad ki magad, korántsem tudsz annyi mindennel végezni, mintha teljesen kiment volna az álom a szemedből.

Amikor alvásra szánod az időt, figyelj arra, hogy semmi ne zavarjon meg közben. Sem mobil, sem tévé, sem izgága háziállat (ha arról van szó, a pasid is nyugodtan küldd a kanapéra – az alvás szent!).

Mielőtt ágyba bújsz, nyújts egy kicsit, vegyél be magnéziumot, és figyelj, hogy ne edd tele magad a lefekvés előtti órában. Ha ezeket betartod, nagy az esély rá, hogy kipihentebben ébredsz majd, és több mindenre jut időd a következő nap.

Ébreszd fel magad!

Ezt a tippet nem fogod szeretni, pedig csodákat művel mind a testeddel, mind az agyaddal.

Miután felkeltél és megittad a reggeli citromos vizedet, ugorj be a zuhany alá, és folyass magadra váltogatva hideg-meleg vizet.

Garantáltan friss leszel tőle, az agyad kénytelen felébredni, és még a bőrödnek is jót tesz: élénkíti ugyanis a vérkeringést, ami a narancsbőr elleni küzdelem sarkalatos pontja.

Figyelj arra, hogy hideggel fejezd be, mert a melegtől újra elálmosodhatsz!

Priorizálj!

Ez nem csak arra jó, hogy a legfontosabb feladataiddal előbb legyél kész – lelkileg is segít felkészülni az előtted álló napra.

Ha ugyanis egyben, összeömlesztve gondolsz a napi feladataidra, könnyen eluralkodhat rajtad a minipánik, és úgy érezheted, semmihez nincs energiád, sem kedved – de ha tudod, hogy mi az, amit először meg kell csinálnod, sokkal rendezettebbnek látod a következő néhány órát.

Próbálj meg egyszerre csak a délelőtti feladatokra koncentrálni, majd ebéd közben vedd át a délutániakat, és így már rögtön nem fog úgy tűnni, mintha megfulladnál a teendőkben.

Hívj segítséget!

Nem kell egyedül nekivágnod a napnak, vannak profi segítőid is: a kávé, a zöld tea, a magvak és a gyümölcsök! Ezek mindegyike vagy koffein-, vagy vitamintartalma miatt segít kihozni magadból a maximumot.

Indíts reggel egy kávéval vagy zöld teával, ezek felpörgetnek és felébresztik az agyadat (ha a hideg zuhany nem tette volna meg…).

Napközben rágcsálj magvakat, amik nagyon jót tesznek a kognitív agyműködésednek. Ha kicsit leül a lelkesedésed, és nehezen tudsz a feladataidra koncentrálni, egyél gyümölcsöt – a gyümölcscukor rögtön újra működésbe hozza az összes agysejtedet.

Mozogj!

Kivételesen nem a futásra vagy a HIIT-re szeretnélek rávenni, csak arra, hogy ha ülőmunkát végzel, néha állj fel az asztaltól. A folyamatos ülés nagyon rosszat tesz a gerincednek is, és könnyen el is álmosodsz tőle.


Ezt teszi a testeddel az egész napos ülés


Állítsd be az emlékeztetőt, hogy óránként csipogjon, ilyenkor pedig öt percre állj fel, és sétálgass, lehetőleg a friss levegőn. Ez a szemednek is jót tesz, ugyanis ha folyton a képernyőre fókuszálsz, hamar elromolhat a látásod.

Ha nincs lehetőséged mindig kimenni, néha vedd le a szemed a gépről, és egy messzi pontra koncentrálj – már ezzel pihenteted a szemeidet.

Figyelj a környezetedre!

Biztosan veled is előfordult már, hogy elkapott a flow – azaz egy olyan időszak napközben, amikor annyira megy a munka, hogy nem is tudsz másra figyelni, egyszerűen szárnyalsz. Ha ismerős, biztosan azzal is találkoztál már, hogy ha ilyenkor kizökkent valami a munkából, akkor oda az egész. Ezért fontos, hogy olyan környezetet teremts magadnak, amiben nyugodtan tudsz dolgozni.

Ha idegesítőek a kollégák, ne szégyelld bedugni a füled és valami jó kis lejátszási listát hallgatni. Ha zavar, hogy mindig feljön a Facebook értesítési ablaka, zárd be a közösségi oldalakat, és csak a melóra koncentrálj. Szabadulj meg mindentől, ami kicsit is kizökkent ebből a flow-ból; meglátod, ha inkább kijelölsz magadnak egy időpontot az ilyenekre, sokkal hatékonyabban fog menni a munka is.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást