Ismerd meg Pinkyt, a rózsaszín delfint!

Ismerd meg Pinkyt, a rózsaszín delfint!

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ismerd meg Pinkyt, a rózsaszín delfint!

Teljesen érthető, ha még sosem hallottál a rózsaszín palackorrú delfinről: 1962 óta ugyanis mindössze 14-et sikerült találni az egész világon belőlük. Néhány éve azonban felbukkant egy új, akiből hamarosan Louisiana egyik kedvenc sztárja lett – óriási a rajongótábora és az emberek izgatottan várják, mikor bukkan fel újra a hullámok között. Most te is megtudhatod, vajon mitől lett Pinky bőre élénk rózsaszín, és milyen váratlan hír miatt került ismét reflektorfénybe.

Az első találkozások

A ritka szépséget még 2007-ben fedezték fel; rózsaszín árnyalata teljesen megdöbbentette a szemtanúkat.

A delfin akkoriban még meglehetősen kicsi volt, és édesanyja védelme alatt, óvatosan ismerkedett a környezetével.

Mielőtt azt gondolnád, hogy Pinky szülei is hasonló színekben pompáznak, sajnos ki kell ábrándítanunk: ez nem túl gyakori jelenség, a delfin ugyanis egyike azon keveseknek, amelyek egy különös „rendellenesség” miatt születtek így.

Miért ilyen a színe?

Pinky különös színe miatt egy kisebb vita is kialakult a szakértők között.

Többen vélik úgy, hogy semmi különös nincs ebben a kisállatban, hiszen meglehet, hogy az amazonasi folyami delfinek közé tartozik, amelyek egyébként is rózsaszínűek.

A többség viszont nem ért egyet ezzel a feltevéssel: szerintük Pinky külseje egy genetikai mutáció végeredménye, már csak azért is, mert az imént említett faj teljesen máshogy néz ki.

Noha a szülei teljesen átlagos delfineknek látszanak, valószínűleg mindketten magukban hordozták ugyanazt a gént, amely rózsaszínné változtatta az utódjuk bőrét. Leegyszerűsítve tehát Pinky az albínó állatok közé tartozik.

Elpiruló delfinek

Többen is egyetértenek ezzel a nézettel, ugyanis az albínó állatoknak számos más jellegzetességük is van, aminek Pinky megfelel.

A kis delfinnek ugyanis csak a bőre, de a szeme is rózsaszín, az egész hátterében pedig az áll, hogy a vérerek és a hajszálerek nagyobb számban találhatók meg a bőrénél. Amikor ezek megtelnek vérrel, Pinky bőre is erősebb árnyalatra vált – tehát olyan ez az egész, mintha a delfin elpirulna.

Ez egyébként a „hétköznapi” társainál is így van, de mivel ők szürkés színűek, ezt általában észre sem vesszük. Mégis, Pinky kitűnik a többi albínó delfin közül, ugyanis az a mai napig kérdéses, pontosan milyen típusú gének miatt örökölte ezt az egyedi külsőt.

A szépség árnyoldala

Noha a delfin tényleg gyönyörűen néz ki, és egészségesen él, szépségének számos hátulütője is akad. Nem véletlen ugyanis, hogy olyan ritkán találkoznak albínó állatokkal a vadonban, vagy természetes lakhelyükön.

Az egészséges állatok bőrén található pigmentek segítenek természetes védelmet kialakítani a napsugárzás ellen, ami fontos szerepet játszik az egészséges látásban is.

Pinky genetikai mutációja miatt azonban ki van téve a veszélynek: emiatt nem csak sérülhetnek a szemei, de a vadállatok számára is könnyű prédává válhat.

Pinky visszatért

Pinky viszont teljesen egészséges, és szebb, mint valaha! Nemrég ismételten felbukkant a partok közelében, sőt, már elszakadt édesanyja mellől is.

Legutóbb egy hímnemű delfin társaságában kapták lencsevégre, ezzel elindítva a hírt, miszerint az állatnak hamarosan akár gyermekei is születhetnek.

Persze ez rögtön felvetette a kérdést: vajon Pinky utódai is rózsaszínben pompáznak majd? Szakértők szerint erre elég kevés az esély, hiszen ahhoz egy olyan párt kellene választania, amelyben szintén albínó gének találhatóak – jelenleg rajta kívül pedig egyetlen ilyen delfinről tudunk, az azonban Japánban él.

A lehetőség még is adorr, a kérdésre pedig biztos választ csak akkor kaphatunk, ha Pinky az utódaival is felbukkan majd Louisiana partjainál.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást