Amikor alig aludtál az éjjel: így éld túl a napot, az orvosok szerint

Amikor alig aludtál az éjjel: így éld túl a napot, az orvosok szerint

Címlap / Életmód / Egészség / Amikor alig aludtál az éjjel: így éld túl a napot, az orvosok szerint

Ne egyél/igyál cukrosat

Egy kis csoki, vagy cukros kávé, hogy a fáradt test „beinduljon”? Jó ötletnek hangzik, de sajnos nem így van. Azt hinnénk, a cukor jót tesz ilyenkor, mert gyorsan energiával lát el minket, ami valahol igaz is, de ennek túl nagy ára van.

Először is a cukor gyulladás-stimuláns, ami terheli a szervezetet, másrészt a vércukor-szintet az egekbe emeli, ami nem sokkal később visszaesik. Az orvosok szerint a hirtelen glükózszint-változás sokat kivesz az emberből és fáradttá teszi, ami pont az ellenkezője annak, amit el akarunk érni.

A kevés alvás eleve rossz hatással van a vércukor-szintünkre, ezért pláne nem érdemes tovább bolygatni. Bármennyire is csábító tehát a forró csoki vagy a fánk, jobban járunk egy light müzli szelettel vagy cukormentes joghurttal.

Óvatosan a koffeinnel

Ha nem aludtuk ki magunkat, a kortizol-szintünk megemelkedik, ami nincs jó hatással a hormon háztartásunkra. A kortizolt másnéven stresszhormonnak is nevezik, a koffein pedig stimuláns, ami azt jelenti, hogy többek között a kortizol-szintünket is megemeli.

Ez önmagában még nem lenne baj – hiszen edzéskor is ez történik -, de a túl sok kortizol nem tesz jót. A kávé persze hasznos, de csak akkor, ha megfelelő stratégiával fogyasztjuk: ébredés után egy órával ajánlott inni egy erősebb csészével, majd a következő adagot csak kora délután igyuk meg, amikor kezdjük érezni, hogy tudnánk aludni egyet. Így nem „adagoljuk túl” a koffeint, mégis maximálisan kihasználjuk a kávé élénkítő hatását.

Tippek kialvatlanság kezelésére
lechatnoir/istockphoto.com
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást