Éretten a legjobb
Az őszibarack Kínából származik, fáját a régi kínaiak az élet fájának tartották. Érzékeny gyümölcs, ezért óvatos bánásmódot igényel. Éretten kell leszedni, mert szedés után nem érik meg szépen, és nem lesz elég zamatos, tápanyagokban gazdag. Nem szabad megtörni, mert egy apró horpadás is kárt tehet benne, megromolhat tőle az egész gyümölcs.
Rákellenes, gyulladásgátló
Minden megvan benne, ami egy egészséges gyümölcshöz kell. Sok kalciumot, magnéziumot, foszfort, A-, C- és K-vitamint tartalmaz. Olyan anyag van benne (béta-kriptoxantin), amely rákellenes és gyulladásgátló hatású. Kalóriatartalma nem magas, és nem is alacsony: 10 dkg gyümölcsben kb. 40 kCal. A glikémiás terhelése alacsony, nem emeli meg túlságosan a vércukor szintjét.
Receptek
Őszibarack bólé
Hozzávalók
1,5 kg őszibarack 5 evőkanál cukor 7,5 dl fehérbor 1 l ásványvíz 7,5 dl pezsgő
Elkészítés
Mosd meg, majd vágd félbe és cukrozd meg az őszibarackokat. Tedd félre 30 percre. Öntsd hozzá a fehérbort, és tedd be a hűtőszekrénybe. Fogyasztás előtt önts hozzá hideg ásványvizet és pezsgőt.
Menta- és citromfű levelet, esetleg más gyümölcsöt is áztathatsz a bóléban, így még jobb íze lesz.
Sült őszibarack
Hozzávalók
8 db kisebb őszibarack vagy 4 nagy (dobozosból 16 db felezett) 15-20 dkg darált mandula méz (tetszés szerinti mennyiség) vaj (a sütőforma kikenéséhez)
Elkészítés
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Mosd meg az őszibarackokat, felezd meg őket, és vedd ki a magjukat. Egy sütőforma belsejét kend ki vajjal. Rakd bele a felezett őszibarackokat a kimagozott felükkel lefelé fordítva. A darált mandulát keverd össze a mézzel, majd ezt a masszát kávéskanál segítségével oszlasd szét a barackokon. Ahhoz, hogy ez könnyebben menjen, előzőleg a mézhez adhatsz egy kevés forró vizet, hogy hígabb legyen. 20 perc alatt süsd meg a barackokat.
(Fotó: florakonyha.blogspot.hu)
Őszibarackos túrókrém
Hozzávalók
25 dkg túró 2 evőkanál cukor 2 cm vaníliarúd ½ db citrom 2 dl tejszín 2 db őszibarack (dobozos is lehet)
Elkészítés
Nyomd ki a citrom levét. Kapard ki a vaníliarúdból a magokat. A tejszínből verj kemény habot. A friss őszibarackokat vágd kockákra.
Egy tálban keverj krémes állagú masszát a túró, a tejszín, a cukor, a vaníliamagok, az őszibarack és a citromlé hozzáadásával.
Őszibarack-narancs lekvár
Hozzávalók
1 kg érett őszibarack 2,5 dl frissen facsart narancslé 2 db hámozott, filézett narancs 40 dkg zselécukor (1:3) 1 db citrom kifacsart leve
Elkészítés
Hámozd meg az őszibarackokat, és vágd darabokra. Add hozzá a többi összetevőt, alaposan keverd össze vele, és tedd félre 2 óra hosszára.
Ezután turmixgépben pürésítsd, és tedd fel főni a tűzhelyre 5 percre. A képződő habot szedd le kanállal.