8 lenyűgöző dolog, amit nem tudtál a delfinekről

8 lenyűgöző dolog, amit nem tudtál a delfinekről

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 8 lenyűgöző dolog, amit nem tudtál a delfinekről

A palackorrú delfinek népszerű állatok, kedves, nevetésre hasonlító hangjuk és kivételes intelligenciájuk miatt sokan szeretik őket. Sokak szerint az ember után a legértelmesebb teremtmények, de egy friss kutatás eredménye még így is egészen meglepő: a delfinek hosszú évek után is felismerik a barátaikat. Cikkünkből további érdekességeket tudhatsz meg a különleges tengeri emlősökről.

Az embernél is jobban emlékeznek

Akár 20 évig is elválaszthatják őket egymástól, a delfinek mégis felismerik korábbi barátaikat – derült ki egy friss kutatásból.

Ezek szerint az ember után a delfinek azok, akik legtovább emlékeznek a társas kapcsolataikra, de magában a felismerésben a delfinek akár jobbak is lehetnek az embereknél.

Míg ugyanis mi az azonosításra leginkább a másik arcát használjuk, ez pedig az évek alatt nagyon sokat változik, a delfinek egy bizonyos hangjelzés alapján azonosítják egymást és magukat, ez a jel pedig egész életükben azonos marad, így sokkal könnyebben ismerik fel régi barátaikat.

Nevet adnak maguknak

A kutatók már régóta tudják, hogy a delfinek képesek füttyszerű jelzésekkel kommunikálni, a University of St Andrews kutatása azonban nemrég ennél is meglepőbb dolgot állított: minden palackorrú delfin saját nevet, vagyis saját hangjelzést talál ki önmagának, és ezzel azonosítja magát a többiek előtt.

Ha ezt a jelzést egy másik delfintől hallja, akkor ugyanúgy válaszol rá, mint ahogyan az emberek teszik, amikor valaki a nevükön szólítja őket.

Delfinek munkában

A delfinek intelligenciáját régóta használják arra, hogy bizonyos tengeri munkákat végeztessenek el az állatokkal.

Az USA-ban 1959 óta képeznek ki delfineket, amelyek például idén ősztől a horvát tengerben kerestek második világháborús, illetve a délszláv háborúból megmaradt aknákat, hogy aztán a velük dolgozó búvárok hatástalaníthassák azokat.

Igazi társas lény

A delfinek igazi társas lények, csapatban élnek, sokat kommunikálnak, és kutatások szerint a humort is ismerik. A delfinek megvédelmezik a csapat gyengébb tagjait a támadástól, és valóban szoros, érzelmi köteléket alakítanak ki.

Ezt bizonyítja például az is, hogy a delfinek nem kizárólag a nemzési időszakban párosodnak, vagyis az együttlét célja náluk nem kizárólag a fajfenntartás, hanem az örömszerzés, éppen ezért a szexet megelőző játék, az együtt úszás, az összekapcsolódás is kifejezetten sokáig tart.

Kifejezetten kedvelik az ember társaságát

A legtöbb vadon élő állattal ellentétben a delfinek kifejezetten szeretik az ember közelségét, több olyan esetet is feljegyeztek, amikor együtt úsztak a fürdőzőkkel, állítólag a kisgyerekek társaságát különösen élvezik.

A delfinek szívesen segítenek is, gyakran játszadoznak a halászhajók körül, a tengeri halászok szerint pedig a delfinek jelzik nekik, mikor érdemes a hálót a vízbe engedni, és még a halakat is a közelbe terelik.

Az ember a legnagyobb ellenség

Sajnos úgy tűnik, a delfineknek csalódniuk kell, amikor az emberrel keresnek barátságot: kivételes intelligenciájukat használták már katonai célokra különböző háborúkban, képezték ki őket gyilkolásra, de a mai napig komoly veszélyt jelentünk erre a kivételes fajra. Évente több millió delfin akad fent és fullad meg a halászhálókban, egyes országokban pedig még mindig vadásszák őket a húsuk miatt.

Az egyesült államok 1972-ben létrehozta a tengeri emlősök védelméről szóló törvényt, melynek célja hogy többek között a delfinek halászatát és megsebesítését teljes mértékben megszüntesse, de ettől a céltól egyelőre még nagyon messze vagyunk.

Magyarországon biztos nem láthatod őket

Komoly lobbi áll mögötte, de egyre több uniós országban tiltják vagy korlátozzák a delfinek fogságban tartását, illetve a delfinshowkat.

Magyarországra például tilos delfint behozni, de még az ország területén átszállítani sem megengedett, ennek a törvénynek az oka pedig az, hogy a delfinek különösen intelligens állatok, akiket méltatlan az emberek szórakozására, cirkuszi látványosságként bemutatni, illetve, hogy a legtöbbször a fogságban tartás nem elégítheti ki a delfinek igényeit.

Egy nap talán kommunikálhatunk

Mivel a delfinek az egyszerű információközlésen kívül saját nyelvüket gondolataik, érzelmeik leírására, bizonyos esetben akár humorra, vagy történetek elmesélésére is képesek használni – legalábbis a kutatók szerint – sokan úgy gondolják, elképzelhető, hogy egy napon képesek leszünk alkotni egy fordító gépet, így a delfin lehet az egyetlen állat, amivel az ember képes lesz beszéd útján kommunikálni.

Reméljük, hogy mire ide eljutunk, a delfineknek már nem lesz mit az emberiség szemére vetniük.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!