Biztosan senkinek nem ismeretlen az a jelenet, amikor a karácsonyi vacsi után az egész család fekszik a kanapén, és fájdalmas nyögések közepette konstatálja: idén sem kellett volna már megenni azt a második fonat bejglit, de az utána következő fagyikehely már biztosan hiba volt. Egy jóízű lakoma után szinte elkerülhetetlen a kajakóma, amikor mindenki kimerülten emészti az éppen belapátolt ételt – de mi történik ilyenkor pontosan a szervezeteddel?
1/4 Mi az a kajakóma?
Vicces neve van, de valójában a kajakóma egy orvosilag elismert egészségi állapot – hivatalos nevén étkezés utáni aluszékonyságnak nevezett emésztési probléma még mindig kicsit rejtély az orvostudomány számára. Azt hihetnénk, hogy mivel már legalább évszázadok óta ismert jelenség a nagy kajálás utáni fáradtság és nyomottság, a szakértők már biztosan feltérképezték a pontos okát, folyamatát és lehetséges megoldását – de ez egyelőre nincs így.
Annyi biztos, hogy az álmosság akkor üt be igazán, amikor elkezded megemészteni a befalt ételt – a benne lévő tápanyagok ugyanis beindítanak egy láncreakciót, amely során az energia a kevésbé fontos szerveidtől az emésztés felé koncentrálódik. Ezek a kevésbé fontos testfunkciók mondjuk a mozgásért felelős izmaid – ezért érzed nehéznek mindened egy ilyen kiadós lakoma után.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!