Esküvői babonák, hagyományok

Esküvői babonák, hagyományok

Címlap / Szerelem / Esküvő / Esküvői babonák, hagyományok

Minden vallásnak megvannak a maga esküvői hagyományai, babonái, melyek – a hiedelem szerint- hozzásegítenek a hosszú és boldog házassághoz. Ezek persze nem véletlen alakultak ki. Hogy mégis mi áll a hátterükben, és mivel segítik az ifjú pár életét?

Fátyol

Igaz, a fátyol viselése ma már inkább a divat szempontjából lényeges, de régen nem csupán esztétikai szerepe volt. Úgy tartották, ez a lágy esésű anyag megóvja a menyasszonyt a szemmel veréstől, az átkoktól és a gonosz szellemektől.
Fontos, hogy a fátylat csak az esküvő napján lehet felvenni, máskülönben a pár házassága nem lesz hosszú életű.

Koszorúslányok

Manapság szinte természetesnek és kötelezőnek vesszük a koszorúslányok jelenlétét, de mégis kevesen vannak azok, akik tudják is, pontosan miért kellenek az menyasszony köré.
Persze több indok is áll a hátterében, mégis a legelfogadottabb nézőpont az, hogy így megvédik a menyasszonyt azt ártó démonoktól, és erejük megtöbbszöröződését mutatja, hogy egyforma ruhában díszelegnek.

Pohártörés

A zsidó hagyományok szerint az esküvő végeztével a férjnek egy értékes poharat kell eltörnie. Ennek oka egyrészt az, hogy felhívja a figyelmet a veszteségre, másrészt a babona úgy tartja, a házasság addig fog tartani, amíg a darabkák újra össze nem állnak.

A feleség átvitele a küszöb felett

Régi hagyomány, hogy mikor a friss házasok hazamennek, a férj átemeli nejét a küszöb felett, úgy viszi be őt a lakásban.
Ez amiatt alakult ki, mert régen úgy tartottál, a rontást hozó szellemek a küszöb alatt megbújva várják, hogy a menyasszony hazaérjen. Ennek elkerülése érdekében a férfi megóvja újdonsült feleségét.

Konzervdobozok

Szintén a gonosz szellemek elűzésére szolgál, hogy az ifjú párt szállító autóra konzervdobozokat kötnek.
Ez leginkább Amerikában szokás, ahol úgy gondolják, a ricsaj elűzi a hangzavartól rettegő démonokat.

Valami régi

Az esküvő napján a menyasszonyon négy kötelező dolognak kell lenni: valami régi, valami kék, valami új és valami kölcsönbe vett.
A régi lehet ruha, vagy kiegészítő, ami az eddigi családjával való kapcsolatot szimbolizálja, hogy amiért elmegy tőlük, nem jelenti azt, hogy elfeledkezik róluk.

Valami kék

A kék szín az állandóságot és a végtelent szimbolizálja, a hiedelem szerint aki ezt az árnyalatot (is) viseli, annak házassága örökké fog tartani. Ezen kívül a fiatalságot, az ártatlanságot és a tisztaságot is jelképezi.
A menyasszony bármely formában magára aggathat kék dolgot, lehet az virág, csat, ruhanemű, de általában a harisnyakötő szokott ebben a színben pompázni.

Valami kölcsönbe vett

A kölcsönbe vett dolog jelentősége, hogy a menyasszony ezzel azt üzeni a barátainak és a családjának, hogy a házasság ellenére mindig mellettük lesz, és segíti őket, amikor csak kell.
Fontos, hogy az esküvő végeztével adjuk vissza tulajdonosának, még véletlenül se maradjon nálunk, mert az a kapcsolat megromlásához vezethet.

Valami új

A valami új az új életben való szerencsét és a hűséget szimbolizálja. Ezzel valamennyire maga mögött hagyja a régi életét és a jövőbe tekint. Ha újonnan vásárolt ruhadarab van rajtunk, akkor házasságunk hosszú és boldog lesz.  

Sorfal

A ceremónia végeztével, ahogy kijön az ifjú pár a templomból, a család és a barátok sorfalat állnak. Ezzel azt üzenik, bármilyen problémájuk is lesz az életben, ők mellettük fognak állni, és közös erővel legyőzik azt.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!