A stressz bizonyítottan öregít

A stressz bizonyítottan öregít

Címlap / Életmód / Egészség / A stressz bizonyítottan öregít

Hogyan lehet az, hogy néhányan éveket tagadhatnak le még késő középkorukban is, míg mások idősebbnek néznek ki valós koruknál; vagy amíg egyesek idősen is fittek és egészségesek, addig mások számos betegséggel küzdenek? Nem csak a genetikai lottó számlájára írható a magyarázat.

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a genetika is nagyban felelős időskori állapotunkért, de az egyéni stresszszint még inkább döntő. Mindezt igazolandó, a kutatók 5700 50 év feletti felnőtt fizikai állapotát vizsgálták, az átlagéletkor 68 év volt. Öt stressztényező hatását mérték fel a résztvevőknél, többek között vizsgálták a stresszt okozó életesemények, a diszkrimináció, a traumák, a krónikus stressz hatásait.

Bizonyított, hogy a stressz erős hatással van az immunrendszerre, fokozhatja a gyulladásokat és csökkenti a szervezet védekező képességét a különböző betegségek ellen.

Az immunrendszer a stressz minden fajtájára érzékeny, legyen az egy hosszantartó feszültséget kiváltó helyzet vagy egy egyszeri trauma. A gyengülő immunrendszer növeli a rák, a szívbetegségek, fertőző megbetegedések kialakulásának és a korai halálozásnak az esélyét. Stressz alatt egyes szervek jobban elöregednek, a gyógyhatású készítmények pedig kevésbé hatékonyak.

cottonbro/pexels.com

Az immunrendszert több pontból is támadás éri

Természetes állapot, hogy az életkor előrehaladtával az immunrendszer fokozatosan leépül, ahogyan a fehérvérsejtek elhasználódnak és kevesebb új sejt képződik. Viszont ha ehhez az állapothoz még hozzáadódik a stresszes életmód, az jelentősen gyorsabban öregíti a szervezetet.

A kutatás kifejezetten a stresszes állapot és a T-sejtszám közötti összefüggést vizsgálta. A T-sejtek minden szervben megtalálhatóak, megvédik a szervezetet a különböző betegségektől, felismerik és elpusztítják a fertőzött sejteket. Az immunrendszer öregedésében is fontos védelmi szerepük van.

A kutatások az bizonyítják, hogy a stresszes állapotban élő szervezet több legyengült T-sejtet tartalmaz és kevesebb új sejtet termel. A stressz fajtájától is függ, mely típusú T-sejt sérül, nem mindegy, hogy bizonyos negatív élettörténés, trauma vagy folytonos diszkrimináció okozza-e a stresszt, mind másként hat. A stresszes élet tehát mindennél jobban öregít és ez sejtszinten is kimutatható.

Jóval nagyobbb a stressz szerepe, mint eddig gondoltuk

Az eredmények jelentős mértékben magyarázzák, hogy egyes idősebb korú egyéneknél miért alakulnak ki nagyobb százalékban bizonyos betegségek és miért gyakoribb a halálozás, míg azok a szerencsések, akik viszonylag stresszmentesen élnek, miért maradnak egészségesebbek és fiatalosabbak időskorban is. A kutatás újfent rámutat arra, hogy az életminőség rengeteget tehet értünk vagy épp ellenünk, nem pusztán az örökletes tényezők vagy az életmód a döntő.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!