Milyen visszatérő álom motívumaid vannak? Ezt árulják el rólad!

Milyen visszatérő álom motívumaid vannak? Ezt árulják el rólad!

Címlap / Életmód / Egészség / Milyen visszatérő álom motívumaid vannak? Ezt árulják el rólad!

Az álmaink kétségkívül sokat árulhatnak el rólunk, a lelkiállapotunkról, személyiségünkről. Nézzük, milyen megállapítások születtek eddig, a legfontosabb kutatási eredményeket Seth J.Gillihan pszichológus gyűjtötte össze a Psychology Today cikkében.

Álmaidban a személyiséged

A materialista szemléletű emberek gyakran arról számolnak be, hogy álmaikban visszatérő elem a bizonytalanság érzése, a halál vagy valamiféle veszteségérzés. Akik kevésbé anyagias természetűek, többször álmodtak veszélyes helyzetek leküzdéséről. 

A zárkózott emberek gyakrabban látnak álmot, pontosabban ők jobban visszaemlékeznek az álmaikra. Az extrovertált, nyitott személyiségek sokszor álmodnak női karakterekkel és egy-egy éjjel több álomról is be tudnak számolni.

Az érzelmileg stabil emberek a kutatók megfigyelései alapján álmaikban sokszor járnak a szabadban, a természetben. Ugyanez a személyiség típus gyakran találkozik a repülés motívumával és közben a szabadság és könnyedség érzését éli meg.

Akik instabil érzelmi világgal rendelkeznek, neurotikus hajlamúak, már nem ilyen kellemes álmokat látnak, sokkal inkább jellemző rájuk, hogy frusztráltnak, zavarodottnak látják magukat az álmaikban. A neurotikus személyiség sokszor álmodik szexuális tartalmakkal, ahol a szereplők gyakran ismeretlen emberek.

Visszatérve a repülés motívumára, nem meglepő, hogy az élményekre nyitott emberek rendszeresen látnak ilyen történéseket álmaikban. Ugyanez a típus sokszor számol be arról, hogy ismeretlen szereplők jelennek meg álmaikban. Ez arról tanúskodna, hogy alvás közben is nyitott az elméjük új embereket és tapasztalatokat megismerni.

Megfigyelték, hogy akik sokféle karaktert látnak álmukban, azokkal könnyebb kijönni, általában kedvebbek, közvetlenebbek, mintha álmukban is hajlandóak lennének megosztani a reflektorfényt másokkal.

FreshSplash/istockphoto.com

Megosztod az álmaidat másokkal?

Sokat elárul rólunk az is, mennyire szívesen osztjuk meg álmaink tartalmát másokkal. Az érzelmileg instabil emberek szeretik elmesélni álmaikat, főként a negatív tartalmúakat, valószínűleg ez egyfajta megkönnyebbülést ad nekik, csökkentik a szorongásukat ezáltal.

Az extrovertált személyiség is szívesen elmeséli, mit álmodott, a motiváció itt már egészen más, mint a szorongó típusnál, sokkal inkább az önkifejezés eszköze ez, valamint kivívhatja a többiek figyelmét. Ez a típus főleg a pozitív hangvételű álmairól szeret mesélni.

A nyitott emberek általában álmaik jelentésére is sokkal kíváncsibbak, mint mások, továbbá az is foglalkoztatja őket, hogy mit gondol róluk az, akinek elmesélték az álmukat.

Mielőtt a fentiek alapján levonnád a megfelelő következtetést saját álmaiddal kapcsolatban, ne feledd, hogy egyetlen álom után nem érdemes magadat elemezni. Figyeld meg a hosszú időn át visszatérő motívumokat, történéseket, szerepőket az álmaidban, illetve a mély nyomokat hagyó érzéseket az álmaiddal kapcsolatban, melyekre sokáig emlékszel. Igazán ezek árulkodnak rólad.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást