Család / Életmód

5 alap tudnivaló a várandós táplálkozáshoz

5 alap tudnivaló a várandós táplálkozáshoz

Gyermeket várva különösen fontos, hogy megfelelően táplálkozzunk, hiszen ilyenkor nem csak a saját, de a babánk testének fejlődését is befolyásolhatjuk ezzel.

Folsav

A folsavat érdemes már a terhesség tervezésekor elkezdeni bevinni a szervezetbe, ugyanis nagy szerepe van a gerinc és az idegrendszer helyes működésében.
Fogyaszthatjuk tablettaként, terhesvitaminban a többi hasznos anyaggal együtt, vagy úgy, ha több spenótot, babot, borsót vagy barna rizst eszünk.

Kalcium

Egyrészt a baba csontozata és fogainak megfelelő fejlődése érdekében érdemes odafigyelni a megfelelő kalcium fogyasztására, másrészt pedig a saját csontozatunk is nagyobb megterhelésnek lesz kitéve a terhesség alatt.
Ezért várandósan lehetőleg együnk több tejterméket, szardíniát és savanyú káposztát.

Vas

Ereinkben a vért a hemoglobin szállítja, ennek megfelelő termelődéséhez pedig létszükséglet, hogy elég vas kerüljön a szervezetünkbe.
Táplálkozásunkban ezért helyezzünk nagyobb hangsúlyt a belsőségek, tonhal, burgonya, tojás, kesudió, bab, csicseriborsó, tofu, brokkoli, hagyma és spenót fogyasztására.

Cink

A cink szintén nagyon fontos tápanyagforrás a várandós nő és a magzat számára, hiszen a cukor lebontásához szükséges inzulin egyik alkotórésze.
Hiányában szervezetünk nem tudja megfelelően szabályozni a vércukorszintet, ami terhesen különösen sok probléma oka lehet. Ezért fogyasszunk sok hüvelyest és tojást.

Vitaminok

A terhesség alatt különösen figyelni kell a C-, E- és D-vitaminok bevitelére. Ezek közreműködésével megfelelően szívódnak fel a tápanyagok, jól fejlődik a kicsi izomzata és a kellő módon alakulnak ki az idegpályák.
Emellett a vitaminok segítik a méhlepény működését is. Fogyasszunk ezért minél több friss, lehetőleg bio gyümölcsöt és zöldséget.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást