Az Ágnesek személyisége

Az Ágnesek személyisége

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Az Ágnesek személyisége

Ma az Ágnesek ünneplik névnapjukat. Lássuk, hogy mit lehet tudni a név eredetéről, jelentéséről, a névnaphoz fűződő egyházi és népi szokásokról, nem utolsó sorban pedig arról, hogy a névelemzők szerint milyen személyiségjegyekre hajlamosít a név viselése. Boldog névnapot minden Ágnesnek!

Eredet, jelentés

Az Ágnes név görög eredetű (a hagnosz szóból származik), jelentése tiszta, szűzies, tartózkodó.
Gyakran azonosítják a latin eredetű Agnus (bárány) szóval, de a tudomány jelenlegi állása szerint ez csak a szavak hangzásának hasonlósága miatt van, igazi összefüggés nincsen a két szó eredete között.

Ágnes napi palliumszentelés

Az Agnus (bárány) szó olyan régen összeolvadt az Ágnes nappal, hogy egyes egyházi szokások is ehhez kötődnek.
Január 21-e például a napja például minden évben annak, hogy a pápa megszentelje azokat a bárányokat, amelyeknek gyapjújából készülnek majd az új püspökök beiktatására szolgáló vállszalagok, latinul a palliumok. 

Időjárás

A népi időjósok megfigyeléseik alapján arra a megállapításra jutottak, hogy az Ágnes napi, és a másnapi Vince napi időjárás mindig ellentétben áll egymással. Vagyis ha az egyik hideg, akkor a másik enyhe lesz, ha az egyik szeles, akkor a másik csendes lesz.
Ha Ágnes napja felhős, borús volt, azt jó jelnek vették, mivel akkor Vince napon napos idő volt várható, amiből a bőséges szőlőtermésre, jó minőségű borra következtettek.

Népszokások

Természetesen ezen a napon is volt számtalan férjjövendölő szokás, amikor az eladósorba került lányok megpróbálták megtudni, hogy ki lesz a férjük. Ágnes napján a legények karácsonyfát díszítettek és így mentek a lányos házakhoz, verses köszöntővel üdvözölve őket.
A várandós asszonyok pedig sós vízben mosakodtak meg ilyenkor, hogy ezzel biztosítsák azt, hogy a születendő gyermek erős és egészséges lesz.

Emberségesség

Az Ágnesek a név alapján jellemzően nagyon humánus, mások érdekeit előszeretettel figyelembe vevő emberek.
Gyakran már fiatal koruktól kezdve fontolgatják, hogy részt vesznek karitatív munkákban, ahol segíthetnek a rászorultakon. Általában idősebb korukban ezt meg is valósítják, és sok ember életébe hoznak így örömet.

Család

Az Ágnesek otthon is folyamatosan megpróbálják megvalósítani azt, hogy mindenkinek jó legyen. Odaadóan nevelik gyermekeiket és a férjüknek is biztos támaszt nyújtanak.
Néha elfelejtik saját magukat is megfelelően képviselni, ezért esetenként alárendelődnek a család érdekeinek. 

Kifelé mutatott kép

Mivel az Ágnesek számára nem csak az otthon melege, de a róluk, mint családanyákról kialakított kép is nagyon fontosnak számít, ezért sokszor nehezen vallják be, ha valamit nem tudnak megcsinálni, valami nem a tökéletesség képét mutatja kifelé.
Emiatt sokszor frusztrációt éreznek, pedig igazán semmi okuk sem lenne rá.

Kommunikáció

Az Ágnesekre nem jellemző, hogy kommunikációs problémáik lennének. Szívesen ismerkednek másokkal, nagyon közvetlenek és vidámak, akik imádják a társaságot és a baráti kör tagjai is nagyon szeretik őket.
Érdemes azonban ügyelni arra, nehogy a harsányságukkal, közvetlenségükkel elriasszanak másokat, akik nem ennyire nyitottak. 

Idővel változik

Mint mindenki, az Ágnesek is sokat változnak idővel. Ha családot alapítanak, akkor néhány év elteltével erősen kezd hiányozni nekik régi, pezsgő életük, de már nem engedik meg maguknak, hogy a család rovására menjen bármi is.
Éppen ezért fontos, hogy kezeljék az ebből adódó lelkiismeret furdalást, és megfelelően tudjanak egyensúlyozni a szerepek között. Kár azt gondolni, hogy néhány saját programtól rossz édesanyák vagy feleségek lesznek.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!