Téli depresszió – szezonális affektív betegség, a SAD

Téli depresszió – szezonális affektív betegség, a SAD

Címlap / Életmód / Egészség / Téli depresszió – szezonális affektív betegség, a SAD

Kit ne kapott volna el egy táncra élete során legalább egyszer, a téli depresszió? A sötét és hideg beűzi az embereket a lakásba, kevesebb az inger, az emberi kapcsolatok beszűkülnek, befelé fordulóbbak leszünk. Érdemes vele foglalkozni, megelőzni, nem csak azért, mert téli komfortérzetünk kihat munkánkra, magánéletünkre, hanem azért is, mert aki hajlamost a depresszióra általában, egy rögzült depresszív állapotba kerülhet, ami már komoly orvosi segítséget igényel.

Tünetei

– fejfájás
– erőtlenség
– szomorúság
– növekvő étvágy
– nagy alvásigény
– csökkenő munkakedv
– folyamatos fáradságérzet
– ingerültség, kiegyensúlyozatlanság

Szerotonin, melatonin

A szerotonin, egy agyi jeleket továbbító kémiai hírvivő anyag, melynek csökkenése az édességek utáni vágyat fokozza. Az idegsejtek termelik.
A melatonin, az alvás-ébrenlét ciklust szabályozza, a tobozmirigy termeli, a fény hiányára fokozott melatonin-elválasztást eredményez, így, a belső óra kizökken ritmusából.

A régi idők

Régen szinte ismeretlen fogalom volt a téli depresszió. A faluban a népek január, február időszakában, bálokban teremtették meg az emberi kapcsolatokhoz szükséges feltételeket. A téli fizikai munka, mint például a fahasogatás, vagy a kreatív tevékenység, mint a kézimunka, hasznosság érzetét adták az embereknek.
Együtt voltak a fonókban, együtt morzsolták a kukoricát. A házi befőttek, a nyárról elrakott gyógynövények, a nagyszülőktől örökölt gyógyreceptek, megkönnyítették, hogy az emberek lelke egészséges maradjon. Televízió hiányában a család tagjai több, minőségi, közös időt töltöttek együtt.

Kép forrása: oszk.hu

Megelőzés

Manapság, munkánk, időbeosztásunk jellege miatt, nincs lehetőségünk a természetbe belesimulva egészségesnek maradni. Mit tehetünk jobb életminőségünkért?
– Sétáljunk a szabadban, a napfény javítja a hangulatot. Esti sétákkal növeljük a melatonin szintet, ami jó hatással van az alvásra.
– Néha meglátogathatjuk a szoláriumot, vagy használjunk fényterápiás készüléket.
– Sportoljunk rendszeresen, elég alkalmanként fél óra is.
– Teremtsünk olyan alkalmakat, programokat, amikor együtt vagyunk barátainkkal.
– Végezzünk alkotó tevékenységet, akár a családdal, közösen.
– Válasszunk aktív pihenési formát, olvassunk, zenéljünk, táncoljunk – a magunk örömére.
– Együnk C-vitaminban, magnéziumban, cinkben gazdag ételeket. Kevesen tudják, de a C-vitamintól a hangulatunk is javul, remek ,katalizátor’.
– Szedjünk halolaj kapszulát minden nap.

Apró trükkök

– időkapcsolós lámpa – ébredésünk előtt fél órával bekapcsol, így nem a rideg sötétségben kezdjük napunkat, hangulatunk jobb lesz egész nap.
– kicsivel több időt töltsünk a forró, lazító zuhany alatt, ürítsük ki a fejünket.
szépítkezzünk egy kicsivel többet. Színesebben, illatosabban elégedettebbek vagyunk magunkkal.
– válasszunk élénk színű, természetes, puha anyagból készült ruhát reggel, akár a divat rovására is.
– reggel a tükör előtt mondjuk el többször, hogy szép és sikeres napunk lesz, mosolyogjunk magunkra a tükörben.
– vegyük magunkat körül zöld szobanövénnyel, néha pihentessük meg rajta szemünket.
tartsunk a szobában tavaszi illatot idéző pot-pourrit.

Ha már ott a „baj”

A fény csökkenése, a nyáron elraktározott vitaminok és ásványi anyagok felhasználása a szervezetben, fokozatosan történik. A téli depresszió kialakulása alattomos, a lakosság húsz százalékát érinti. Nem kell tragédiaként felfogni, ám tudomásul kell venni, hogy romlik életminőségünk miatta, és stresszel vagy egyéb betegséggel párosulva hosszabb távra meggátolja, hogy helyt álljunk a mindennapokban.
A megelőzés módszereivel egy-kettőre elsöpörhetjük utunkból ezt gátló tényezőt. Természetesen van olyan is, amikor pszichológushoz kell fordulnunk. Ne szégyelljük, ezt azért kell megtennünk, hogy családunkban, munkánkban, hétköznapjainkban hatékonyabbak legyünk.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!