5 jele annak, hogy ünnepi idegösszeomlás előtt állsz

5 jele annak, hogy ünnepi idegösszeomlás előtt állsz

Címlap / Életmód / Egészség / 5 jele annak, hogy ünnepi idegösszeomlás előtt állsz

Lásd be, hogy a karácsonyi készülődés nem éppen az év legpihentetőbb időszaka. Hát még maga az ünnep! Odaéghet a pepecselős munkával előkészített étel, káosz lehet a közlekedésben, és családi viták robbanhatnak ki a gyertyafényben. Mindeközben pedig egyre nagyobb nyomást érzel, hogy mégis minden tökéletesen menjen… Segítünk már csírájában elfojtani a baljós tendenciát, csak vedd észre a jeleket!

Tudod, hogy hatalmas elvárásaid vannak

Egész évben feszült vagy, hiszen szeretnél megfelelni a külső-belső elvárásoknak?

A karácsony akkor bizony extra tortúra számodra, mivel a szeretteidnek való adási folyamat részének tekintheted a készülődést, amelynél ha valami nem sikerül tökéletesre, akkor ellenük követsz el merényletet.

Pedig hidd el, sokkal fontosabb lenne számukra is, hogy a boldog, kiegyensúlyozott önmagad társaságában ünnepeljenek, mint az, hogy elég ropogósra sikerült-e a süteményed!

A célok elérhetővé tétele, valamint a szükség esetén nem szégyellt segítségkérés megteremtheti az alapot a belső békédhez, így ráadásul annak is lényegesen kisebb az esélye, hogy kínos konfliktusba keveredsz.

Túlszervezted magad

A karácsonyi vendégjárás alkalmával egy csomó kötelezettségnek kell eleget tenned.

A munkahelyi összejövetelek szezonja már november végén indul, ezt követik a baráti partik, végül pedig a családi jelenések.

Mivel azonban egy nap csupán huszonnégy órából áll, neked pedig amúgy is plusz teendőid akadnak az ünnepek kapcsán, lehet, hogy már december elején meguntad a nagy szervezést – pedig akkor hol volt még a fény az alagút végén!

A legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott táplálkozásra, rendszeres testmozgásra, illetve megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra jusson időd a karácsonyi szezonban.

Semmire se mondj igent, ami mindezt veszélybe sodorja!

Félsz, mert baj van a családban

A szüleid még mindig ovisként kezelnek, vagy éppen a gyerekeid választanak passzív-agresszív magatartásformát napi szinten, úgyhogy előre félsz, mi sül ki abból, ha életed problémás szereplőit összeereszted?

Ne feledd: nem az a lényeg, mi történik veled, hanem hogy miként éled meg! Ennek értelmében pont abból lesz galiba, hogy előre rettegsz.

A legjobb, ha a lehetőségekhez képest nyugodtan és tárgyilagosan végiggondolsz egy aránylag kedvezőtlen forgatókönyvet, utána pedig „megbeszéled” magaddal: elfogadod, akármi is lesz.

Amin nem tudsz változtatni, ne tekintsd megoldásra váró feladatnak, hiszen nem tehetsz az ügy érdekében semmit.

Alváshiányod van

Említettük már, mennyire kockázatos, ha annyira túlszervezed magad, hogy nem jut időd az alvásra.

Alváshiány azonban nemcsak akkor állhat elő, ha túl sok a tudatosan beiktatott program, hanem akkor is, ha lecsapsz minden hirtelenjében kínálkozó lehetőségre, vagy pedig valamilyen külső vagy belső körülmény ellehetetleníti, hogy eleget pihenj.

Jó, ha tudod, hogy már egy-két virrasztás is lényegesen megemeli a másnapi kortizol-szinted, ami stresszhormon lévén káros folyamatokat indít el a testedben, továbbá idegessé tesz.

Sőt, ha mindez még nem volna elég, a reakcióidő növekedésével még annak a kockázata is emelkedik, hogy balesetet szenvedsz.

Tedd a teendőlistádon az alvást az első helyre!

Alkohollal oldod a feszültséget

Egy pohár vörösbor olykor tökéletes kikapcsolódást biztosít egy hosszú, nehéz nap után.

Ha azonban szokásszerűen fogyasztasz szeszt, hogy lenyugodj, vedd észre a hajlamot és állj le!

Depresszáns vegyületről van szó, mely érzékenyebbé tesz, és az alvásciklusod tönkretételével fokozza az idegrendszeri kockázatot, tehát rendszeres kortyolása összeomláshoz vezethet.

Napi egy egységnyi ital még elfogadhatónak számít egészségügyi szempontból, ám mindannyian tudjuk, hogy karácsonykor ennél jóval több fogy.

Próbáld akkor is betartani a mennyiségi korlátot, hiszen sem a testednek, sem a szellemednek nem hiányzik a plusz terhelés, amit a méreganyag okoz!

Rád jellemző a felsoroltak valamelyike? Hidd el, képes vagy úrrá lenni a helyzeten!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!