Ez állhat a szédülés hátterében és így kezelheted

Ez állhat a szédülés hátterében és így kezelheted

Címlap / Életmód / Egészség / Ez állhat a szédülés hátterében és így kezelheted

Időnként mindannyiunkkal megfordul a világ, ami mögött általában csupán egy ártalmatlan probléma áll, mégis, ha huzamosabb ideig jelen van – esetleg visszatérően kínoz-, érdemes orvoshoz fordulni vele.

Folyadékhiány

Nyáron, a nagy kánikulában a legtöbben szédüléssel keresik fel a háziorvosukat. Pedig a legtöbb esetben megfelelő folyadékbevitellel csillapítani lehet a problémát, ugyanis a dehidratáltság egyik fő tünete a forgó világ.

Amennyiben fejfájással és émelygéssel is párosul, szinte biztosra veheted, hogy vízért kiált a szervezeted.

Napszúrás

Ha már a hőségnél és a kánikulánál tartunk, a napszúrás nem ritka jelenség. Ekkor a beteg hirtelen el kezd szédülni, erős fejfájás tör rá, amit gyakran hőemelkedés, láz is kísér.

Sajnos már pár percig a szabadban eltöltött időben is könnyen megbetegedhetünk, ami akár az egész nyaralást is elronthatja.

Éppen ezért törekedjünk a megelőzésre, 11-től 3-ig ha lehet, ne tartózkodjunk a napon, valamint viseljünk széles karimájú kalapot! Általában gyors lefolyású, pár nap alatt ki lehet heverni kellemetlen napszúrást.

Rendszertelen táplálkozás

A rendszertelen táplálkozás, a reggeli kihagyása gyakran szédülést von maga után, főleg a kisebb súlyú embereknél, vagy a vércukor problémákkal küzdőknél.

Ekkor könnyen lecsökken a vércukorszint és émelyegni kezdünk.

Állapotunkon sokat segíthet, ha ekkor bekapunk pár db szőlőcukrot (nem finomított cukrot!), vagy megiszunk egy csésze kávét.

Vérnyomásproblémák

Akár túl magas, akár túl alacsony a vérnyomásod, mindkettő kísérő tünete lehet az olykor-olykor fellépő szédülés.

Mégis, általában az előbbinél fordul elő gyakrabban, főleg, amikor hitelen állsz fel.

Persze ez majdnem mindenkivel megesik, tehát ha néha ekkor megszédülsz, nem kell még komolyabb bajra gondolnod, viszont ha látászavarral, fülzúgással párosul, akkor érdemes lenne egy szakembert felkeresni.

Fejfájás, migrén

Aki migrénes, az tudja, hogy egy-egy roham olykor bizony erős szédüléssel is jár. Ennek oka, hogy ekkor a vérerek beszűkülnek, így nem jut elegendő oxigén az agyba.

Ahhoz, hogy ezt a fajta szédülést kezelni lehessen, fontos a gerinc és a nyaki csigolyák alapos vizsgálata, mert meglehet, hogy a tüneteket meszesedés, görcsös, merev izomzat, esetleg sérv váltja ki.

Vashiány

Amennyiben nem múlik el a szédülés, akkor érdemes egy labort csináltatni, ugyanis a vashiány és a vérszegénység gyakran okoz szédüléses rohamokat. Ekkor a beteg kimerülnek, fáradtnak, nyugtalannak érezheti magát.

Egyszerű vérvétellel könnyen fény derülhet az igazságra, és ha vashiányt állapítanak meg, vastablettával könnyen orvosolni lehet a problémát.

Kimerültség

Túlhajszoltság, stresszes napok esetén gyakran ránk tör a szédülés. Ez a testünk és szellemünk jelzése, hogy ideje megpihenni, lenyugodni.

Ekkor sokszor elég egy kiadós alvás, de ha továbbra is fenn áll a tünet, és nincsenek se szervi elváltozások, se vírusos, bakteriális fertőzések, akkor a szédülés pszichoszomatikus is lehet.

Az enyhülés érdekében fogyassz több B-vitamint, vagy szedj magnézium tablettát, vagy nyugtató hatású homeopátiás készítményt!

Fül betegségei

Ha nem múlik a szédülés, gyanakodni kell a fül megbetegedésire is. A leggyakoribb az a Méniére-betegség amely az egyensúlyérzékelő szervünknek – a labirintusnak- a kitágulása. A folyadék ekkor a belső fülben felgyülemlik és szédülést, fülzúgást okoz.

Jó hír viszont, hogy könnyen kezelhető, és még az is előfordulhat, hogy csupán étrendi változtatást igényel az egész, de súlyosabb esetben is „csak” gyógyszeres kezelést.

A Méniére-betegségen kívül természetesen még számos más, a fület érintő probléma is fennállhat a szédülés hátterében (pl. a középfülgyulladás).

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást