Szeretnéd elkerülni a rettegett csomót a melledben? A brit The Telegraph című lap a nemrégiben publikált kutatások segítségével összegyűjtötte, melyek azok a megelőzési praktikák, amelyek bizonyítható módon eredményre vezetnek – őket mutatjuk most be neked.
Legyél „melltudatos”!
A legtöbb emlőrákos diagnózis azután történik meg, hogy az érintettek valami szokatlant észleltek magukon, és orvoshoz fordultak vele.
A rutin szűrővizsgálatok is nélkülözhetetlenek ugyan, ám minden jel arra mutat, hogy a fizikai önismeret a megelőzés legfontosabb eleme.
Ehhez tisztában kell lenned a melled formájával, tapintásával, színével és arányaival.
Akármilyen furcsának tűnik, a nők nagy részének fogalma sincs arról, hogy miként változik a kebel a menstruációs ciklus szakaszaiban, így az első hónapban meg is ijednek, amikor a tükörben elölről és oldalnézetből kissé változó képet látnak.
A saját tested alapos megismerése után nyerhet egyáltalán értelmet az önvizsgálat – különben honnan vennéd észre a fájdalmas tünetet nem produkáló elváltozásokat?
Szoptass!
A World Cancer Research Fund 2013-as kutatása szerint a legalább fél éven keresztül szoptató nőknél tíz százalékkal alacsonyabb a mellrák miatti halálozás kockázata.
A vizsgálatba összesen 380 000 főt vontak be, s ez már elég nagy elemszámú minta ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni belőle.
Sőt, az is bebizonyosodott, hogy a szoptató anyukáknál 17%-kal mérséklődött a halált okozó szív- és érrendszeri megbetegedések aránya.
Még véletlenül sem kell kevesebbnek érezned magad attól, ha esetleg nincs lehetőséged szoptatni a csemetédet – ám ha van, egy pillanatig se habozz, mert mindkettőtök szemszögéből érdemes!
Igyál kevesebb alkoholt!
A Bostoni Egyetem Orvosi és Közegészségügyi Iskolájának tavalyi felmérése alapján közvetett módon az alkohol felel a mellrákos halálozások 15%-áért.
Hiába tűnik meglepőnek ez az arány, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem véletlenül sorolta a legerősebb rákkeltő vegyületek közé még 1988-ban a piát.
A kutatások mégis azt mutatják, hogy csak nagyon kevesen vannak tisztában a szesz jelentette egészségügyi kockázattal, mert abba a tévhitbe ringatják magukat, hogy az időnkénti vagy mértékletes italozásnak nincs negatív folyománya.
Pedig van, és nem kell feltétlenül lerészegedni ahhoz, hogy megtapasztald…
Egyél zsírszegényen!
A zsírban gazdag táplálkozás ötödével növeli az emlőrák kockázatát – derült ki idén az EPIC Mellrák Tanulmányból. A telített zsírsavak ráadásul 28%-kal emelik a hormonérzékeny daganatváltozat kialakulásának veszélyét.
A tudósok úgy vélik, hogy a háttérben az a folyamat húzódik meg, amelynek során a zsírsejtek méreganyagokat tárolva folyamatos gyulladásban tartják a többi szövetet, így többféle betegséghez, például metabolikus szindrómához is vezetnek.
A testsúlyod nem minden esetben tükrözi hűen a szervezeted zsírarányát, mivel akár az átlagnál kevesebb kilót nyomva is lapulhat túl sok zsírpárna a hasadban, mint ahogy a sokak által ideálisnak tartott tömeget egészséges izomzattal is túllépheted.
Tartsd a súlyodat!
A University College London munkatársai kimutatták, hogy azok a nők, akik évtizedenként egy szoknyaméretnyit gyarapodnak huszonéves koruktól fogva a menopauzáig, egyharmadával megnövekedett mellrák-kockázattal állnak szemben.
Régóta ismert tény, hogy a zsírpárnák a már említett hormonális oknál fogva növelik ezen tumorfajta előfordulását, ám ez amilyen ijesztő tény, olyannyira megnyugtató is: ha tehát odafigyelsz a súlyodra, lényegesen csökkentheted a veszélyt.
Az előny természetesen nemcsak a mellrákra vonatkozik, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, az emésztőszervi panaszokra és egyes idegrendszeri kórképekre is.
Te melyik óvintézkedést pipálhatod ki?