Amit mindenkinek tudnia kell a véradásról

Amit mindenkinek tudnia kell a véradásról

Címlap / Életmód / Egészség / Amit mindenkinek tudnia kell a véradásról

Ne csak ünnepekkor gondoljunk embertársainkra, hanem az év többi időszakában is. Nem feltétlenül kell erőnket meghaladva segíteni, lehet másképp is. Ennek egyik módja a véradás. A vért nem csak vérátömlesztésre használják adott esetben, hanem más egyéb, gyógyászatban fontos készítményeket állítana elő belőle.

Amit kevesen tudnak

Ma Magyarországon csak csoportazonos vért adnak. Tehát, ha nincs katasztrófahelyzet, tömegszerencsétlenség, vagy olyan eset, amikor elfogy adott vércsoportú vér, esetleg nincs idő a vércsoport vizsgálatára, a saját vércsoportot részesítik előnyben. Ez azért van, mert a vérnek – az Rh faktoron kívül vannak alcsoportjai is, ami kockázati tényező. Nőgyógyászaton például kimondottan kerülik a vérátömlesztést, csak nagyon indokolt esetben használják – mivel az anyatejbe szinte minden átjut.

Mi a vérkészítmény és mi a komponens terápia?

A komponens terápia azt jelenti, hogy a beteg csak azt a vérkomponenst kapja, ami betegségének gyógyítása során szükséges. Tehát, amikor valakinek csak vörösvértestre van szüksége, akkor csak azt kap. A vért, centrifugálással komponenseire szedik szét, és vérkészítményként kerül a kórházakba. A vért nagyon sokoldalúan használják fel, például vörösvértest összepréseléséből készítettek már évek alatt felszívódó csípőprotézist is.

A művér, mint a jövő lehetősége

A művér több szempontból is hasznos lehet majd, mivel vércsoporttól függetlenül lesz adható mindenkinek, és tartósítása is sokkal egyszerűbb. Az emberi vért szűrni kell a kórokozók miatt, míg a művérnél ezt nem kell megtenni. Kolozsvári kutatók, a Bólyai Tudományegyetem Kémia és Vegyészmérnöki karán már egereken tesztelték az általuk előállított művért, mely színtelen vérhelyettesítő. Ez az első olyan művér, amit nem utasított el a kísérleti egerek szervezete. A kísérletek még minimum két évig fognak tartani, csak ezután tesztelhető embereken. A hatévnyi kutatást Radu Silaghi-Dumitrescu egyetemi tanár vezette.

Ki lehet véradó a törvényben foglaltak szerint? 

Mindenki adhat vért, aki egészséges, annak érzi magát, 18 és 65 éves kor között van, de 65 év felettiek is adhatnak vért, külön engedéllyel. Nem adhat vért olyan, aki ájulékony, vérzékenységben szenved, vagy szoptató édesanya. Fontos, hogy véradó testsúlya meghaladja az 50 kg-ot. Véradáskor feltétlenül kell a társadalombiztosítási kártya, lakcímkártya és egy fényképes igazolvány.

Mire kell figyelni véradáskor?

Egy véradás alkalmával 450 ml vért vesznek az embertől, illetve a bevizsgálás miatt még három kémcsőnyit. Azért, hogy a levett vér ne induljon alvadásnak, rázómérleg mozgatja a tasakot, amibe a vér kerül.

Legtovább fél órát tart egy véradás. Ezután illik fekve pihenni 10 percet, és azonnal megkezdeni a folyadékpótlást.

Mit jelent az, hogy irányított véradás?

Ez azt jelenti, hogy ha megfelelő a vérünk, vércsoportunk, adhatunk célzottan, konkrét személy részére vért.

Ehhez arra van szükség, hogy egy nyilatkozatot kell kitöltenünk, amiben szerepel a ,,kedvezményezett” neve, születési ideje, TAJ száma, vércsoportja, és annak a kórháznak, kórházi osztálynak a neve, ahol éppen ellátják. Amennyiben a vér megfelelő minőségű, de nem azonos vércsoportú a ,,kedvezményezettével” a vért más beteg fogja megkapni.

A véradás előnyei

Azon felül, hogy ott a tudat, hogy segítettünk embertársainkon, a vér adása az egészségünket is szolgálja. Bizonyos tanulmányok szerint, akik vért adnak, azoknál csökken a stroke és a szívinfarktus kockázata – 88 százalékkal. Egyes tanulmányok szerint a rák kockázatát is csökkenti a rendszeres véradás, mert a magas vastartalmú vérben több a szabadgyök, ami daganatos betegségek kialakulásához vezethet, véradáskor pedig a vér hígul, így alacsonyabb lesz a vas koncentrációja.

A véradás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy segítsünk embertársainkon. Akkor miért ne tegyük?

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!