Kikapcsolódás / Szórakozás

A járvány alatt visszatértek Hong Kong vizeibe a különleges delfinek

A járvány alatt visszatértek Hong Kong vizeibe a különleges delfinek

A hongkongi öbölben normális esetben hatalmas a forgalom: hajók és kompok szállítják a Hong Kong és Makaó között utazó ingázókat és turistákat. A hangos és gyors vízi járművek pedig távol tartják a delfineket, amelyek egyébként szívesen időztek az öbölben.

Ritka, védett faj tűnt fel a vizekben

A járvány miatt azonban a hajók szinte teljesen eltűntek az öbölből, ahol a víz most csendes és békés. A kínai fehér delfinként is ismert keleti delfin vagy keleti púposdelfin (Sousa chinensis) pedig nagyon gyorsan visszatért a környékre.

A BBC videójában Lindsay Porter tengerkutató elmondta, hogy mióta a forgalom leállt, olyan egyedeket is látnak az öbölben, amelyekkel négy, öt vagy akár hat éve sem találkoztak. A keleti delfinek észlelése az öbölben 30%-kal megnőtt, és a kutatók kiemelték azt is, hogy a tengeri emlősök nagyon gyorsan reagáltak a változásra. Gyakorlatilag ahogy megszűnt a hajóforgalom, már vissza is tértek az öbölbe.

A keleti púposdelfin elterjedéséről nem sokat tudunk, de az biztos, hogy a trópusi és szubtrópusi vizekben él. A lagúnás partokat és folyótorkolatokat, valamint zátonyokat, homok- és iszappadokat kedveli, és ritkán távolodik el a parttól néhány kilométernél távolabbra. A kifejlett példányok hossza 2-2,8 méter, testsúlyok 150-200 kilogramm. A púposdelfinek rendszerezése még vita tárgya, de az biztos, hogy két külön populáció létezik: a Szumátrától nyugatra élő egyedeknek jellegzetes zsírpúpja, a keletre élőknek pedig a hátuk közepén elhelyezkedő hátúszója van. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, természetvédelmi státusza mérsékelten fenyegetett.

Michel VIARD/istockphoto.com

Szívszorító fenyegetettségben

A hongkongi delfinek nemrég azért kerültek a figyelem középpontjába, mert egy delfintúra során egy turistahajó utasai felvételt készítettek arról, ahogy egy csapat delfin egy anyaállatot kísér. Közben az halott kölykét próbálja a felszín felé tolni annak reményében, hogy magához tér. A szívszorító képsorok futótűzként terjedtek a közösségi médiában. Sokan használták őket arra, hogy felhívják a figyelmet a delfineket fenyegető veszélyre. A hongkongi delfinnéző túrák szóvivője, Janet Walker akkor azt mondta, 99%-ig biztosak benne, hogy a delfinkölyök a vízből az anyaállat tejébe kerülő mérgektől pusztult el. Hozzátette, hogy ez a harmadik ilyen eset volt, amit láttak, csak abban a hónapban.

A kutatók most örömmel tapasztalják, hogy a delfinek visszatérnek a vizekbe, ugyanakkor attól tartanak, hogy a faj számára mindez csak átmeneti megkönnyebbülést jelent. A járvány felszámolásával ugyanis minden bizonnyal visszaáll a hajóforgalom, a vizek ismét zajosak és szennyezettek lesznek. A delfinek pedig valószínűleg amilyen gyorsan visszajöttek, úgy ismét el is fognak tűnni az öbölből. Akik pedig maradnak, azokra továbbra is komoly veszélyt jelent majd a hajóforgalom és a szennyezettség.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást