Az idei kedvenc premier könyveim – Ez történt a 88. Ünnepi Könyvhéten

Az idei kedvenc premier könyveim – Ez történt a 88. Ünnepi Könyvhéten

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Az idei kedvenc premier könyveim – Ez történt a 88. Ünnepi Könyvhéten

Imádom a Könyvhetet, minden évben várom azt a pár napot, amikor benépesedik a Vörösmarty tér és tele lesz jobbnál jobb könyvekkel, ropogós újdonságokkal, kiadókkal és kíváncsi, olvasni imádó közönséggel. Idén volt szerencsém a könyhét előtt egy premiereket bemutató sajtóeseményen is részt venni, amit a 21. Század kiadó szervezett. Lássuk, milyen újdonságokra számíthatunk többek között tőlük is ebben az évben.

Marc Norman – Tom Stoppard – Lee Hall – Szabó T. Anna: SZERELMES SHAKESPEARE

A Madách Színház június 9-én pénteken mutatta be a Szerelmes Shakespeare című komédiáját, amelynek szövegkönyvét ezúttal az olvasóközönség is megismerheti, Szabó T.

Anna fordításában. William Shakespeare, London színházvilágának ifjú reménysége 1593 nyarán kétségbeesve szembesül azzal, hogy írói válságba került, és képtelen befejezni új darabját, a Romeo és Juliát. Mecénások, színigazgatók várják türelmetlenül a művet, ám ihlet nélkül nem jönnek új gondolatok, múzsa nélkül pedig nincs ihlet. Ekkor találkozik Viola de Lessepsszel, és első látásra beleszeret. A színészetről régóta ábrándozó Viola főszerepet kap a darabban, és lelkesen próbálja Romeo szerepét. Ez azért érdekes, mert abban az időben nő nem léphetett színpadra. Hát ilyet?! Közben a fiatalok szerelme is beteljesül, boldogságuk azonban nem tart sokáig, mert Erzsébet királynő nem meglepő módon kötelezi a lányt, hogy feleségül menjen Lord Wessexhez. A komédia szövegkönyve Szabó T. Anna csodálatos fordításában a 88. Ünnepi Könyvhét egyik különlegessége volt, könnyű, laza olvasmány, amit akár egy délután alatt is ki lehet végezni. Na persze nem szó szerint.

Michael Chabon: Ragyog a Hold

A Pulitzer-díjas Michael Chabon újabb irodalmi remekművel jelentkezik igazságról és hazugságról, családi legendákról és egzisztenciális kalandokról, valamint azokról az erőkről, amelyek el akarnak bennünket pusztítani. Sajnos a könyhéten magyar nyelven még nem forgathattuk, de jó hír, hogy a munka már gőzerővel folyik a kiadónál, a 21. Század Kiadó novemberben dobja piacra a magyar nyelvű kiadást.

A regény vallomás egy öregember halálos ágyáról. A szerző egy egész kort zsugorít egyetlen életbe, és egyetlen életet egyetlen hétbe a háború előtti Philadelphia zsidó nyomornegyedeitől Németország elfoglalásáig, egy floridai nyugdíjas falutól egy New York-i börtönig, az amerikai űrprogram aranykorától „az amerikai évszázad” alkonyáig.  Egy élet sodró, megható, tragikomikus, alaposan kikutatott és abszolút fiktív átirata, egy olyan életé, amely átível a huszadik század sötét szívén. A könyv egy olyan hazugság, amely igazat mond, olyan kitaláció, ami tény; Michael Chabon legmerészebb és legmegindítóbb műve.

Pszichotrillerek idén

Mi jöhet még a sorba ezek után? A lány a vonaton, Zuhanás előtt, A gonosz maga, A víz mélyén…

Jane Corry – A férjem felesége

Mi van, ha az egész életed hazugságra épült? Amikor Lily, a fiatal ügyvéd férjhez megy Edhez, elhatározza, hogy elölről kezd mindent, a múlt titkait pedig maga mögött hagyja.

De amikor első ügyébe belekezd, valahogy furcsa vonzódást érez ügyfeléhez. A férfihoz, akit gyilkossággal vádolnak. A férfihoz, akiért hamarosan mindent kockára tesz majd… De valóban ártatlan? És ki ő, hogy megítélje? Olvasd el és garantáljuk, hogy nem tudod majd letenni!

 

 

Rena Olsen – Egy szót se szólj!

Clara Lawsont egy pillanat alatt szakítják ki megszokott életéből, fegyveresek rohanják le az otthonát, ahol férjével lakik.

Az utolsó, amit – miközben elhurcolják – férje szájából hallhat: ne mondj nekik semmit! A fiatal írónő első regénye, mely a nemzetközi gyermekkereskedelem és a prostitúció világát mutatja be, pontosan olyan dühös kiáltás a nők alávetettsége ellen, mint A lány a vonaton vagy Fiona Barton Az özvegy című regénye.

 

Michelle Frances – A barátnő

Laurának mindene megvan. Sikeres karrier, hosszú, boldog házasság egy gazdag férfival, és huszonéves fia, a kedves, jóképű és tehetséges Daniel. Ámde Daniel találkozik Cherryvel. A lány fiatal, gyönyörű és okos, de lehetőségei közel sem érnek fel azzal, amit barátjának tud adni a családja. Így aztán mindennél jobban vágyik arra, hogy új családja befogadja. De Laura gyanút fog – úgy érzi, Cherry nem az, akinek látszik. És milyen igaza van… Persze ez a könyv még csak előkészületben van, de azért már most felpaprikázza az izgalmakra vágyó olvasókat. Csak bírjuk kivárni a megjelenést!

Egyéb kedvencek

De persze nem csak a 21. Század kiadó standjánál töltöttem az időnket, érdemes volt ugyanis körbejárni a többi standot is, ugyanis itt-ott remek újdonságokkal és kedvezményekkel lehetett találkozni. A Librinél például csodás szépirodalmi ízelítőt kaptam abból, hogy mi érkezik, de persze a szórakoztató irodalom remekművei között is válogattam. A kedvencem Szélesi Sándor Kincsem című műve, ami a mindenki által ismert, nemrégiben pedig meg is filmesített csodakancáról szól. Bár a sztorit nagyjából ismerjük, mégis szívesen nézzük, olvasunk róla és lapozzuk. Ezzel én is így voltam.

Egy másik szuper szerzemény Michael Cunningham amerikai író műve, a Mire leszáll az éj. Ha a név ismerős, akkor ne gondolkozz tovább, igen már hallhattad a nevét, hiszen nem csupán Pulitzer-és Faulkner-díjas író, egyben a nagysikerű, azóta megfilmesített Az órák szerzője is. Ebben a művében egy New York-i szerelmespár van a középpontban, akikkel első ránézésre minden rendben van. Szuper állás, szép lakás, boldog párkapcsolat. Persze itt érkezik a fordulat, de nem is lőném le a poént, inkább olvassátok el, hiszen nem csak a modern világról, a felgyorsult párkapcsolatokról és a földi érzelmekről lesz szó, hanem sokkal többről.

Amikor itt kilapozgattam magam, továbbálltam, bár nem mentem túl messze, név szerint az Európa Kiadó standjához. Itt két könyv fogott meg igazán, talán a sztori, talán a borító vagy csak valami belső hang volt, nem is tudom igazán. Az első Abbi Waxman, az Új örömök kertje című műve nem csak a sztorija miatt volt megkapó, de már a borítója miatt is reménykedtem benne, hogy valami szuper sztori lesz, mert magamban már úgy elhelyeztem a kis könyvespolcomon.

És akkor jött valami teljesen más. Név szerint Stephen King és az Agykontroll. A fülszövegen a következő szöveget találod: „Bill Hodges, a nyugdíjas zsaru és társa, Holly Gibney egy öngyilkosság ügyében nyomoznak, amelyhez köze lehet Brady Hartsfieldnek, az ördögi Mercedeses Gyilkosnak. Igaz, Brady öt évvel azelőtt, amikor többször is fejbe vágták a zsúfolt koncertcsarnokban, amelyet fel akart robbantani, olyan súlyos agysérülést szenvedett, hogy azóta is kórházban van, csak üresen bambul, és az orvosok szerint reménye sincs a gyógyulásra. Ám a 217-es szobában, ahol az ártalmatlannak tartott gyilkos vegetál, egy titokzatos, gonosz erő ébred, amely hozzásegítheti Bradyt, hogy bosszút álljon ellenségein – sőt az egész városon… A Mr. Mercedes és az Aki kapja, marja után itt a Bill Hodges-trilógia csattanós fináléja, amelyben a hősöknek immár egy természetfölötti képességgel rendelkező, sátáni alakkal kell megküzdeniük életre-halálra.” Ha eddig Stephen King rajongó voltál, akkor kötelező, ha pedig ez lenne az első könyved tőle, akkor még inkább érdemes elolvasni.

Mivel már javában itt a strandszezon, ezért nem mehettem el úgy a könyvhétről, hogy egy-két limonádé könyvet ne szerezzek be magamnak a következő hónapokra. Ebben szerencsére a Lettero Kiadó sietett a segítségemre, hiszen két szuper könyvet is beszereztem, remélhetőleg imádni fogom őket. Egyrészt már a borítóval megvettek, másrészt pedig szerelem, szerelem, szerelem. Kell ennél több?

Az egyik Lindsey Kelk, Az olasz kaland című műve, ami Tess Brookes életét mutatja be, amiegy menő reklámügynökségből indul, amiből – nem akarok spoilerezni, de talán a cím is elég árulkodó – egy olasz kaland lesz.

Egy kicsit más jellegű, de szintén szórakoztatónak ígérkezik Fiona Gibson, az Anya randizni kezd című könyve, ami viccesen, modern stílusban és igazán mai nyelven fogalmazza meg a mai társadalom hölgy tagjainak egyik nagy problémáját, azaz az anyaság, a nőiesség és a párkapcsolatok kérdését. Kamasz gyerekek és pasizás? Társkeresés vakrandival? Lapozz bele és talán megtalálod a választ!

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!