Amit tudnod kell a sürgősségi fogamzásgátlóról

Amit tudnod kell a sürgősségi fogamzásgátlóról

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Amit tudnod kell a sürgősségi fogamzásgátlóról

Ha nem védekeztetek, vagy valamilyen baki csúszott a kiválasztott módszerbe, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen van megoldás, a sürgősségi fogamzásgátlás.

Hogyan működik a tabletta?

A tablettát a védekezés nélküli szeretkezés, vagy a problémás védekezés után legtöbbször 72 órán belül kell bevenni, bár akadnak már olyan gyógyszerek is, amik 120 órán belül gondoskodnak a nem kívánt terhesség elkerüléséről. A tabletta attól függően váltja ki a hatását, hogy a ciklus melyik részében vetted be.
Ha az első két hétben történt a „baleset”, akkor megakadályozza a petesejt érését, ha pedig a ciklus második felében, akkor annyira megvastagítja a méh nyálkahártyáját, hogy a petesejt képtelen lesz beágyazódni.

Akkor ez abortusz?

Még máig sem pontosan tisztázottak az abortusz határvonalai, egyesek minden formáját halálos véteknek tartják, míg mások éppenséggel nem tekintenek gyermekként a növekvő magzatra. Abban az esetben, ha a sürgősségi tabletta a beágyazódást akadályozza meg, akkor már létrejött a megtermékenyítés, aktuálisan sejtosztódásról beszélhetünk.
Aki tehát már a megtermékenyítés pillanatától fogva tekinti abortusznak a gyermek elvetését, annak már a tabletta bevétele is egyenlő lehet ezzel a ténnyel. (Bár azt mondhatni lehetetlen megállapítani, hogy a tabletta bevételére ténylegesen szükség volt-e, történt-e megtermékenyítés, avagy sem.)

Hogyan lehet beszerezni?

Az eseményutáni tablettát kizárólag orvos írhatja fel. Bár korábban hazánkban ugyancsak volt kezdeményezés aziránt, hogy recept nélkül is ki lehessen váltani a sürgősségi gyógyszert, egyelőre elvetették az ötletet.
Tény, hogy ezt a nagy hormontartalmú tablettát nem lehet túl gyakran, orvosi felügyelet nélkül beszedni, valószínűleg – többek között – ez az oka annak, hogy a kezdeményezés abbamaradt.
Végszükség esetén, ha éppen ünnepnapra, vagy hétvégére esik a problémás időszak, hazánkban is találsz sürgősségi ambulanciákat, ahol pont az ilyen esetekre készültek fel a dolgozók.

Mellékhatások

A sürgősségi tabletta valóságos hormonbomba, ezért érthető módon várhatóak mellékhatások az alkalmazása után.
Leggyakrabban rosszulléttel, szédüléssel kell számolni, esetleg hányással, de gyakran tapasztalható pecsételő, áttörő vérzés is, ami éppúgy természetes tünetnek tudható be, mint a mellfeszülés.
A normális menstruáció a legtöbbször a várt időben jelentkezik, nagyobb időtartamú késénél azonban érdemes meglátogatni a nőgyógyászt, esetleg venni egy terhességi tesztet.

Mennyire hatásos?

A sürgősségi fogamzásgátló a helyes alkalmazás mellett nagyjából 98%-ban hatásos, tehát igencsak megbízható. Ennek ellenére nem szabad rá úgy tekinteni, mint egy rendszeresen alkalmazható fogamzásgátló módszerre, hiszen egyáltalán nem az.
Vészhelyzetekre lett kitalálva, amikor természetesen alkalmazni kell, hiszen jóval kevesebb komplikációval jár, mint egy esetleges abortusz. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni magas hormontartamáról, ami miatt legfeljebb félévente egyszer „javasolt” az alkalmazása.

Amit még tudnod kell

– A tabletta nem károsítja a magzatot, ha már bekövetkezett a terhesség és néhány órával kifutottál az időből, de ha már régebben estél teherbe (pl. egy-két héttel korábban), akkor káros lehet. Ezért is szükséges az orvosi vizsgálat a tabletta beszedése előtt.
– A tabletta nem nyújt védelmet a későbbiek során, tehát ha egyet bevettél, akkor az nem jelenti azt, hogy három napig védekezés nélkül szeretkezhetsz. – A gyógyszer olykor több hormont tartalmaz, mint egy havi adag fogamzásgátló, ezért ha többször is ilyesmire szorultál, akkor jobban járnál másfajta védekezési módszerrel.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást