10 ok amiért igyunk sok vizet

10 ok amiért igyunk sok vizet

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 10 ok amiért igyunk sok vizet

Évek óta halljuk, hogy sok vizet kell innunk, ha egészségesek és szépek szeretnénk lenni. Szinte már a „csapból is ez folyik”, de talán mégsem emlékszünk már pontosan, hogy mi mindenre is van a víz jótékony hatással.

Bőr

A folyamatos vízivás segít, hogy bőrünk megőrizze fiatalságát és rugalmasságát.
Fogyasztásával bőrünk kisimult, feszes és bársonyosabb tapintású lesz, eltűnnek a kisebb gödrök és megszűnhetnek a bőrkeményedések is. 

Vérkeringés

A szervezetünknek a vér utánpótlása miatt is nagy szüksége van folyadékra, elsősorban tiszta vízre, ugyanis ez alkotja a vér mintegy 80%-át.
A helyes vérkeringés nem csak azért felelős, hogy a tápanyagok eljussanak a sejtjeinkig, de egyben biztosítja testünk állandó hőmérsékletét is.

Nyirokkeringés

Ha keveset iszunk, akkor csökken a nyirokkeringés intenzitása. Ez különösen akkor érezhető, ha fájdalmat, például fejfájást érzünk: a vízbevitel emelésével ugyanis a nyirokrendszer működése fokozódik, aminek hatására szinte azonnal enyhül a fájdalom. 

Méregtelenítés

A méregtelenítésben a legfontosabb szereplők a nyirokrendszer és a víz. Ha tehát eleget iszunk, akkor a nyirokrendszerünk könnyebben és hatékonyabban tudja eltávolítani a szervezetünkben felgyűlt salakanyagokat. Méregtelenítő kúra mellé elengedhetetlen, hogy sok vizet fogyasszunk.

Emésztés

A vízfogyasztás segít szervezetünknek, hogy könnyebben és gyorsabban tudja feldolgozni a bevitt táplálékot, és hogy ne ütközzön nehézségbe az, amíg az étel áthalad emésztőrendszerünkön.
Ha több vizet iszunk, gyorsul az emésztésünk, ezért fogyókúrázóknak kifejezetten ajánljuk. Most az ünnepek előtt különösen fontos figyelni arra is, hogy ha több és nehezebb táplálékot viszünk be, akkor gondoskodnunk kell a szintén növelt folyadékbevitelről is.  

Csontozat

Meglepő, de csontjainknak is mintegy felét víz alkotja, ezért ha egészséges és sokáig problémamentes csontokat szeretnénk, akkor szokjunk rá a vízivásra.
Különösen ajánlott ez akkor, ha eltörött vagy megrepedt egy csontunk, hiszen a kellő vízmenyiség nagyon fontos ahhoz, hogy a törött részen megfelelő mennyiségű csontsejt képződhessen. 

Ízületek

A csontok mintájára a víz segít abban is, hogy az ízületi fájdalmaink enyhüljenek. Az csontok között található folyadék segíti a csontok megfelelő és fájdalommentes mozgását, így ha érzékeny vagy egyenesen fájó ízületekkel rendelkezünk, akkor mindenképpen próbáljuk ki azt az egyszerű módszert, hogy növeljük a szervezetünkbe bevitt vízmenyiséget.
A víz egyúttal meg is akadályozza a későbbi problémákat, véd ugyanis a kopás ellen is. 

Dohányzás

Ha dohányzol, akkor feltétlenül figyelj oda a megfelelő folyadékbevitelre, ugyanis a dohányzás nagyon erősen szárítja a bőrt és dehidratálja az egész szervezetet.
Ha el akarod kerülni a kelleténél gyorsabb öregedést, akkor figyelj oda, hogy mennyi vizet fogyasztasz naponta.

Másnaposság ellen

Ha este kimozdulsz valahova, és másnapra nem szeretnél fáradt, tompa, fejfájós, vagyis másnapos lenni, akkor figyelj az esti vízbevitelre. Az italaid mellé mindig rendelj egy vizet is, és folyamatosan igyál belőle.
Meglátod, másnapra frissebben és fejfájás nélkül, vagy legalábbis a szokásosnál kisebb fejfájással fogsz ébredni. Reggel célszerű tovább folytatni a vízkúrát, hogy az este során felgyülemlett méreganyagok minél előbb távozhassanak szervezetünkből.

Éhségre

Sajnos civilizációs jelenség, hogy sokszor már összekeverjük az éhség és a szomjúság érzetét. Mivel nem akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, és nem is akkor iszunk, ezért már nem pontosan érezzük agyunk jelzéseit arra vonatkozólag, hogy a szervezetünknek mire is van szüksége. Ezért van, hogy bár valójában szomjasak vagyunk, mi mégis az érzést az éhségérzettel azonosítjuk.
Érdemes tenni egy próbát és az éhségérzet jelentkezésekor igyunk egy pohár vizet. Ha néhány perc elteltével az éhségérzet nem szűnik meg, akkor tényleg éhesek vagyunk. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy legtöbbször a vízivás megoldotta a problémát. Ezzel a módszerrel tehát eleget ihatunk úgy, hogy közben még fogyunk is! 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!