Amikor sok a vita az anyagiak miatt – 4 módszer, amivel korrekt pénzügyi együttélésetek lesz

Amikor sok a vita az anyagiak miatt – 4 módszer, amivel korrekt pénzügyi együttélésetek lesz

Címlap / Életmód / Amikor sok a vita az anyagiak miatt – 4 módszer, amivel korrekt pénzügyi együttélésetek lesz

Ahhoz, hogy rendezni tudjátok az anyagi kérdéseket, fontos az őszinteség, ami egyébként is elengedhetetlen egy hosszú távú kapcsolat esetében. Ha nyílt lapokkal játszotok, akkor lehetővé teszitek, hogy tisztába kerüljetek a másik anyagi helyzetével. Ennek megfelelően pedig ki tudtok alakítani egy jól működő, éveken, évtizedeken át jövedelmező felállást. De mit is jelent az anyagi őszinteség? Be kell avatnotok a másikat nem csak abba, mennyit kerestek, hanem abba is, hogyan költötök, miként takarítotok meg pénzt, és mibe fektettek be (vagy mibe szeretnétek). De hogyan beszéljetek minderről?

Legyetek nyitottak!

Mindenkinek más a kapcsolata a pénzzel, máshogy áll az anyagi kérdésekhez. Probléma leginkább abból adódhat, ha nagyon különböző a felfogásotok a kiadásokat és a bevételeket illetően, nehezen találjátok az arany középutat. A legnagyobb nehézség ugyanis nem az, hogy sokszor eltérő keresetű párok kerülnek össze. Inkább az, hogy a felek másként vélekednek az anyagiak megszerzéséről, illetve azok elköltéséről.

A nevelési elvek és a tapasztalatok egyértelműen befolyásolják azt, milyen szemmel tekintünk a pénzre, ezért fontos tisztába kerülni és nyitottá válni a másik szempontjainak megismerésére.

Sokan vannak például, akik gyerekkorukban nélkülözni kényszerültek, szüleik küszködtek a költségvetés szűkössége miatt. Ezzel szemben mások egyáltalán nem emlékeznek a pénzbeli aggodalmakra. Ha a két véglet egy párkapcsolatban találkozik, akkor az bizony sok feszültséget szülhet. Ezek a tapasztalásbeli különbségek hozzájárulnak a bizonytalansághoz, az instabilitáshoz a pénzügyeitek kezelésekor, hiszen mindenki nehezen vetkőzi le azt a mintát, amit gyermekként látott.

Lényeg, hogy beszéljetek róla!

Már egy egyszerű beszélgetés is könnyedén átvilágíthatja pénzügyi elvárásaitokat, jövőbeli terveiteket. A szakértők azt javasolják, hogy ha egyáltalán nem tudtok dűlőre jutni, akkor lépjetek tovább: a nagyon különböző alapelvek ugyanis nem fognak egymáshoz igazodni a későbbiek során sem. Ugyanakkor, ha láttok lehetőséget a közös jövőre, akkor fontos sort kerítenetek egy komoly beszélgetésre még úgy is, hogy az anyagiak nagyon nehéz témának bizonyulnak.

Válasszatok nyugodt körülményeket, és érzelemmentesen, racionálisan vitassátok meg a költségvetést.

Beszéljetek arról is, mit szeretnétek megváltoztatni, ha a jövőben a pénzügyeiteket kombinálnátok, összevonnátok. Bátran állíts fel elvárásokat, célokat, hiszen a közös jövőhöz közös munka, közös kereset is szükséges!

Bátran vonjátok felelősségre egymást!

Bármi is legyen a célotok, a másik támogatása, jelenléte révén nagyobb biztonságban érezhetitek magatokat, ám ez egyúttal nagy felelősséggel is jár. Még, ha nem is akartok mindent megosztani egymással, vagy hagytok kiskapukat magatoknak és nem vonjátok 100%-ban össze a pénzügyeiteket, akkor is jogotok van ahhoz, hogy kérdéseket tegyetek fel, és adott esetben (kedvesen) felelősségre vonjátok a másikat.

Ez ne veszekedést, sokkal inkább egy objektív beszélgetést jelentsen. Ahogy a legtöbb problémára, úgy az anyagi kérdésekre is igaz, hogy nem szabad őket a szőnyeg alá söpörni. 

Találjatok közös célt!

Lehet, hogy egy közös lakásra gyűjtitek a megtakarításaitokat, de elképzelhető, hogy egy autó, esetleg egy utazás a közös álmotok. Ketten sokkal könnyebb célt érni, mint egyedül, de ehhez az kell, hogy együttes erővel dolgozzatok a megtervezett úton.

Ilyenkor a gondot az okozza, hogy habár megbeszélitek a célt, mégsem egyforma erőbedobással dolgoztok rajta – vagy ami még rosszabb, egyikőtök túlköltekezik. Mivel ez hátráltatja a célotok elérését, érthető módon komoly feszültséget generál köztetek.

Ne feledjétek, hogy egy csapatot alkottok, és az egymás iránti szeretet, tisztelet hozott össze benneteket!

A közös cél elérése érdekében végzett együttműködés segít benneteket abban, hogy pozitív fényben lássátok a pénzgazdálkodást, és együtt élvezzétek a munka gyümölcsét. Kezdjetek először kicsiben, apróbb célokkal, és mindig valami új lebegjen a szemetek előtt!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!