Megvan mennyi ideig kell aludnod éjszaka, ha fogyni szeretnél!

Megvan mennyi ideig kell aludnod éjszaka, ha fogyni szeretnél!

Címlap / Életmód / Egészség / Megvan mennyi ideig kell aludnod éjszaka, ha fogyni szeretnél! / 2. oldal

Az alvás hatása az anyagcserére

Az anyagcsere egy olyan kémiai folyamat, amelynek során a szervezet az általunk fogyasztott energiát a test számára szükséges energiává alakítja át. Valamennyi kollektív tevékenységünk, a légzéstől egészen a testmozgásig az anyagcserénk működésének a részét képezik. Míg az olyan tevékenységek, mint a testmozgás, átmenetileg növelheti az anyagcserét, az alvás nem. Sőt, miközben alszunk, az anyagcserénk körülbelül 15%-kal lassul.

Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni, az alváshiány és az alvászavarok tudományosan bizonyítottan anyagcserezavarokhoz vezethetnek. A rossz alvás ráadásul növeli az étkezési lehetőségek számát, valamint megzavarhatja a cirkadián ritmust, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

Boris Jovanovic/istockphoto.com

Az alvás hatása a fizikai aktivitásra

Ha rendszertelenül és csak néhány órát alszol, kevesebb energiád marad a testmozgásra és a fizikai aktivitásra. A fáradtság miatt a sport és minden más testmozgás is kevésbé biztonságos, különös tekintettel a súlyemelésre és az egyensúlyt igénylő tevékenységekre. 

Abban az esetben viszont, ha megpróbálsz ügyelni arra, hogy többet aludj, rendszeres testmozgással javíthatsz az alvásod minőségén, különösen akkor, ha az természetes fényviszonyok közt történik. Még egy rövid, napközbeni séta is segíthet abban, hogy jobban aludj, de minél többet mozogsz, annál drámaibb hatást érhetsz el.

Ha hetente legalább 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc magas intenzitású edzést végzel, javulhat a koncentrálóképességed és kevésbé leszel álmos nappal.

Ennyi ideig aludj minden este, amikor csak teheted

Ha valóban tartós és szemmel látható fogyást szeretnél elérni, nélkülözhetetlen, hogy egészséges alvási rutinod legyen. Törekedj arra, hogy minden éjjel hét-nyolc órát aludj, és lehetőség szerint próbálj meg minden este ugyanakkor lefeküdni, majd minden reggel ugyanakkor felkelni, a hétvégéket is beleértve. Így szabályozhatod az alvás-ébrenlét ciklusokat és más testritmusokat, beleértve azt is, hogy mikor és mennyire leszel éhes.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást