A különböző ételallergiák egyre több embert érintenek, jelentősen befolyásolva azéletminőségüket, és bizonyos esetekben akár végzetes veszélynek kitéve őket. De mik azok a javaslatok, amelyek segíthetnek csökkenteni az ételallergia kialakulásának kockázatát?
Az orvosi tanácsok ezzel kapcsolatban nagyon sokat változtak az elmúlt években. A szigorú elkerülés gyakorlása helyett az orvosok arra biztatják az allergiás kockázatnak kitett gyermekek szüleit, hogy amint elkezdenek szilárd ételeket fogyasztani, mutassák be nekik a földimogyorót, a tojást, a tejet és más lehetséges allergén anyagokat. De segíthetnek-e ezek a tudományos eredmények megmenteni a jövő nemzedékeit a stressztől és az ételallergiák veszélyétől – és kevésbé súlyossá tehetik-e a már kialakult allergiákat?
Egyre többen érintettek
Az ételallergia egyre több gyermeket érint, főleg a fejlett országokban. Az allergia a leggyakoribb krónikus betegség a gyermekek körében az Egyesült Királyságban, a gyermekek 40%-át érinti – ez a legmagasabb arány a világon.
Az Egyesült Államokban végzett tanulmányok szerint a gyermekek és serdülők 3,9–8%-át érinti az ételallergia. Ausztráliában a kutatók 2848 egyévesen végeztek vizsgálatot az élelmiszer-kihívások eredményei alapján – ez a módszer különösen pontos adatokat eredményez. Azt találták, hogy több mint 10%-uknak volt igazolt ételallergiája az egyik gyakori allergén élelmiszerre, például a nyers tojásra és a földimogyoróra.
Azt az elképzelést, hogy az allergia egyre gyakoribb, számos különböző forrás támasztja alá, a felmérésektől a kórházi felvételekig. 1997 és 2011 között az Egyesült Államokban 50%-kal nőtt az ételallergiák előfordulása a gyermekek körében. 2013 és 2019 között Angliában 72%-kal nőtt az anafilaxiás sokk által okozott kórházi felvételek száma.
De mitől lesznek allergiásak a gyerekek?
„A gyerekek nem születnek allergiásnak” – mondja George Du Toit, a londoni King’s College gyermekallergiás professzora. A genetika azonban megnövelheti annak valószínűségét, hogy egy csecsemőnél valamikor allergia alakul ki. Ha mindkét szülő allergiás, akkor a gyermekeknél 60-80%-os a kockázata annak, hogy az nála is kialakul, szemben az 5-15%-kos eséllyel, ami azokra a gyerekekre jellemző, akiknek a szülei nem allergiások.
Azonban, míg egyes babáknál nagyobb a kockázata annak, hogy később allergia alakul ki ezeknek az öröklött tulajdonságoknak köszönhetően, az allergia nem alakul ki náluk az anyaméhben.
„Fontos, hogy ezt az anyák felismerjék” – mondja. Sok anya kérdezte tőle: „Mit csináltam rosszul?” amikor allergiásak lettek a gyermekeik, azt gondolva, hogy ez összefüggésbe hozható a terhesség alatti étrendjükkel. De erre nincs bizonyíték, nyugtatja meg az aggódó édesanyákat Nadeau.
A bőr kiemelt szerepe az ételallergia kialakulásában
Életük első heteiben és hónapjaiban viszont a csecsemők ki vannak téve a környezetükben található allergéneknek, és elkezdenek antitesteket fejleszteni. Ez az expozíció a bőrön keresztül történik, nem a bélrendszeren keresztül, mondja Nadeau.
„Amint egy ‘idegen anyag’ megérinti a bőrünket, még mikroszkopikus szinten is, ezek az allergiás utak elkezdenek beépülni a rendszerbe. Elkezdjük aktiválni a B- és T-sejteket, amelyek életre szóló memóriareakciókat állítanak elő” – magyarázza. A B-sejtek és a T-sejtek nagyon fontos szerepet játszanak immunválaszunkban. Lehetővé teszik számunkra, hogy reagáljunk egy észlelt fenyegetésre, és emlékezzünk erre a reakcióra, így az gyorsabb és erősebb lesz a következő alkalommal.
Ez azt jelenti, hogy a gyerekek például a szüleik kezén lévő apró földimogyoró-részecskékkel is érintkezhetnek. Így a növény jóval azelőtt immunválaszt válthat ki, hogy a gyerek valaha is mogyorófehérjét evett volna. Vagyis amikor először eszik az ételt a gyermekek, már allergiásak lehetnek rá.
A bőrápolás javíthat a helyzeten
A bőr kiszáradását, töredezettségét és viszketését okozó ekcémás gyermekek különösen érzékenyek az ételallergia kialakulására. Ez azért van, mert a bőrükben mikroszkopikus lyukak vannak, amelyek lehetővé teszik a részecskék bejutását a szervezetbe, mondja Nadeau.
Vagyis az allergia kialakulásának megelőzésében nagyon fontos a megfelelő bőrápolás már újszülött korban, és az, hogy a potenciális allergéneket minél előbb bevezessék a baba étrendjébe, hogy azokkal szájon, és ne pedig bőrőn át találkozzanak.
Fontos: ha gyermekednek vagy neked ételallergiád van, vagy erre gyanakszol, akkor mindenképpen szakorvossal konzultálva alakítsd az étrendet. Ő segíthet ugyanis eldönteni, hogy érdemes-e, és ha igen, hogyan, milyen mértékben próbálkozni az allergének bevezetésével.